Ριζότο παντζαριού, με δυόσμο και σάλτσα Parmigiano-Reggiano

Εμφανίσεις: 4.122
Ριζότο παντζαριού, με δυόσμο και σάλτσα Parmigiano-Reggiano
Υλικά για το ριζότο:
Μισό κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
320 γρ. ρύζι arborio (ή καρολίνα κ.λπ.)
100 γρ. παντζάρια έτοιμα βρασμένα
20 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (2 κουτ. σούπας)
500 ml ζωμός λαχανικών
15 γρ. βούτυρο (1 κουτ. γλυκού)
100 ml κρασί λευκό (1 ποτήρι κρασιού)
3 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
5 γρ. δυόσμος (10 φύλλα)

Υλικά για τη σάλτσα Parmigiano-Reggiano:
50 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα)
25 γρ. βούτυρο
50 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες παντζάρια έτοιμα βρασμένα συνταγές | κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο συνταγές | πιπέρι μαύρο συνταγές | συνταγή με κρασί λευκό | κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο | Cod calories

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά συνεχώς, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί μόλις το ρύζι ζεσταθεί καλά, χωρίς να έχει πάρει χρώμα (αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γίνει κρεμώδες το ριζότο στο τέλος, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο «ραγίζουμε» τον κόκκο, αφήνοντας να ψηθεί ομοιόμορφα το ρύζι).

Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο τον ζωμό ζεστό.

Μαγειρεύουμε το ριζότο για 16-17 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού, ενώ για τα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε μόνο με τον ζωμό και στη συνέχεια πολτοποιούμε με το minipimer το παντζάρι με 100 ml νερό μέχρι να γίνει λεία κρέμα, το ρίχνουμε στο ριζότο αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Στο τέλος του χρόνου δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε αν έβρασε και συμπληρώνουμε αλατοπίπερο, αν χρειαστεί. Τέλος, το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο Parmigiano-Reggiano για το «δέσιμο», μαζί με τον δυόσμο που θα τον έχουμε ψιλοκόψει πολύ.

Βάζουμε τα υλικά της σάλτσας σε μια κατσαρόλα ή σε μπεν μαρί, και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν καλά. Σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και το σερβίρουμε με τη σάλτσα τυριού.

Αν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε με καρύδια και φλούδες Parmigiano-Reggiano.

Tip: Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ το ριζότο ή αν θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταναλωθεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμη και ανακατεύουμε πριν το αποσύρουμε από την εστία, κρατώντας το ριζότο μας πάντα αρκετά κρεμώδες. Αντίθετα, αν το ριζότο μας βγει λίγο ζουμερό, το αφήνουμε στο τηγάνι να «ξεκουραστεί» σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες502
Πρωτεΐνες ζωικές6,23 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές6,71 γρ.
Υδατάνθρακες62,46 γρ.
Λιπαρά18,77 γρ.
Σάκχαρα0,89 γρ.
Φυτικές ίνες2,69 γρ.