Homei-ΓλωσσάριΙστορία του φαγητού ▸ zampone

zampone
Δημοσιεύθηκε: 9/12/2014 - Εμφανίσεις: 3281




Το zampone Modena είναι ιταλικό αλλαντικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται από ένα μείγμα χοιρινού τυλιγμένο από το δέρμα από πόδι χοίρου. Έχει σταθερή και ομοιόμορφη υφή και το χρώμα του είναι από φωτεινό ροζ έως κοκκινωπό.

Η παράδοση τοποθετεί το πρώτο zampone στην αρχή του 16ου αι. στη Mirandola, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Πάπα Julius II το 1511.

Η περιοχή παραγωγής του zampone της Modena περιλαμβάνει, εκτός από τη Mantova, την Cremona και ορισμένες άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας.

Από το 1991 η πόλη του Castelnuovo Rangone στην επαρχία της Modena κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ που έχει καταχωρισθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, για το μεγαλύτερο zampone στον κόσμο: Το 2000 έφθασε σε βάρος 450 κιλά, το 2006 στα 751 κιλά και η τελευταία καταγραφή ήταν το 2008, με ένα zampone να ζυγίζει 942 κιλά.

Το 2001 το ινστιτούτο INRAN (Istitute Nazionale di Ricerca per gli Alimenti e la Nutrizionali - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της διατροφικής ανάλυσης για τα ιταλικά κρέατα, συμπεριλαμβανομένων του cotechino Modena και zampone Modena. Η διατροφική αξία σε σύγκριση με παλαιότερες αναλύσεις του 1993 του ίδιου ινστιτούτου δείχνουν μείωση της τάξης του 33% του λίπους στο zampone Modena, καλή παρουσία πρωτεϊνών και από τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο στον κόσμο των αλλαντικών.