Εκτέλεση συνταγής
Το γνήσιο τυρί tomino παράγεται από κατσικίσιο γάλα. Βράζει και ψύχεται πριν κοπεί και κατόπιν τεμαχίζεται σε λεπτές φέτες. Συνήθως στραγγίζεται σε μικρά δοχεία πήλινα ή ψάθινα. Τυρί tomino παρασκευάζεται και από κατσικίσιο μαζί με αγελαδινό γάλα, για ευρεία κατανάλωση. Όταν είναι φρέσκο, το τυρί είναι μαλακό, υγρό και άσπρο. Όταν ωριμάσει, δημιουργείται λεπτός εξωτερικός φλοιός και παίρνει κιτρινωπό χρώμα. Νωπό, διατηρείται σε λάδι ή καρυκευμένο με μπαχαρικά. Το φρέσκο καταναλώνεται ως σνακ. Το ώριμο τυρί τομίνο χρησιμοποιείται στη μαγειρική ψητό ή τηγανιτό.