Homei-Γλωσσάρι8. Άρθρα ▸ crème de cassis

crème de cassis
Δημοσιεύθηκε: 13/12/2014 - Εμφανίσεις: 5494




Το crème de cassis είναι ένα γλυκό σκούρο κόκκινο λικέρ από μαύρα φραγκοστάφυλα.

Είναι η βάση για αρκετά κοκτέιλ, συμπεριλαμβανομένου του πολύ δημοφιλούς κοκτέιλ κρασιού Kir.

Επίσης είναι λικέρ που σερβίρεται μετά το δείπνο ή τον καφέ.

Παρασκευάζεται από μαύρα φραγκοστάφυλα που συνθλίβονται και στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε αιθανόλη και ακολουθεί προσθήκη ζάχαρης.

Η σύγχρονη εκδοχή του λικέρ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1841 όταν εκτόπισε το μέχρι τότε γνωστό «ratafia de cassis», το οποίο παρασκευαζόταν αιώνες πριν.

Το crème de cassis είναι λικέρ που παράγεται κατ’ εξοχήν στη Βουργουνδία, αλλά και στο Λουξεμβούργο, στο Κεμπέκ του Καναδά και στην Τασμανία.

Η ποιότητα του crème de cassis εξαρτάται από την ποικιλία των φρούτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, το περιεχόμενο των φρούτων, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής.

Αν έχει την ένδειξη «Crème de Cassis de Dijon» πρόκειται για εγγυημένο προϊόν και τα φραγκοστάφυλα προέρχονται από την κοινότητα της Ντιζόν. Από το 1997, ένα συνδικάτο προσπάθησε να καθιερώσει το λικέρ ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ως «Crème de Cassis de Bourgogne» και έτσι θα υπήρχε εγγύηση για την προέλευση και την ποικιλία των φρούτων, καθώς και την ποσότητα που θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του. Αυτό όμως τελικά δεν κατέστη δυνατόν.