Αρχική σελίδαΥλικά ▸ pasta fresca

Υλικά:
pasta fresca

Δημοσιεύθηκε: 22/10/2014 - Εμφανίσεις: 4528




Η ιταλική νομοθεσία επιτρέπει την παρασκευή των φρέσκων ζυμαρικών (pasta fresca) σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τα ξηρά, εκτός από την υγρασία και την οξύτητα, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 7ºC.

Τα φρέσκα ζυμαρικά τα οποία προσφέρονται προς πώληση σε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει να διατηρούνται, από την παραγωγή μέχρι την πώληση, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 4ºC, με ανοχή τους 3ºC κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και τους 2ºC στις άλλες περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από τον τόπο παραγωγής στο σημείο πώλησης θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδικές συσκευασίες οι οποίες να παρέχουν την κατάλληλη προστασία από εξωτερικούς παράγοντες και να φέρουν την ένδειξη «φρέσκα ζυμαρικά που πωλούνται χύμα».

Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία παραγωγής.

Τα φρέσκα ζυμαρικά που διατίθενται προς πώληση προσυσκευασμένα, θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- να έχουν περιεκτικότητα σε υγρασία όχι μικρότερη από 24%.
- να έχουν δραστηριότητα του ελεύθερου νερού όχι λιγότερο από 0,92 και όχι περισσότερο από 0,97.
- να έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία τουλάχιστον ισοδύναμη με παστερίωση.
- να διατηρούνται, από την παραγωγή έως την πώληση, σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 4ºC, με ανοχή τους 2ºC.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά και η αποθήκευση τα φρέσκα ζυμαρικά αφήνονται μέχρι να σταθεροποιηθούν, δηλαδή ζυμαρικά τα οποία έχουν περιεκτικότητα σε υγρασία όχι μικρότερη από 20%, της ελεύθερης δραστικότητας νερού όχι μεγαλύτερη από 0,92 και τα οποία έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία και τεχνολογίες παραγωγής που επιτρέπουν τη μεταφορά και την αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων έχει να προτείνει το μαγειρεμένο ζυμαρικό σε ποικιλία μορφών και παραδοσιακών συνταγών, τα οποία στη συνέχεια καταψύχονται και ως εκ τούτου, είναι εξίσου καλά εφ’ όσον τηρούνται οι κανόνες για την κατάψυξη. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση ως «προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα».



Σχόλια