Home ▸ i-Γλωσσάρι ▸
Εργαλεία κουζίνας
Εργαλεία κουζίνας
| φτερό
Το "φτερό" του μίξερ ή επίπεδο χτυπητήρι, είναι το εργατικότερο εξάρτημα, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε κάθε είδους ανάμειξη. Χρησιμοποιείται για να παρασκευάσουμε διαφόρων ειδών ζύμες, κέικ, μπισκότα κ.λπ. Επίσης, μπορούμε να λιώσουμε τα λαχανικά μας ή να χτυπήσουμε αλοιφές και να κάνουμε ανάμειξ...
Διαβάστε περισσότερα
|
| chinois
Το chinois είναι ένα κωνικό κόσκινο με εξαιρετικά λεπτό πλέγμα. Χρησιμοποιείται για να στραγγίζουμε κρέμες, πουρέδες, σούπες ή σάλτσες με πολύ λεία υφή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα σε μορφή σκόνης.
Η λέξη chinois είναι δάνειο από το γαλλικό επίθετο που σημαίνει κινέζικο.
Ένα σχε...
Διαβάστε περισσότερα
|
| decanter
Στη μακραίωνη ιστορία του κρασιού, καράφες κάθε είδους έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σερβίρισμά του.
...
Διαβάστε περισσότερα
|
| fondue
Το fondue είναι ένα ελβετικό, γαλλικό και ιταλικό πιάτο με λιωμένο τυρί, το οποίο σερβίρεται σε ένα κοινό μπολ για όλους τους συνδαιτυμόνες και το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα αναμμένο ρεσώ. Στο fondue εμβαπτίζεται το ψωμί μέσα στο τυρί, με τη βοήθεια ειδικών πιρουνιών με μακρύ χέρι. Είχε προωθηθεί ω...
Διαβάστε περισσότερα
|
| γάντζο
Ο γάντζος είναι το εξάρτημα του μίξερ που χρησιμοποιείται για να παρασκευάσουμε ζύμες και να τις αναδεύσουμε. Το χρησιμοποιούμε στην παρασκευή διαφόρων ειδών ψωμιού, πίτσας, ζυμαρικών, αλλά και για τη ζύμη του κέικ όταν προσθέτουμε φρούτα ή ξηρούς καρπούς....
Διαβάστε περισσότερα
|
| μαντολίνο
Το µαντολίνο είναι το ειδικό εργαλείο με το οποίο κόβουμε λαχανικά και φρούτα σε ισόπαχες φέτες. Πολλά µαντολίνα έχουν και ρυθµιστή πάχους για να κόψουµε όσο πιο λεπτές φέτες θέλουµε, ενώ κάποια διαθέτουν και ανταλλακτικά που κόβουν σε διάφορα σχήµατα όπως µπαστουνάκια, κυµατιστές φέτες κ.λπ. Με το ...
Διαβάστε περισσότερα
|
| μπασίνα
Η bassina (μπασίνα) είναι σκεύος ζαχαροπλαστικής, ιδανικό για χτύπημα αυγών. Το ημισφαιρικό σχήμα της διευκολύνει απόλυτα το χτύπημα με σύρμα χεριού ή μίξερ καθώς δεν βρίσκει αντίσταση στο χτύπημα, αφού δεν υπάρχουν γωνίες. Το πλατύ στόμιο του σκεύους διευκολύνει το χέρι να κινείται ανοιχτά και να χ...
Διαβάστε περισσότερα
|
| μπεν μαρί
Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά σκεύη με διπλά τοιχώματα, τα οποία ονομάζονται μπεν μαρί και χρησιμοποιούνται ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, αλλά μπορούμε και πρακτικά να κάνουμε μπεν μαρί και σε απλά σκεύη. Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα μέσα σε μια άλλη, λίγο μεγαλύτερη και προσθέτουμε στον πυθμένα τη...
Διαβάστε περισσότερα
|
| σύρμα
Το σύρμα (fouet) είναι το εξάρτημα του μίξερ που χρησιμεύει για να δώσουμε "αέρα" στο μείγμα. Μπορούμε να χτυπήσουμε ασπράδια μαρέγκα, μους, μαγιονέζα και παγωτά. Επίσης, μας βοηθά, χτυπώντας τις κρέμες ή τις σος που μας έχουν σβολιάσει, να τις σώσουμε. Καλό είναι να το χρησιμοποιούμε και στην παρασ...
Διαβάστε περισσότερα
|
|
|