Homei-Γλωσσάρι ▸ Ιστορία του φαγητού


Ιστορία του φαγητού


amatriciana

Η σάλτσα Amatriciana ή matriciana (σε Romanesco) είναι μια παραδοσιακή ιταλική σάλτσα ζυμαρικών με βάση το guanciale (παστό χοιρινό μάγουλο), τυρί Pecorino Romano και ντομάτα. «Καταγόμενη» από την πόλη της Amatrice (στην ορεινή επαρχία του Rieti της περιοχής Lazio), η Amatriciana είναι μία από τις π...
Διαβάστε περισσότερα




Bagna càôda

Το bagna càôda (από το Piedmontese «εν θερμώ», σχετίζεται ετυμολογικά με την ιταλική ρίζα bagn- που σημαίνει «υγρή») είναι ένα ζεστό dip χαρακτηριστικό του Piedmont στην Ιταλία, αλλά με πολλές τοπικές παραλλαγές. Το πιάτο, το οποίο σερβίρεται και καταναλώνεται με έναν τρόπο παρόμοιο με το fondue, πα...
Διαβάστε περισσότερα




brutti e buoni

Τα brutti e buoni (μετάφραση: άσχημα και καλά, δηλαδή μερικές φορές άσχημο, αλλά καλό) είναι ιταλικά γλυκά μπισκότα, τα οποία προέρχονται από την πόλη της Gavirate, όπου «γεννήθηκαν» το  1878 από τη διαίσθηση του Costantino Veniani και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Gavirate....
Διαβάστε περισσότερα




caponata

Η caponata (στη Σικελία capunata) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με καταγωγή από τη Σικελία, αποτελούμενο από λαχανικά με βασικά τη μελιτζάνα, τα καρότα και το σέλινο καρυκευμένα με γλυκόξινη σάλτσα και κάπαρη. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συγκεκριμένης συνταγής, με προσθήκη επιπλέον λαχανικών ή άλλω...
Διαβάστε περισσότερα




caprese

Η σαλάτα caprese (σαλάτα στο στιλ του Κάπρι) είναι μια απλή σαλάτα, η οποία παρασκευάζεται από φέτες φρέσκιας mozzarella, ντομάτες και βασιλικό. Στην Ιταλία, αντίθετα με τις περισσότερες σαλάτες, σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό και όχι ως συνοδευτικό γευμάτων. Είναι ένα δείγμα κλασικού και πολύ απ...
Διαβάστε περισσότερα




carbonara

Η carbonara είναι ένα ιταλικό πιάτο ζυμαρικών από το Λάτιο και πιο συγκεκριμένα από τη Ρώμη. Έχει ως βάση τα αυγά, το τυρί (pecorino ή Parmigiano Regiano ή Romano), η pancetta affumicata (πανσέτα καπνιστή) ή μπέικον και το μαύρο πιπέρι. Ως ζυμαρικό συνήθως χρησιμοποιείται το spaghetti, αλλά μπορούν ...
Διαβάστε περισσότερα




Certosino

Το Certosino  είναι ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Μπολόνια. Η συνταγή είναι πολύ παλιά και χρονολογείται στο Μεσαίωνα, όταν πρωτοφτιάχτηκε από τους φαρμακοποιούς και ονομαζόταν Panspeziale. Αργότερα, οι Carthusian μοναχοί ανέλαβαν την ευθύνη παραγωγής του γλυκού. Ήταν οι αδελφοί του σημεριν...
Διαβάστε περισσότερα




chantilly

Ο όρος crème chantilly είναι ένα διαφορετικό όνομα για τη χτυπημένη κρέμα. Η διαφορά μεταξύ της «χτυπημένης κρέμας» και της «crème chantilly» δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Ορισμένοι συγγραφείς διακρίνουν τις δύο κρέμες σε κρέμα chantilly που έχει υποστεί γλύκανση και στη χτυπημένη κρέμα χωρίς γλυκαντικό....
Διαβάστε περισσότερα




citronette

Η citronette είναι σάλτσα παρόμοια με τη vinaigrette, με τη διαφορά πως αντί για ξίδι χρησιμοποιείται χυμός λεμονιού (κάποιοι προτιμούν και το πορτοκάλι), εξ ου και το πρώτο συνθετικό της ονομασίας (citro). Το εσπεριδοειδές εμπλουτίζεται με μείγμα βοτάνων και αλατοπίπερο και δίνει μια εξαιρετική γεύ...
Διαβάστε περισσότερα




cordon bleu

Το Cordon Bleu είναι ένα πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο αφού σφυροκοπηθεί πολύ λεπτό, τυλίγεται γύρω από μια φέτα ζαμπόν ή prosciutto και μια φέτα τυρί και στη συνέχεια πανάρεται και τηγανίζεται ή ψήνεται. Το σνίτσελ  Cordon Bleu μπορεί να γίνει με κρέας ή ζαμπόν. Το κοτόπουλο Cordon Bleu...
Διαβάστε περισσότερα




cotechino

...
Διαβάστε περισσότερα




crème de cassis

Το crème de cassis είναι ένα γλυκό σκούρο κόκκινο λικέρ από μαύρα φραγκοστάφυλα. Είναι η βάση για αρκετά κοκτέιλ, συμπεριλαμβανομένου του πολύ δημοφιλούς κοκτέιλ κρασιού Kir. Επίσης είναι λικέρ που σερβίρεται μετά το δείπνο ή τον καφέ. Παρασκευάζεται από μαύρα φραγκοστάφυλα που συνθλίβονται...
Διαβάστε περισσότερα




crumble

Το crumble είναι ένα πιάτο βρετανικής προέλευσης, που μπορεί να παρασκευαστεί σε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή, ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, αν και η γλυκιά εκδοχή είναι πολύ πιο συχνή. Είναι ένα πιάτο που διαδόθηκε επίσης και στην αμερικανική κουζίνα κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού απο...
Διαβάστε περισσότερα




Fish and chips

Το fish and chips είναι ένα take-away πιάτο, που αποτελείται από ψάρια βουτηγμένα σε κουρκούτι και τηγανισμένα (συνήθως γάδος ή μπακαλιάρος) και πατάτες βαθιά τηγανισμένες. Το πιάτο προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον 19...
Διαβάστε περισσότερα




flan

Το flan είναι ένα είδος σουφλέ ή σπογγώδους κέικ, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Τυπικά flan αυτού του είδους είναι το flan καρότου αλλά και το στρογγυλό με ζύμη κουρού. Το flan δεν πρέπει να συγχέεται με την κρέμα καραμελέ, επίσης γνωστή ως flan ή flan de leche....
Διαβάστε περισσότερα




gazpacho

Το gazpacho είναι ένα φαγητό με καταγωγή από τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία, όπου καταναλώνεται ευρέως καθώς και στη γειτονική Πορτογαλία. Σερβίρεται κρύο και συνήθως καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το gazpacho έχει αρχαίες ρίζες και υπάρχουν πολλές θεωρίες όσον αφ...
Διαβάστε περισσότερα




panettone

...
Διαβάστε περισσότερα




ragu

Στην ιταλική κουζίνα, το raɡu είναι σάλτσα με βάση το κρέας, η οποία συνήθως σερβίρεται με ζυμαρικά. Η ιταλική γαστρονομική ακαδημία L' Accademia Italiana Della Cucina έχει καταγράψει 14 είδη ragu. Οι ομοιότητες μεταξύ των συνταγών είναι δύο: 1) όλες έχουν ως βάση το κρέας και 2) χρησιμοποιούνται ως...
Διαβάστε περισσότερα




ratatouille

Το ratatouille (ρατατούιγ) είναι παραδοσιακό γαλλικό πιάτο της περιοχής της Προβηγκίας με βραστά λαχανικά, το οποίο προέρχεται από τη Νίκαια. Το πλήρες όνομα του πιάτου είναι ratatouille niçoise . Η λέξη ratatouille προέρχεται από το Occitan ratatolha και η συνταγή προέρχεται από την κουζίνα Occi...
Διαβάστε περισσότερα




roux

Roux είναι μια κρέμα που παρασκευάζεται αν μαγειρέψουμε αλεύρι σίτου και κάποιο είδος λίπους (παραδοσιακά αυτό είναι το βούτυρο). Η roux είναι ο παράγοντας πήξης των τριών από τις βασικές σάλτσες της κλασικής γαλλικής κουζίνας: της μπεσαμέλ, της σάλτσας βελουτέ και της σάλτσας espagnole. Για την π...
Διαβάστε περισσότερα




saltimbocca

Το saltimbocca (στα ιταλικά: άλματα στο στόμα - επίσης και saltinbocca) είναι ένα πιάτο δημοφιλές στη νότια Ελβετία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Βασικό του συστατικό είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο μαρινάρεται σε κρασί, λάδι ή αλμυρό νερό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία φτιάχνε...
Διαβάστε περισσότερα




scaloppine

Τα scaloppine (πληθυντικός και υποκοριστικό της scaloppa – ένα μικρό χτένι, μια πολύ λεπτή φέτα κρέατος), είναι ένα ιταλικό πιάτο με βάση το κρέας (συναντάται και με κοτόπουλο). Τα κομμάτια κρέατος πασπαλίζονται με αλεύρι ή πανάρονται, σοτάρονται και ανάλογα μαγειρεύονται με ντομάτα και κρασί ή πικά...
Διαβάστε περισσότερα




schiacciata

Η schiacciata (επίσης γνωστή ως "ciaccia" ή "schiaccia") είναι είδος focaccia που παρασκευάζεται στην περιοχή της Τοσκάνης και περιέχει ελαιόλαδο και αλάτι. Πριν μπει στο φούρνο, η ζύμη συμπιέζεται με τα δάχτυλα σε κάποια σημεία ώστε να σχηματιστούν τρύπες. Επίσης, μπορεί να λιπανθεί και με λαρδί...
Διαβάστε περισσότερα




Spaghetti "alle vongole"

To spaghetti alle vongole (ιταλικό σπαγγέτι με αχιβάδες) είναι ένα πιάτο πολύ δημοφιλές σε όλη την Ιταλία, ειδικά στις κεντρικές περιοχές της, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και νοτιότερα στην Καμπάνια (όπου αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ναπολιτάνικης κουζίνας). Για την παρασκευή του χρησιμοποιούντ...
Διαβάστε περισσότερα




Stecconi di San Petronio

Ο San Petronio ήταν όγδοος Επίσκοπος της Μπολόνια και έζησε στα μέσα του 5...
Διαβάστε περισσότερα




Suppli'

Τα Suppli' (παραφρασμένη στα ιταλικά λέξη από τη γαλλική surprise) είναι χαρακτηριστικά σνακ της ιταλικής κουζίνας. Πρόκειται για μπάλες ρυζιού (ή γενικότερα risotto) με σάλτσα ντομάτας και ωμό αυγό. Αρχικά γεμίζονταν με εντόσθια κοτόπουλου ή κιμά, ενώ τώρα γεμίζονται με ένα κομμάτι mozzarella. Οι μ...
Διαβάστε περισσότερα




timballo

Το timballo είναι είδος πίτας με πολλά διαφορετικά συστατικά, κλασική γαστρονομική σπεσιαλιτέ της Ιταλίας και αποτελεί παραδοσιακό πιάτο. Μπορεί να περιέχει ζυμαρικά, ρύζι, κρέας, πουλερικά κ.λπ. Σε κάποιες συνταγές τα υλικά τοποθετούνται μέσα σε σφολιάτα ή ζύμη pâte briseé και ψήνονται σε φόρμα. ...
Διαβάστε περισσότερα




tiramisu

Το tiramisu (τιραμισού) είναι δημοφιλές ιταλικό γλυκό με άρωμα καφέ. Η λέξη tiramisu σημαίνει «pick me up» (σήκωσέ με πάνω, δηλαδή κάνε με ευτυχισμένο) και αποδίδεται στην ευεξία και τη ζωντάνια που θεωρούνται ότι δίνουν ο καφές και το κακάο, που περιέχονται στο συγκεκριμένο γλυκό. Παρασκευάζεται με...
Διαβάστε περισσότερα




torrone

Το torrone ή μαντολάτο είναι ένα γλύκισμα παρασκευασμένο συνήθως από μέλι, ζάχαρη και ασπράδια αυγού και περιέχει αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς, με σχήμα συνήθως ορθογώνιο. Στο «Εγχειρίδιο των γυναικών» του 16...
Διαβάστε περισσότερα




trasteverina

Με τον πλούτο της αυτοκρατορικής εποχής, αρκετές σημαντικές προσωπικότητες αποφάσισαν να χτίσουν τις βίλες τους στο Trastevere, όπως η γνωστή ευγενής της εποχής Clodia («φίλη» του Gaius Valerius Catullus) και ο Ιούλιος Καίσαρας (το Horti Caesaris). ...
Διαβάστε περισσότερα




Vin brulé

Το vin brulé (ζεστό κρασί) είναι ιταλικό ζεστό κοκτέιλ με βάση το κρασί, διαδεδομένο και πολύ δημοφιλές και σε πολλές άλλες χώρες, ειδικά ως χριστουγεννιάτικο ποτό. Στην Ιταλία, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, βρίσκεται στην αγορά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ή παρασκευάζεται σε ζεστά θερμό...
Διαβάστε περισσότερα




vinaigrette

Η vinaigrette είναι ένα γαλάκτωμα από ξίδι και φυτικό έλαιο, όπως σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, φυστικέλαιο και φυσικά ελαιόλαδο. Μερικές φορές η σάλτσα αρωματίζεται με βότανα, μπαχαρικά κ.λπ. Συνήθως χρησιμοποιείται ως salad dressing, αλλά επίσης και ως κρύα σάλτσα ή μαρινάδα. Η vinaigrett...
Διαβάστε περισσότερα




yassa

Το yassa είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Σενεγάλης, το οποίο παρασκευάζεται μαρινάροντας πουλερικά ή ψάρια. Από τη Σενεγάλη το πιάτο έγινε δημοφιλές σε όλη τη Δυτική Αφρική. Ειδικά το κοτόπουλο yassa (γνωστό ως yassa au poulet) που παρασκευάζεται με κρεμμύδι και λεμόνι, είναι μια σπεσιαλιτέ της περι...
Διαβάστε περισσότερα




zampone

Το zampone Modena είναι ιταλικό αλλαντικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται από ένα μείγμα χοιρινού τυλιγμένο από το δέρμα από πόδι χοίρου. Έχει σταθερή και ομοιόμορφη υφή και το χρώμα του είναι από φωτεινό ροζ έως κοκκινωπό. Η παράδοση τοποθετεί το πρώτο zampone στην αρχή του...
Διαβάστε περισσότερα




μηλίτης

Ο μηλίτης είναι αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από τη ζύμωση του καρπού της οικογένειας του Pomoideae, μιας υποοικογένειας των Rosaceae, στην οποία ανήκουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια και τα μούσμουλα. Η προέλευσή του χρονολογείται από τον μεσαίωνα. Περισσότερο από το 95% της παγκόσμ...
Διαβάστε περισσότερα




Προφιτερόλ

Το προφιτερόλ (profiterole ή αλλιώς, choux à la crème), είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο με γεμιστές μπάλες φτιαγμένες από ζύμη choux, γεμιστές με κτυπημένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ή (ιδίως στις ΗΠΑ) παγωτό κρέμα. Οι μπάλες γαρνίρονται με σάλτσα σοκολάτας ή καραμέλας ή ζάχαρη άχνη. Σε ορισμένες περιοχέ...
Διαβάστε περισσότερα




Τούρτα μιμόζα

Στην Ιταλία, το φωτεινό κίτρινο λουλούδι μιμόζα είναι το σύμβολο της Festa della Donna (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας), που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους προς τιμήν των γυναικών σε όλο τον κόσμο, για όσα έχουν προσφέρει, προσφέρουν και θα προσφέρουν στο μέλλον. Οι Ιταλοί αγοράζουν μπουκέτα μι...
Διαβάστε περισσότερα




“parmigiane”

Το “parmigiane” μελιτζάνας ή απλά “parmigiane” είναι ένα πιάτο με τηγανιτές μελιτζάνες οι οποίες στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο με ντομάτα, τυρί, ελαιόλαδο και βασιλικό. Υπάρχουν παραλλαγές της συνταγής, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν σκόρδο και διάφορα είδη τυριού (mozzarella, pecorino romano,...
Διαβάστε περισσότερα