Homei-Γλωσσάρι ▸ Υλικά


Υλικά


burrata

Η burrata είναι ένα φρέσκο ιταλικό τυρί, φτιαγμένο από mozzarella και κρέμα γάλακτος. Το εξωτερικό του τυριού είναι στερεή mozzarella, ενώ στο εσωτερικό του περιέχει mozzarella αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος, δίνοντάς του ασυνήθιστα μαλακή υφή. Το τυρί σερβίρεται συνήθως φρέσκο, σε θερμοκρασία δ...
Διαβάστε περισσότερα




(entrecôte)

Στα γαλλικά, η λέξη entrecôte δηλώνει το κομμάτι του μοσχαρίσιου κρέατος που ονομάζουμε κόντρα φιλέτο και προέρχεται από την απέναντι πλευρά των πλευρών του ζώου....
Διαβάστε περισσότερα




alle brace

Με τον όρο alle brace στα ιταλικά χαρακτηρίζονται τα αλλαντικά αλλά και τα κρεατικά, τα οποία σιγοψήνονται σε ξύλα και παίρνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουν διαφορετικό άρωμα ανάλογα με το είδος ξύλου που έχει χρησιμοποιηθεί στην καύση....
Διαβάστε περισσότερα




amatriciana

Η σάλτσα Amatriciana ή matriciana (σε Romanesco) είναι μια παραδοσιακή ιταλική σάλτσα ζυμαρικών με βάση το guanciale (παστό χοιρινό μάγουλο), τυρί Pecorino Romano και ντομάτα. «Καταγόμενη» από την πόλη της Amatrice (στην ορεινή επαρχία του Rieti της περιοχής Lazio), η Amatriciana είναι μία από τις π...
Διαβάστε περισσότερα




asiago

Το ασιάγκο είναι ιταλικό τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Στο εμπόριο υπάρχει σε δύο τύπους. Το φρέσκο (d'allevo) και το ώριμο (pressato) και χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο και ως τριμμένο. Πρόκειται για τυρί με αρωματική γεύση. Το ώριμο μοιάζει στη γεύση με την Parmigiano-Reggiano, ...
Διαβάστε περισσότερα




bigoli

Τα bigoli είναι είδος ζυμαρικών με μήκος σαν των κοινών μακαρονιών. Η παραγωγή τους ξεκίνησε στη Βενετία και εξαπλώθηκε αργότερα σε όλη την περιοχή και στην ανατολική Λομβαρδία. Στην αρχική συνταγή τα ζυμαρικά παρασκευάζονταν με αλεύρι σίτου, νερό και αλάτι. Σήμερα κυκλοφορούν και σε παραλλαγή με αλ...
Διαβάστε περισσότερα




bresaola

Η bresaola (μπρεζάολα) είναι ένα από τα κλασικότερα ιταλικά ορεκτικά. Παράγεται από βοδινό κρέας, το οποίο αλατίζεται ελαφρά και αποξηραίνεται στον αέρα. Σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες και συνοδεύεται από ελαιόλαδο, λεμόνι και φύλλα Parmigiano-Reggiano.  ...
Διαβάστε περισσότερα




brie

Το brie είναι γαλλικό μαλακό τυρί, το οποίο παράγεται από αγελαδινό γάλα. Την ονομασία brie πήρε από την περιοχή της Γαλλίας Brie από την οποία προέρχεται (διοικητικά ανήκει στο γαλλικό γεωγραφικό διαμέρισμα Seine-et-Marne). Το τυρί έχει συνήθως το χρώμα της ώχρας με μικρή γκριζωπή χροιά κάτω από...
Διαβάστε περισσότερα




bucatini

Τα bucatini, επίσης γνωστά ως perciatelli, είναι είδος από παχιά spaghetti, παρόμοια με τα κοινά ζυμαρικά με τρύπα στο κέντρο. Η ονομασία τους προέρχεται από το ιταλικό buco, που σημαίνει «τρύπα», ενώ bucato σημαίνει «διάτρητο». Τα bucatini είναι διαδεδομένα σε όλη την Ιταλία και ιδιαίτερα στη Ρώμη....
Διαβάστε περισσότερα




cacio-cavallo

Το cacio-cavallo είναι ένα είδος ημίσκληρου τυριού που παρασκευάζεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Παράγεται σε όλη τη νότια Ιταλία, ιδιαίτερα στα Απέννινα Όρη. Παρασκευάζεται σε «κεφάλι» και είναι παρόμοιο σε γεύση με το ιταλικό provolone, αλλά με σκληρό φλοιό. Η ιταλική ονομασία του τυριού cac...
Διαβάστε περισσότερα




calamarata

Calamarata είναι ζυμαρικά με ευρύ σωληνοειδές σχήμα σαν μεγάλο δαχτυλίδι ή σαν δαχτυλίδια από καλαμάρια, εξ ου και η ονομασία τους. Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά συνήθως σερβίρονται με καλαμαράκια, μύδια, αχιβάδες ή άλλα οστρακοειδή ή με ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Η πατρίδα τους είναι η ιταλική περιοχή της...
Διαβάστε περισσότερα




Cappelletti

Τα Cappelletti είναι είδος γεμιστών ζυμαρικών, τα οποία παρασκευάζονται κόβοντας το φύλλο σε τετράγωνα ή κύκλους, τοποθετώντας τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνοντας τη ζύμη στα δύο και στη συνέχεια συνδέοντας τα δύο άκρα γύρω από το ένα δάχτυλο του χεριού. Στη συνέχεια τα Cappelletti συνήθως μαγειρεύοντ...
Διαβάστε περισσότερα




carpaccio

Το carpaccio είναι ένα ιταλικό πιάτο από ωμό κρέας ή ψάρι (όπως από βόειο κρέας, κρέας ελαφιού, σολομό ή τόνο) κομμένο σε λεπτές φέτες ή σφυροκοπημένο λεπτό και σερβίρεται κυρίως ως ορεκτικό. Το carpaccio είναι διεθνής ονομασία αυτού του τυπικού ιταλικού πιάτου, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορ...
Διαβάστε περισσότερα




cellentani

Τα cellentani είναι ιταλικά ζυμαρικά με σωληνωτό ελικοειδές σχήμα συνήθως με ραβδώσεις (μερικές φορές περιγράφονται ως «σωληνοειδή τιρμπουσόν»). Άλλα γνωστά ονόματα για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά είναι τα cavatappi, amori, spirali, tortiglioni και fussili rigati....
Διαβάστε περισσότερα




chanterelle

Το Cantharellus cibarius, κοινώς γνωστό ως chanterelle (ελ. κανθαρέλες), χρυσό chanterelle ή girolle, είναι είδος μανιταριού. Έχει χρώμα πορτοκαλί ή κίτρινο και έχει σχήμα χωνιού. Το άρωμά του είναι φρουτώδες και θυμίζει βερίκοκο, η γεύση του είναι ήπια πιπεράτη γεύση και θεωρείται ένα εξαιρετική εδ...
Διαβάστε περισσότερα




chorizo

To ισπανικό chorizo (τσορίθο) είναι φτιαγμένο από ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας και χοιρινό λίπος, καρυκευμένο με καπνιστή πάπρικα και αλάτι. Χαρακτηρίζεται είτε πικάντικο είτε γλυκό, ανάλογα με τον τύπο καπνιστής πάπρικας που έχει χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν εκατοντάδες ντόπιες ποικιλίες ισπανικών chorizo...
Διαβάστε περισσότερα




comté

Το comté (ονομάζεται επίσης gruyère de Comté-γραβιέρα comté) είναι γαλλικό τυρί που παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα στην περιοχή Franche-Comté της ανατολικής Γαλλίας. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει την υψηλότερη παραγωγή όλων των γαλλικών ΠΟΠ τυριών, περίπου 40.000 τόνους ετησίως. Το...
Διαβάστε περισσότερα




conchiglie

Τα conchiglie, κοινώς γνωστά ως «κοχύλια», είναι είδος ζυμαρικών παρασκευασμένα από ποικιλία σκληρού σίτου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και οι έγχρωμες ποικιλίες conchiglie, οι οποίες χρωματίζονται με φυτικές χρωστικές ουσίες, όπως εκχύλισμα ντομάτας, μελάνι σουπιάς ή ζωμό από σπανάκι. Το σχήμα κελύφ...
Διαβάστε περισσότερα




Coppa di Parma

Το coppa di Parma είναι αλλαντικό το οποίο παράγεται από το λαιμό ή τον ώμο χοίρου. Έχει τρυφερή υφή και συνήθως είναι καπνιστό και καρυκευμένο με μια ποικιλία μπαχαρικών και βοτάνων ή και κρασιού. Είναι πιστοποιημένο προϊόν IGP (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και η περιοχή παραγωγής του π...
Διαβάστε περισσότερα




cotechino

...
Διαβάστε περισσότερα




crème de cassis

Το crème de cassis είναι ένα γλυκό σκούρο κόκκινο λικέρ από μαύρα φραγκοστάφυλα. Είναι η βάση για αρκετά κοκτέιλ, συμπεριλαμβανομένου του πολύ δημοφιλούς κοκτέιλ κρασιού Kir. Επίσης είναι λικέρ που σερβίρεται μετά το δείπνο ή τον καφέ. Παρασκευάζεται από μαύρα φραγκοστάφυλα που συνθλίβονται...
Διαβάστε περισσότερα




crescenza

Είναι μαλακό ιταλικό τυρί από γάλα αγελάδας, με κρεμώδη υφή και χωρίς φλούδα . Έχει συνήθως ήπια και λεπτή γεύση. Συνήθως καταναλώνεται μόνο του όταν είναι φρέσκο, αλλά υπάρχουν και κάποια φαγητά στα οποία μπορεί να προστεθεί σαν συστατικό, ιδίως σε συνταγές της περιοχής της Τοσκάνης. Μπορούμε να το...
Διαβάστε περισσότερα




fettuccine

Τα fettuccine (στα ιταλικά «μικρές κορδέλες») είναι είδος ζυμαρικών δημοφιλή στην ιταλική κουζίνα. Είναι επίπεδα ζυμαρικά, στο πάχος των noodles, και παρασκευάζονται με αυγά και αλεύρι (συνήθως ένα αυγό για κάθε 100 γραμμάρια αλεύρι), πλατύτερα από τις παρόμοιες tagliatelle, που είναι τυπικό ζυμαρικ...
Διαβάστε περισσότερα




filetti di ventresca

Το filetti di ventresca είναι το πιο πολύτιμο μέρος του ερυθρού τόνου και προέρχεται από την κοιλιά. Συνήθως καταναλώνεται φρέσκο ή συσκευασμένο σε ελαιόλαδο. Η κοιλιά λαμβάνεται από το παχύτερο μέρος του ψαριού το οποίο περιβάλλει την κοιλιακή κοιλότητα. Εκεί, οι μυικές δέσμες καλύπτονται από το λ...
Διαβάστε περισσότερα




girasoli

Τα girasole ή girasoli είναι είδος ιταλικά ravioli και ονομάζονται έτσι γιατί έχουν σχήμα σαν το ηλιοτρόπιο (στα ιταλικά girasole είναι ο ηλίανθος και το άνθος του)....
Διαβάστε περισσότερα




gnocchi

Τα gnocchi είναι είδος ζυμαρικών από παχιά μαλακή ζύμη τα οποία μπορεί να παρασκευαστούν από σιμιγδάλι, από αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, φρυγανιά ή παρόμοια συστατικά. Όπως και σε άλλα ιταλικά πιάτα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις συνταγές και στα ονόματα των διαφόρων περιοχών. Για παρά...
Διαβάστε περισσότερα




gorgonzola

Το gorgonzola είναι ιταλικό μπλε τυρί τύπου ροκφόρ. Παρασκευάζεται από αγελαδινό ημι-αποβουτυρωμένο γάλα, αλλά μπορεί να είναι και αρκετά λιπαρό. Είναι εύθρυπτο και αρκετά αλμυρό στη γεύση. Χρησιμοποιείται με αρκετούς τρόπους, όπως λιωμένο σε ριζότο ή σερβιρισμένο με πολέντα. Ταιριάζει πολύ με ζυμαρ...
Διαβάστε περισσότερα




Grana Padano

Το Grana Padano είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά τυριά. Το όνομα προέρχεται από το ουσιαστικό «grana» (κόκκος), το οποίο προσδιορίζει τη χαρακτηριστική κοκκώδη υφή του τυριού και το Padano είναι επίθετο, το οποίο αναφέρεται στην κοιλάδα Pianura Padana. Ονομάζεται «Grana Padano» και όχι «Grana P...
Διαβάστε περισσότερα




grappa

Η grappa είναι αλκοολούχο μυρωδάτο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από τα κουκούτσια των σταφυλιών. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη κυμαίνεται από 35% έως 60% και μοιάζει με το ελληνικό τσίπουρο. Η γεύση της grappa όπως και εκείνη του κρασιού, εξαρτάται από τον τύπο και την ποιότητα των σταφυλιών πο...
Διαβάστε περισσότερα




guanciale

Το guanciale είναι αλλαντικό από χοιρινό μάγουλο, το κομμάτι εκείνο που περιλαμβάνει κρέας (μύες) και λίπος. Έχει διαφορετική σύνθεση από το λαρδί (λίπος της πλάτης) και το μπέικον (λίπος της κοιλιάς). Κατά συνέπεια, είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι το μπέικον και με άρωμα χαρακτηριστικά πιο έντονο. Είν...
Διαβάστε περισσότερα




integrale

Τα ζυμαρικά τύπου integrale είναι ολικής αλέσεως και παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου ολικής αλέσεως. Σε σύγκριση με τα κλασικά ζυμαρικά από κανονικό σιμιγδάλι, προσφέρουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου για την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμ...
Διαβάστε περισσότερα




lonza

Το lonza είναι αλλαντικό (σαλάμι) από χοιρινό κρέας, το οποίο μπορεί να προέρχεται από διαφορετικά μέρη του ζώου. Στη βόρεια Ιταλία είναι γνωστό ως καρέ ή φιλέτο, γιατί γίνεται περικοπή από το καρέ των μυών χωρίς τα οστά. Μπορεί να παρασκευαστεί και από το φιλέτο πίσω από τα πλευρά του ζώου και π...
Διαβάστε περισσότερα




maccheroni al ferreto

Είδος μακαρονιών τα οποία προέρχονται από τη Νότια Ιταλία και την περιοχή της Καλαβρίας. Παρασκευάζονται από αλεύρι σκληρού σίτου και νερό και είναι χειροποίητα. Η ζύμη τυλίγεται γύρω από ένα λεπτό ...
Διαβάστε περισσότερα




mafalda

Τα reginette (στα ιταλικά "μικρές βασίλισσες") ή mafaldine ή mafalda είναι είδος ζυμαρικών με σχήμα κορδέλας. Είναι επίπεδα και συνήθως έχουν 1 cm πλάτος, με κυματιστές άκρες και στις δύο πλευρές. Συνήθως σερβίρονται με ελαφρές σάλτσες. Mafaldine ονομάστηκαν προς τιμήν της Πριγκίπισσας Mafalda της Σ...
Διαβάστε περισσότερα




mascarpone

Το mascarpone είναι ιταλικό κρεμώδες τυρί, το οποίο παράγεται από την κρέμα του γάλακτος και πήζει με την προσθήκη κιτρικού ή οξικού οξέος. Είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, ειδικά στην περιοχή της Λομβαρδίας. Είναι ένα από τα κύρια συστατι...
Διαβάστε περισσότερα




mostarda di frutta (chutney φρούτων)

Η mostarda di frutta είναι ένα ιταλικό καρύκευμα από γλασαρισμένα φρούτα και αρωματισμένο σιρόπι σιναπιού. Παραδοσιακά, η mostarda di frutta χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό για βραστά κρέατα, ενώ πιο πρόσφατα έχει γίνει και δημοφιλές συμπλήρωμα στα τυριά....
Διαβάστε περισσότερα




mozzarella

Η κοινή mozzarella που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο είναι τυρί που φτιάχνεται από φρέσκο ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, σε αντίθεση με τη mozzarella di bufala, που φτιάχνεται από γάλα βούβαλου....
Διαβάστε περισσότερα




mozzarella di bufala

Η mozzarella di bufala (βουβαλίσια μοτσαρέλα) παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και είναι η αυθεντική  μορφή του τυριού mozzarella. Φτιάχνεται αποκλειστικά από το γάλα του τοπικού νεροβούβαλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Για τυρί ευρείας κατανάλωσης παρασκευάζεται και...
Διαβάστε περισσότερα




paccheri

Τα paccheri είναι παραδοσιακά ναπολιτάνικα ζυμαρικά, που γίνονται συνήθως με σιμιγδάλι σκληρού σίτου σε σχήμα γιγαντιαίου στρογγυλού σωλήνα. Ο όρος προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «πας» και «χειρ» (όλα και το χέρι), έχει καταγωγή από τον ελληνικό οικισμό Parthenope Napolese και εξακολ...
Διαβάστε περισσότερα




Parmigiano-Reggiano

Το Parmigiano-Reggiano είναι ένα σκληρό, κοκκώδες τυρί, που παράγεται από βρασμένο αγελαδινό γάλα. Το όνομά του έλκει την καταγωγή του από τις περιοχές παραγωγής του, στις επαρχίες της Πάρμα, Ρέτζιο Εμίλια, Μόντενα, Μπολόνια δυτικά από τον ποταμό Ρένο και Μάντοβα ανατολικά από τον ποταμό Πάδο. Σύ...
Διαβάστε περισσότερα




passion fruit

Το passion fruit (φρούτο του πάθους ή μαρακούγια - στα πορτ. maracujá, ισπ. maracuyá) είναι ο καρπός του λουλουδιού του πάθους, του οποίου η λατινική του ονομασία είναι Passiflora edulis (Παθανθές το εδώδιμο). Προέρχεται από τη Βραζιλία. Υπάρχουν δύο ποικιλίες, αυτή που η φλούδα της είναι κίτρινη κα...
Διαβάστε περισσότερα




pasta fresca

Η ιταλική νομοθεσία επιτρέπει την παρασκευή των φρέσκων ζυμαρικών (pasta fresca) σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τα ξηρά, εκτός από την υγρασία και την οξύτητα, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 7ºC. Τα φρέσκα ζυμαρικά τα οποία προσφέρονται προς πώληση σε μεγάλες ποσότητες, θα πρέπει ν...
Διαβάστε περισσότερα




pâte briseé

Η pâte briseé είναι μια ζύμη η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για γλυκές ή αλμυρές τάρτες και κις λωρέν. Χαρακτηρίζεται από την ομαλή και τραγανή υφή της, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στη γλουτένη και το άμυλο που περιέχονται στο αλεύρι σίτου. Η παρασκευή της ζύμης απαιτεί τη χρήση μαλακού βουτύρου, το...
Διαβάστε περισσότερα




Pecorino Romano

Το Pecorino Romano είναι ένα σκληρό, αλμυρό ιταλικό τυρί, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται και τριμμένο. Το τυρί παράγεται από πρόβειο γάλα (απ’ όπου προέρχεται και το όνομά του, αφού pecora στα ιταλικά σημαίνει πρόβατο). Το Pecorino Romano ήταν βασικό είδος διατροφής των λεγεωνάριων της αρχαίας Ρώμης...
Διαβάστε περισσότερα




peperoncino di Espelette

Πρόκειται για ποικιλία καυτερής πιπεριάς η οποία καλλιεργείται στη Χώρα των Βάσκων, με τον παραδοσιακό τρόπο. Το τσίλι σε μορφή σκόνης Espelette είναι ένα καταπληκτικό προϊόν, το οποίο ξεχωρίζει τα άλλα είδη πιπεριάς λόγω της προσεκτικής εργασίας παραγωγής του. Οι παραγωγοί φροντίζουν το προϊόν να κ...
Διαβάστε περισσότερα




pizzoccheri

Τα pizzoccheri είναι είδος ζυμαρικών που αναγνωρίζονται ως παραδοσιακό προϊόν διατροφής της Valtellina, της ιταλικής ορεινής περιοχής των Άλπεων όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Adda και βρίσκεται απέναντι απ' τη λίμνη Κόμο. Πρόκειται για είδος tagliatelle με 2 ή 3 mm πάχος, πλάτος 1 cm και μ...
Διαβάστε περισσότερα




porcini

Τα μανιτάρια με την κοινή ονομασία porcini είναι της οικογένειας των βασιδομυκήτων Boletus edulis. Η ποικιλία είναι ευρέως διαδεδομένη στο βόρειο ημισφαίριο σε όλη την Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρειο Αμερική, αλλά δεν ευδοκιμεί στο νότιο ημισφαίριο αν και έχει εισαχθεί στη Νότια Αφρική, στην Αυστρα...
Διαβάστε περισσότερα




primo fiore sardo

Το primo fiore sardo (επίσης γνωστό και ως pecorino sardo) είναι ένα ιταλικό τυρί το οποίο παράγεται στη Σαρδηνία από πρόβειο γάλα και ειδικότερα από το γάλα της τοπικής φυλής προβάτων του νησιού. Το 1991 το τυρί μπήκε στο καθεστώς ονομασίας προέλευσης και το 1996 έγινε τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονο...
Διαβάστε περισσότερα




prosciutto cotto

To prosciutto cotto είναι ιταλικό αλλαντικό το οποίο ψήνεται (σε αντίθεση με το prosciutto crudo) και παρασκευάζεται από χοιρομέρι χωρίς κόκκαλο και αλατισμένο με άλμη, περιέχει δε αρωματικές ουσίες και συντηρητικά. Στη συνέχεια, ανακατεύεται και πιέζεται μέσα σε καλούπια όπου και ψήνεται....
Διαβάστε περισσότερα




prosciutto crudo

Το prosciutto crudo είναι ιταλικό αλλαντικό. Είναι είδος ζαμπόν από χοιρομέρι, το οποίο συνήθως κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται ωμό. Συνδέεται με τις περιοχές της Ιταλίας, Friuli και Emilia. Τα πιο φημισμένα και πιο ακριβά πόδια prosciutto crudo προέρχονται από την κεντρική και τη βόρεια Ι...
Διαβάστε περισσότερα




prosciutto di Parma

Το prosciutto di Parma είναι ίσως το πιο γνωστό ιταλικό prosciutto ανά την υφήλιο. Η ποιότητα του prosciutto di Parma είναι σπάνια και είναι αποτέλεσμα της προσεκτικής παρασκευής του με την πάροδο του χρόνου, με βάση τα πρότυπα τα οποία τέθηκαν πριν από αιώνες και διατηρούνται μέχρι σήμερα, αν και ε...
Διαβάστε περισσότερα




prosciutto di San Daniele

Το prosciutto di San Daniele είναι επεξεργασμένο αλλαντικό από χοιρινό πόδι, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1970 στην Ιταλία και από το 1996 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα και οφείλονται στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον παραγωγής του...
Διαβάστε περισσότερα




provola

Το τυρί provola είναι χαρακτηριστικό τυρί της Νότιας Ιταλίας αλλά η παραγωγή του έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας επίσης με το όνομα di scamorza (καπνιστό). Το όνομα “provola” φαίνεται να προέρχεται από το τμήμα της «πρόβας» της ζύμης η οποία αφαιρείτο από τις μορφές του τυρ...
Διαβάστε περισσότερα




provolone

Το provolone είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο ωριμάζει για τουλάχιστον 4 μήνες και υπάρχει σε πολύ έντονη γεύση ως provolone piccante (έντονη/πικάντικη) και provolone dolce (γλυκό) με πολύ ήπια γεύση. Στο provolone piccante η έντονη πικάντικη γεύση παράγεται με κατσικίσια λιπάση (ένζυμο), ενώ σ...
Διαβάστε περισσότερα




reginette

Τα reginette (στα ιταλικά "μικρές βασίλισσες") ή mafaldine ή mafalda είναι είδος ζυμαρικών με σχήμα κορδέλας. Είναι επίπεδα και συνήθως έχουν 1 cm πλάτος, με κυματιστές άκρες και στις δύο πλευρές. Συνήθως σερβίρονται με ελαφρές σάλτσες. Mafaldine ονομάστηκαν προς τιμήν της Πριγκίπισσας Mafalda της Σ...
Διαβάστε περισσότερα




ricotta

Το τυρί ricotta μοιάζει πάρα πολύ με το ελληνικό ανθότυρο, τη μυζήθρα, αλλά και το cottage cheese. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τυριά σε συνταγές όπου επιτάσσεται τυρί ρικότα, σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε ή δεν το βρίσκουμε στο εμπόριο.  ...
Διαβάστε περισσότερα




robiola

Η robiola είναι ιταλικό τυρί, που παράγεται σε πολλά μέρη της Ιταλίας. Η εμφάνισή του και η γεύση του ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο παραγωγής. Παράγεται από αγελαδινό ή πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα. Κυκλοφορεί σε κιτρινωπό χρώμα χωρίς κρούστα και γλυκιά γεύση, σε λευκό γαλακτώδες με ροζ κρούστα και...
Διαβάστε περισσότερα




ruota

Τα ruota ή ruote  είναι μικρού μεγέθους ζυμαρικά και έχουν τη μορφή τροχού με έξι ακτίνες. Μπορεί να τα συναντήσουμε και ως ruotine, ruote de carro ή πιο συχνά, rotelle, Στα ιταλικά ruote σημαίνει τροχός. Τα ruote είναι πολύ ωραία για σούπες αλλά και σαλάτες ζυμαρικών. Επίσης, δένουν υπέροχα με π...
Διαβάστε περισσότερα




salame di Milano

Το salame di Milano είναι ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά σαλάμια. Παρασκευάζεται από μείγμα λεπτοαλεσμένου χοιρινού και βοδινού κρέατος, σε μεγάλη συσκευασία συνήθως 3-4 κιλών, με προσθήκη απλών καρυκευμάτων, αλατιού και βοτάνων, σε φυσιολογικές ποσότητες χωρίς υπερβολές. Το καρύκευμα είναι από τα μ...
Διαβάστε περισσότερα




scamorza

Το scamorza είναι ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται από νωπό αγελαδινό γάλα. Κάποιοι παραγωγοί επίσης το παρασκευάζουν και με γάλα βούβαλου. Είναι παραδοσιακό προϊόν των περιφερειών της Ιταλίας Campania, Abruzzo, Molise και Puglia. Το σχήμα του συνήθως είναι σφαιρικό πεπλατυσμένο, το βάρος του γύρω στ...
Διαβάστε περισσότερα




scialatielli

Τα scialatielli είναι φρέσκα ζυμαρικά, τα οποία «γεννήθηκαν» στα χέρια του σεφ Enrico Cosentino το 1978 (τα παρουσίασε σε ετήσιο διαγωνισμό μαγειρικής, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο). Σε μέγεθος τα scialatielli είναι μικρότερα από τα μακαρόνια και έχουν ορθογώνια άνιση διατομή. Τα παραδοσιακά ζυμαρι...
Διαβάστε περισσότερα




spaghettoni

Τα spaghettoni είναι ζυμαρικά με μεγαλύτερη διάμετρο από τα κλασικά spaghetti και αυτό τα καθιστά ιδανικά για να εκφράσουν πλήρως τη γεύση όλων των ειδών σάλτσας, ειδικά εκείνων που αποτελούνται από πολλά φρέσκα υλικά. Η παχιά μορφή των spaghettoni τα καθιστά ιδανικά για να αναδείξουν ελαφριές σάλτσ...
Διαβάστε περισσότερα




speck

Το speck είναι είδος αλλαντικού (prosciutto) το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τα καλύτερα και άπαχα μέρη από χοιρινό μπούτι, από αναγνωρισμένους εκτροφείς και κάτω από αυστηρές οδηγίες. Το μυστικό αυτού του προϊόντος είναι το αποτέλεσμα της γνώσης και των παραδόσεων των εμπειρογνωμόνων παραγωγ...
Διαβάστε περισσότερα




stellette

Τα stellete (μικρά αστέρια) είναι κοντοκομμένα ιταλικά ζυμαρικά, κατάλληλα για σούπες λαχανικών ή αραιές σούπες. Λέγονται επίσης και Stellettine (αστεράκια), Stelle (αστέρια), Astri (άστρα) και Fiori di Sambuco (λουλούδια του φυτού Sambucus)....
Διαβάστε περισσότερα




tagliatelle

Μια λεπτότερη έκδοση από τις tagliatelle είναι τα ζυμαρικά bavettine....
Διαβάστε περισσότερα




tagliolini

Τα tagliolini είναι μια ποικιλία από tagliatelle, τα οποία έχουν μακρύ και κυλινδρικό σχήμα, αλλά δεν είναι μεγάλα και επίπεδα. Τα tagliolini και οι tagliatelle (και τα δύο προερχόμενα από το ιταλικό tagliare, που σημαίνει «να κόψει») είναι παραδοσιακό είδος ζυμαρικών από τις περιφέρειες της Ιταλ...
Διαβάστε περισσότερα




taleggio

Το taleggio είναι ένα ημι-μαλακό ώριμο ιταλικό τυρί με κρούστα, το οποίο πήρε το όνομά του από τη Val Taleggio (κοιλάδα των Άλπεων στην ιταλική περιφέρεια της Λομβαρδίας). Το τυρί έχει μια λεπτή κρούστα και έντονο άρωμα, αλλά η γεύση του είναι ήπια και ασυνήθιστα φρουτώδης, με έντονη μυρωδιά. Το ...
Διαβάστε περισσότερα




tomino

Το γνήσιο τυρί tomino παράγεται από κατσικίσιο γάλα. Βράζει και ψύχεται πριν κοπεί και κατόπιν τεμαχίζεται σε λεπτές φέτες. Συνήθως στραγγίζεται σε μικρά δοχεία πήλινα ή ψάθινα. Τυρί tomino παρασκευάζεται και από κατσικίσιο μαζί με αγελαδινό γάλα, για ευρεία κατανάλωση. Όταν είναι φρέσκο, το τυρί εί...
Διαβάστε περισσότερα




tonnarelli

Τα tonnarelli (ή μακαρόνια alla chitarra) είναι ζυμαρικά με αυγά. Έχουν τετράγωνο σχήμα με πλευρές 2-3 mm. Η διαπερατή συνοχή τους, επιτρέπει στη σάλτσα να "δένει" πάνω τους. Το όνομά τους προέρχεται από τη συσκευή που χρησιμοποιείται για να κοπούν τα ζυμαρικά και μοιάζει με κιθάρα, αφού έχει ένα ξύ...
Διαβάστε περισσότερα




topinambur

Το φυτό topinambur είναι μέλος της οικογένειας των ηλιοτρόπιων και φύεται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική. Το συγκεκριμένο φυτό περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο εξερευνητή Samuel de Champlain το 1605 και έκτοτε είναι δημοφιλές στη Γαλλία. ...
Διαβάστε περισσότερα




Valtellina casera

Το Valtellina casera είναι ένα τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτό το είδος του τυριού παράγεται στην περιοχή Valtellina, την ιταλική ορεινή περιοχή των Άλπεων όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Adda και βρίσκεται απέναντι απ' τη λίμνη Κόμο. Το Valtellina casera χρησιμοποιείται π...
Διαβάστε περισσότερα




zampone

Το zampone Modena είναι ιταλικό αλλαντικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται από ένα μείγμα χοιρινού τυλιγμένο από το δέρμα από πόδι χοίρου. Έχει σταθερή και ομοιόμορφη υφή και το χρώμα του είναι από φωτεινό ροζ έως κοκκινωπό. Η παράδοση τοποθετεί το πρώτο zampone στην αρχή του...
Διαβάστε περισσότερα




αγάρ αγάρ

Το αγάρ αγάρ είναι μια φυτική ζελατίνη, η οποία παράγεται από φύκια και αντικαθιστά επάξια τη ζωική ζελατίνη στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Πρώτοι το χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται χρήση του και από τη δυτική μαγειρική, για να αντικαταστήσει...
Διαβάστε περισσότερα




ακέρωτο

Το κέρωµα της επιφάνειας των οπωροκηπευτικών αποτελεί µία µέθοδο επεξεργασίας που χρησιµοποιείται για ορισµένα προϊόντα, στα οποία περιλαµβάνονται τα εσπεριδοειδή, τα µήλα, οι πιπεριές και τα αγγούρια. Καθυστερεί τον ρυθµό απώλειας υγρασίας, ενώ διατηρεί τη σπαργή και την αφράτη υφή του και µπορεί ν...
Διαβάστε περισσότερα




ινβερτοσάκχαρο

Το ινβερτοσάκχαρο (invert sugar) είναι ένα μείγμα γλυκόζης (δεξτρόζης) και φρουκτόζης, το οποίο παράγεται από τη ζάχαρη (σακχαρόζη) όταν αυτή θερμανθεί και εμπλουτιστεί με ένα οξύ (όπως το κιτρικό οξύ). Το αποτέλεσμα είναι να παίρνουμε ένα σακχαρώδες προϊόν το οποίο επηρεάζει τη γλυκύτητα, τη διαλυτ...
Διαβάστε περισσότερα




κινέζικο μαρούλι

Το κινέζικο μαρούλι (lactuca sativa var. Asparagina, augustana ή angustata), που επίσης ονομάζεται σπαράγγι μαρουλιού, είναι ποικιλία μαρουλιού το οποίο καλλιεργείται κυρίως για το παχύ το στέλεχος, το οποίο χρησιμοποιείται ως λαχανικό. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα, όπου και ονομάζεται wosun....
Διαβάστε περισσότερα




κουρκουμά

Το κουρκουμά ή κιτρινόριζα (επιστημονική ονομασία Curcuma longa - Κουρκούμη η μακρά ή Curcuma domestica - Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της είναι η κουρκουμίνη. Τα δέντρα καλ...
Διαβάστε περισσότερα




κρίταμο

Το κρίταμο ή κρίταμος (επιστημονική ονομασία στη βοτανική crithmum maritimum) είναι ένα χορταρικό το οποίο ευδοκιμεί στις ακτογραμμές της Μεσογείου. Οι σπόροι του μοιάζουν με εκείνους του κριθαριού, γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν «κριθμό». Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος τον αναφέρουν και ...
Διαβάστε περισσότερα




λάδι τρούφας

Το λάδι τρούφας είναι ένα σύγχρονο μαγειρικό συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται για να προσδώσει τη γεύση και το άρωμα της τρούφας στα πιάτα. Είναι ένα δημοφιλές προϊόν γιατί διατίθεται όλες τις εποχές και σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τις αυθεντικές τρούφες, ενώ διαθέτει αρκετά το άρωμα και τη γε...
Διαβάστε περισσότερα




λάιμ

Το λάιμ (lime, από τα αραβικά και γαλλικά lim) είναι εσπεριδοειδές στρογγυλό, πράσινο με διάμετρο 3-6 εκατοστά και όξινο πολτό. Στην Ελλάδα ονομάζεται και γλυκολέμονο. Το λάιμ είναι καλή πηγή βιταμίνης C και συχνά χρησιμοποιείται για να τονίσει τις γεύσεις των τροφών και των ποτών. Το λάιμ καλλιε...
Διαβάστε περισσότερα




λεμονοθύμαρο

Το λεμονοθύμαρο (thymus citriodorus) ή αλλιώς θυμάρι λεμονάτο είναι μια ποικιλία θυμαριού με άρωμα λεμόνι! Αποτελεί ποικιλία του άγριου θυμαριού, αλλά τα φύλλα του είναι μεγαλύτερα από του κοινού θυμαριού. Το χαρακτηρίζει το ιδιαίτερα έντονο άρωμά του και είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Αντίθετα με το κο...
Διαβάστε περισσότερα




λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο (lemon grass) προέρχεται από την Ινδία και την τροπική Ασία και είναι πολύ διαδεδομένο στην ασιατική κουζίνα. Η γεύση του είναι γλυκιά και ταυτόχρονα λεμονάτη και αρκετά δροσερή, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη. Σε ρόφημα μπορεί να παρασκευασθεί ζεστό ή κρύο...
Διαβάστε περισσότερα




λευκά παντζάρια

Τα λευκά παντζάρια καλλιεργούνται για τη ρίζα τους, η οποία είναι στρογγυλεμένη και κοντόχοντρη και καλύπτεται από φλούδα σε ερυθρό-ιώδες χρώμα, η οποία δεν είναι βρώσιμη. Το εσωτερικό αποτελείται από λευκό έως κιτρινωπό, ανάλογα με την ποικιλία, ελαφρώς σπογγώδες και με γλυκιά γεύση και αυτό είναι ...
Διαβάστε περισσότερα




μανταρίνια πουρές

Μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ από μανταρίνια, αν τα καθαρίσουμε και τα πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ....
Διαβάστε περισσότερα




μέλι ακακίας

Όταν οι μέλισσες ζουν κοντά σε ακακίες, δίνουν ένα ιδιαίτερο μέλι, με χαρακτηριστικό ανοιχτό χρώμα, σχεδόν διάφανο. Έχει ελαφρύ και ιδιαίτερο άρωμα και είναι αρκετά γλυκό στη γεύση. Αν και είναι ανθόμελο, δεν ζαχαρώνει πολύ γρήγορα, λόγω της αναλογίας φρουκτόζης/γλυκόζης. Το συγκεκριμένο μέλι μπορεί...
Διαβάστε περισσότερα




μπούκοβο

Το μπούκοβο ή αλλιώς «μεσογειακό τσίλι» είναι μπαχαρικό που δημιουργείται από αποξηραμένες ψιλοκομμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές.  Η ονομασία του σημαίνει «καυτερό» και προέρχεται από το χωριό Bukovo, που βρίσκεται στην περιοχή του Μοναστηρίου στα Σκόπια. Στο χωριό αυτό καλλιεργήθηκαν πολύ καυτερέ...
Διαβάστε περισσότερα




ξίδι ρυζιού

Το ξίδι ρυζιού είναι διαδεδομένο στην Ιαπωνία και στην Κίνα και παράγεται από σπόρους ρυζιού. Είναι πιο ελαφρύ και γλυκό από το κανονικό ξίδι και το συναντάμε σε τρία είδη: ● Μαύρο: Ταιριάζει με τσιγαρισμένα πιάτα, χρησιμοποιείται ως ντιπ και μπορεί να αντικαταστήσει το μπαλσάμικο. ● Κόκκινο: ...
Διαβάστε περισσότερα




όστια

Η όστια είναι ένα είδος «γκοφρέτας» από σιτάρι και χρησιμοποιείται φρέσκια, αμέσως μετά την παρασκευή της. Είναι άζυμο ψωμί, όπως επιτάσσει το κεφάλαιο 12 του Βιβλίου της Εξόδου, στο οποίο περιέχονται συνταγές που ακολουθούνται από τους Εβραίους κατά την εβδομάδα του Πάσχα. Η λέξη προέρχεται από ...
Διαβάστε περισσότερα




ροδάκινα πολτός

...
Διαβάστε περισσότερα




ροζ πιπέρι

Το ροζ πιπέρι είναι μπαχαρικό που μπορεί να προέρχεται από δύο διαφορετικές μεταξύ τους βοτανολογικές οικογένειες. Το ένα είδος έχει τη γνωστή γεύση του μαύρου πιπεριού με φρουτώδεις νότες, ενώ το άλλο, το οποίο προέρχεται από ένα είδος σχίνου, έχει λιγότερο καυτή γεύση. Χρησιμοποιείται στα θαλασσιν...
Διαβάστε περισσότερα




ρύζι arborio

...
Διαβάστε περισσότερα




σάλτσα horseradish

Η horseradish sauce είναι σάλτσα από αποφλοιωμένο και τριμμένο άγριο ραδίκι, το οποίο αναμειγνύεται με κρέμα γάλακτος. Μπορεί να παρασκευαστεί όσο καυτερή προτιμούμε, ανάλογα με το γούστο μας.  ...
Διαβάστε περισσότερα




τρούφες

Οι τρούφες (tartufo - tuber micheli), είναι γένος μυκήτων της τάξης Pezizales, της οικογένεια Tuberaceae. Ανήκουν στα είδη του γένους Tuber των υπόγειων μυκήτων κοινώς γνωστό ως τρούφες (tartufo), που ανήκουν στην οικογένεια Tuberaceae, στην τάξη των Ascomycetes. Οι τρούφες είναι το σώμα καρποφορία...
Διαβάστε περισσότερα




τυρί fontina

Το fontina είναι ιταλικό τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Πατρίδα του τυριού είναι η κοιλάδα της Αόστα στις ιταλικές Άλπεις, από τον 12...
Διαβάστε περισσότερα




Φρέσκα μυρωδικά-γενικές συμβουλές

Τα μυρωδικά είναι εξαιρετικά δώρα της φύσης που ομορφαίνουν και δίνουν γεύση στα φαγητά μας. Είτε τα χρησιμοποιήσουμε ωμά σε σαλάτες είτε τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα, δίνουν την ιδιαίτερη γεύση τους και τα υπέροχα αρώματά τους στα πιάτα μας. Αν θέλουμε να φτιάχνουμε πιάτα υγιεινά και νόστιμα, τα...
Διαβάστε περισσότερα




φύκια kombu

Είδος από θαλάσσια φύκια. Διαθέτει πολύ ξεχωριστή γεύση και ενδείκνυται για την παρασκευή ζωμών και ριζότων, καθώς και για πιάτα με όσπρια και δημητριακά. Στο εμπόριο τα βρίσκουμε σε μορφή αποξηραμένων μπαστουνιών ή κομμένα σε λωρίδες ή ακόμη και σε σκόνη. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να το ...
Διαβάστε περισσότερα




ψωμί guttiau

Το ψωμί Guttiau, είναι πολύ λεπτές πίτες με ελαιόλαδο και αλάτι, διπλοψημένες, που τρώγεται ως σνακ και ως συνοδευτικό φαγητών....
Διαβάστε περισσότερα