Homei-ΓλωσσάριΜαγειρική τεχνική ▸ Αποστείρωση βάζων

Αποστείρωση βάζων
Δημοσιεύθηκε: 21/1/2014 - Εμφανίσεις: 3030




Αγοράζουμε γυάλινα βάζα ή χρησιμοποιούμε αυτά που έχουμε ήδη. Είναι πολύ σημαντικό να κλείνουν αεροστεγώς, γιατί διαφορετικά δεν κάνουν για αποστείρωση.

Ξεκινάμε τη διαδικασία της αποστείρωσης εφ’ όσον έχουμε ετοιμάσει το υλικό που θέλουμε να αποθηκεύσουμε, γιατί πρέπει να μπει στα βάζα ζεστό. Στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100C. Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε προσεκτικά ή τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς από τυχόν υπολείμματα νερού.

Υπάρχουν δύο τρόποι αποστείρωσης, στη συνέχεια.

1ος τρόπος: Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει και χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή ένταση για να μη χτυπάνε και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Τα βγάζουμε με μια τσιμπίδα και τα ακουμπάμε όρθια σε μια καθαρή πετσέτα για να στραγγίξουν και να στεγνώσουν. Δεν τα σκουπίζουμε, γιατί μπορεί να αφήσουμε μικρόβια, θα στεγνώσουν γρήγορα με τη δική τους θερμότητα.

2ος τρόπος: Σε ένα ταψί στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα και πάνω τοποθετούμε τα βάζα και δίπλα τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε έτσι στο φούρνο για 15 λεπτά τουλάχιστον.

Κατόπιν, τα πιάνουμε προσεκτικά με γάντι κουζίνας, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γεμίζουμε με το υλικό που έχουμε παρασκευάσει ενώ είναι ακόμη ζεστά. Γεμίζουμε μέχρι το χείλος με περιεχόμενο, επίσης ζεστό. Κλείνουμε σφιχτά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.

Τα αφήνουμε έτσι ανάποδα για αρκετές ώρες, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Τώρα είναι έτοιμα για αποθήκευση στο ντουλάπι. Μετά το άνοιγμα, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Καταλαβαίνουμε πως έχουμε κάνει αεροστεγές κλείσιμο αν στο καπάκι παρατηρήσουμε ένα ελαφρύ βαθούλωμα. Επίσης, όταν τα ανοίγουμε για πρώτη φορά θα πρέπει να ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει η αποσφράγιση και που αποδεικνύει την ύπαρξη κενού αέρος.

Σημαντικό είναι, επίσης, οι δοκιμές σε ό,τι παρασκευάζονται να γίνονται σε κάποιο πιάτο με κουτάλι, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε φορά που δοκιμάζουμε. Αυτό θα πρέπει να γίνεται για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων σάλιου, το οποίο μπορεί να αλλοιώσει τα γλυκά, τις μαρμελάδες κ.λπ.