Homei-Γλωσσάρι8. Άρθρα ▸ Προφιτερόλ

Προφιτερόλ
Δημοσιεύθηκε: 26/11/2013 - Εμφανίσεις: 9471




Το προφιτερόλ (profiterole ή αλλιώς, choux à la crème), είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο με γεμιστές μπάλες φτιαγμένες από ζύμη choux, γεμιστές με κτυπημένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή (ιδίως στις ΗΠΑ) παγωτό κρέμα. Οι μπάλες γαρνίρονται με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας ή ζάχαρη άχνη.

Σε ορισμένες περιοχές, ο όρος profiterole χρησιμοποιείται για μικρές μπαλίτσες που γεμίζονται με χτυπημένο παγωτό και ολοκληρώνεται με σοκολάτα, αν και η χρήση ποικίλλει και μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλες γεμίσεις.

Ιστορία

Η προέλευση τόσο της ζύμης όσο και του ονόματος προφιτερόλ είναι από τη Γαλλία.

Τη λέξη profiterole (επίσης το συναντάμε ως prophitrole, profitrolle, profiterolle) τη συναντάμε στα αγγλικά από το 1604, «δανεική» από τη γαλλική γλώσσα. Η αρχική έννοια στα αγγλικά και τα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα σήμαινε ένα είδος ρολού ψημένο κάτω από τη στάχτη.

Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα από αποξηραμένα ψωμάκια (προφανώς τα profiterole) σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένα με το λειρί του πετεινού, τρούφες κ.λπ. Η σημερινή έννοια της λέξης βεβαιώνεται κατά τον 19ο αιώνα.

Η «φουσκωμένη κρέμα» (cream puff) εμφανίστηκε σε μενού των εστιατορίων των ΗΠΑ από το 1851, αν όχι και νωρίτερα.

Το profiterole στην Ελλάδα (ελληνικά: προφιτερόλ, prophiteról) και στην Ιταλία είναι το γνωστό μας γλύκισμα, το οποίο περιέχει γεμιστά choux γαρνιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας και κρέμα σαντιγί.