Διατροφή & Ψυχολογία

Πώς αλληλεπιδρούν η ψυχική μας διάθεση με τη διατροφή μας
Δημοσιεύθηκε: 8/2/2014 - Εμφανίσεις: 5388

Μια αδιαπραγμάτευτη σχέση ζωής συνιστά η διατροφή με τη ψυχική μας διάθεση. Η αλληλεπίδραση αυτής της σχέσης διαφαίνεται άμεσα στα ποσοστά της ενεργητικότητας, της σωματικής υγείας, της κοινωνικότητας και της ψυχικής μας ανάτασης. Γι’ αυτόν το λόγο, η όποια τροποποίηση της διατροφής μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αναρωτηθήκαμε άραγε ποτέ «πότε τρώμε» και «γιατί τρώμε»; Ο ρόλος της τροφής – γεύσης, πέρα από ρόλο συντήρησης αποτελεί και μηχανισμό προστασίας για τον ανθρώπινο μηχανισμό. Τρώμε λιγότερο οργανικά και περισσότερο συναισθηματικά. Τι συμβαίνει όμως όταν διαταράσσεται η συνεργασία τροφής - εαυτού και καταλήγει να γίνεται μάχη με την ίδια τη ζωή; Η σχέση μας με την τροφή είναι αυτόματα σχέση ελέγχου. Όταν επιβληθώ στην τροφή κι όχι η τροφή σε μένα, δύναμαι να επιβληθώ στους άλλους αλλά/και όχι σε εμένα. Πιο απλά, η υπερβολή και η αντιστάθμισή της ξεκινούν και μαζί τους οι Διαταραχές Διατροφής.  Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στον τρόπο σίτισης δημιουργούν σχήματα αντίστοιχα με της συνεργασίας και  της εμπιστοσύνης  στον εαυτό μ
Διαβάστε περισσότερα
Οι τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 6066

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορεί να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε διάθεση και να νιώσουμε καλύτερα. Τα ψάρια Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, πέστροφα) και τα μύδια μπορούν να προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται «ενισχυτές» της διάθεσής μας και συγκαταλέγονται στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ η ντοπαμίνη αποτελεί χημική ουσία που ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ως απάντηση σε ευχάριστες εμπειρίες, όπως το φαγητό ή το σεξ. Το σαφράν …ή αλλιώς κρόκος Κοζάνης. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης οι επιστήμονες χορήγησαν σε 50 γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο κάψουλες που περιείχαν είτε σαφράν είτε εικονικό φάρμακο (placebo) καθημερινά για περισσότερους από δύο έμμηνους κύκλους. Οι γυναίκες κατέγ
Διαβάστε περισσότερα
Μεσογειακή διατροφή και για την κατάθλιψη;
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 4957

Ειδικευμένοι επιστήμονες της Αυστραλίας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν έρευνα –την πρώτη στο είδος της σε ολόκληρο τον κόσμο– για το κατά πόσο η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Deakin, το νοσοκομείο St. Vincent's και τον οργανισμό Barwon Health έχουν ήδη επιλέξει 200 άτομα από τη Μελβούρνη και το Geelong, προκειμένου να λάβουν μέρος στην έρευνα. Αναφερόμενη στο θέμα, η καθηγήτρια Felice Jaka, δήλωσε ότι οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα εξετάζουν το κατά πόσο η μεσογειακή διατροφή και το κρέας, μπορεί να βοηθήσουν κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Σύμφωνα με την κ. Jaka, η καλή διατροφή μπορεί, ως ένα βαθμό, να λειτουργήσει και κατά της κατάθλιψης. Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο η υγιεινή δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη, να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Η ίδια πρόσθεσε πως η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ υγιεινή, γιατί αποτελείται κυρίως από λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, ελαιόλαδο και ψάρια, ενώ το ίδιο
Διαβάστε περισσότερα
Οι σαλάτες της… ευτυχίας μας
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 5609

Η κατανάλωση πέντε μερίδων από φρούτα και λαχανικά για να είμαστε υγιείς, συνιστάται πολλά χρόνια από τους ειδικούς. Τώρα, μας λένε πως παραπάνω ποσότητες φρούτων και λαχανικών, δηλαδή επτά ή και περισσότερες, μας κάνουν και πολύ πιο ευτυχισμένους. Η νέα ανακάλυψή τους είναι πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά επτά ή οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών, νιώθουν πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν έπειτα από μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση δημοσκοπήσεων και είχαν λάβει μέρος 80.000 συμμετέχοντες, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε –μεταξύ άλλων– ερωτήματα σε σχέση με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα συναισθήματά τους. Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν από τους ερευνητές με κλίμακα από το 0 έως το 10 ανάλογα με την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους και η βαθμολογία αυτή συγκρίθηκε με τις διατροφικές συνήθειές τους. Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, βαθμολογήθηκαν κατά μία μονάδα υψηλότερα από εκείνους που κατανάλω
Διαβάστε περισσότερα