Homei-ΓλωσσάριΙστορία του φαγητού ▸ tiramisu

tiramisu
Δημοσιεύθηκε: 7/11/2013 - Εμφανίσεις: 7052




Το tiramisu (τιραμισού) είναι δημοφιλές ιταλικό γλυκό με άρωμα καφέ. Η λέξη tiramisu σημαίνει «pick me up» (σήκωσέ με πάνω, δηλαδή κάνε με ευτυχισμένο) και αποδίδεται στην ευεξία και τη ζωντάνια που θεωρούνται ότι δίνουν ο καφές και το κακάο, που περιέχονται στο συγκεκριμένο γλυκό. Παρασκευάζεται με μπισκότα savoyard βουτηγμένα σε καφέ, τυρί mascarpone, αυγά, ζάχαρη, καφέ εσπρέσο και ρούμι. Η συνταγή έχει προσαρμοστεί και για αρκετές πουτίγκες, κέικ και άλλα επιδόρπια.

Σχετικά με την προέλευσή του υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με έρευνα της Washington Post, η δημιουργία του tiramisu έγινε από τον Carminantonio Iannaccone, στις 24 Δεκεμβρίου 1969 στη Via Sottotreviso, ενώ ήταν επικεφαλής σεφ στο Treviso κοντά στη Βενετία. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι το γλυκό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Treviso το 1967 από έναν φούρναρη με όνομα Roberto Linguanotto και τη μαθήτριά του Fransesca Valori.

Το 1983 αναφέρεται στο cookbook του Giovanni Capnist «Dolci Del Veneto», ενώ ως επιδόρπιο αναφέρεται πρώτη φορά στο λεξικό «Merriam – Webster» το 1982.

Κάποιες πηγές αναφέρουν πως το tiramisu παρασκευάστηκε πρώτη φορά προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα Cosimo III, τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Siena. Επρόκειτο για ένα πολυεπίπεδο γλυκό το οποίο ονομάστηκε τότε "Zuppa del Duca" και αργότερα "Zuppa Inglese". Στη συνέχεια, ο Δούκας έφερε το γλυκό στη Φλωρεντία κα θεωρείται ο προάγγελος του tiramisu.