Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Βυθίζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 1 λεπτό (blanchir) και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες.
Σε μια γάστρα cocotte ζεσταίνουμε το λάδι, βάζουμε και το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια και το αφήνουμε να σοταριστεί για 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρυσό χρώμα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και το speck κομμένο σε κύβους. Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και τις κομμένες πιπεριές. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μειωθεί η σάλτσα.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το peperoncino di Espelette και αναδεύουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με κλαδάκια θυμαριού.
Σε μια γάστρα cocotte ζεσταίνουμε το λάδι, βάζουμε και το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια και το αφήνουμε να σοταριστεί για 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρυσό χρώμα, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και το speck κομμένο σε κύβους. Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και τις κομμένες πιπεριές. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και να μειωθεί η σάλτσα.
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το peperoncino di Espelette και αναδεύουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με κλαδάκια θυμαριού.