Ριζότο με αχλάδι, καρύδια, τυρί gorgonzola και βαλσάμικο με μέλι

Εμφανίσεις: 3.750
Ριζότο με αχλάδι, καρύδια, τυρί gorgonzola και βαλσάμικο με μέλι
Υλικά:
1 αχλάδι (μέτριο)
400 γρ. ρύζι arborio (ή καρολίνα)
30 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (τριμμένο)
500 ml ζωμός κότας (ή λαχανικών)
100 γρ. τυρί gorgonzola (γκοργκοντζόλα)
50 γρ. καρύδια (καθαρισμένα)
15 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό άσπρο
200 ml κρασί λευκό (2 ποτήρια κρασιού)
30 ml ξίδι βαλσάμικο (με μέλι)
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες : ριζότο με αχλάδι: ιταλικό ριζότο: ριζότο με καρύδια | Cheese calories

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά συνεχώς, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί μόλις το ρύζι ζεσταθεί καλά, χωρίς να έχει πάρει χρώμα (αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γίνει κρεμώδες το ριζότο στο τέλος, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο «ραγίζουμε» τον κόκκο, αφήνοντας να ψηθεί ομοιόμορφα το ρύζι).

Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο τον ζωμό ζεστό.

Μαγειρεύουμε το ριζότο για 16-17 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού, ενώ για τα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε μόνο με τον ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε και το αχλάδι κομμένο σε κυβάκια με τα καρύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα και δύο λεπτά πριν από το τέλος, προσθέτουμε το τυρί gorgonzola, το βούτυρο και το Parmigiano-Reggiano. Βγάζουμε το σκεύος από την εστία και ανακατεύουμε συνέχεια. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζωμό για να έχει το ριζότο μας κρεμώδη υφή.

Γαρνίρουμε το ριζότο με σιρόπι βαλσάμικο και λίγες φλούδες αχλάδι και σερβίρουμε αμέσως.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες688
Πρωτεΐνες ζωικές8,07 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές9,65 γρ.
Υδατάνθρακες84,01 γρ.
Λιπαρά25,69 γρ.
Σάκχαρα5,81 γρ.
Φυτικές ίνες1,35 γρ.