Κοτόπουλο alla basca (κοτόπουλο των Βάσκων)

Εμφανίσεις: 3.492
Κοτόπουλο alla basca (κοτόπουλο των Βάσκων)
Υλικά:
2 κλαδάκια θυμάρι
100 γρ. speck (σε ένα κομμάτι)
4 ντομάτες φρέσκιες (μέτριες)
250 γρ. κρεμμύδια ξερά άσπρα
5 γρ. peperoncino di Espelette (σε σκόνη) (1 κουτ. γλυκού)
30 γρ. μείγμα φρέσκων μυρωδικών
1.5 κιλό κοτόπουλο (1 ολόκληρο)
50 γρ. πιπεριές γλυκές πράσινες (1 τεμ.)
100 γρ. πιπεριές γλυκές κόκκινες (2 τεμ.)
3 τεμ. σκόρδα
150 ml κρασί λευκό (1,5 ποτήρι κρασιού)
3 πρέζες αλάτι
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
25 ml ελαιόλαδο (5 κουτ. σούπας)


Προτεινόμενες μερίδες: 6

Ετικέτες ντομάτες φρέσκιες (μέτριες) | πιπεριές γλυκές πράσινες συνταγές | συνταγή με speck | κλαδάκια θυμάρι συνταγή | συνταγές με κλαδάκια θυμάρι | Milkshake calories

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Βυθίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 1 λεπτό (blanchir) και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες.

Σε μια γάστρα cocotte ζεσταίνουμε το λάδι, βάζουμε και το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια και το αφήνουμε να σοταριστεί για 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρυσό χρώμα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και το speck κομμένο σε κύβους. Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και τις κομμένες πιπεριές. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μειωθεί η σάλτσα.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το peperoncino di Espelette και αναδεύουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με κλαδάκια θυμαριού.

 
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες713
Πρωτεΐνες ζωικές50,53 γρ.
Υδατάνθρακες4,27 γρ.
Λιπαρά47,51 γρ.
Σάκχαρα1,66 γρ.
Φυτικές ίνες0,48 γρ.