Διατροφή & Υγεία

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά και οι καλύτερες πηγές πρόσληψής τους
Δημοσιεύθηκε: 15/6/2015 - Εμφανίσεις: 2811

Τα ωμέγα-3 είναι θρεπτικά λιπαρά οξέα πολύ ουσιαστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και η πρόσληψή τους μέσω των τροφών έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους πρόσληψης ωμέγα-3 είναι μέσω της κατανάλωσης ψαριών. Εντούτοις, προτού προχωρήσουμε στην αγορά ποσοτήτων ψαριών είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα ωμέγα-3 δεν βρίσκεται σε ίδιες ποσότητες σε όλα τα είδη τους. Τα ωμέγα-3 προσλαμβάνονται κυρίως μέσω της κατανάλωσης των ωκεάνιων ψαριών. Αυτό σημαίνει πως, αν θέλουμε να βρούμε τα καλύτερα ψάρια για την παροχή ωμέγα-3, είναι σημαντικό να αναζητούμε τα ψάρια κρύου νερού που είναι πιο λιπαρά και η κύρια τροφή τους είναι τα φύκια. Ποια ψάρια, όταν καταναλώνονται, είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3; Οι σαρδέλες και οι ρέγγες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των ψαριών τα οποία είναι καλές πηγές ωμέγα-3. Πέρα όμως από τα ίδια τα ψάρια, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής από ιχθυέλαια τα οποία, όταν λαμβάνονται, προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στην υγεία. Ειδικά, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα ιχθυέλαια ως συμπ
Διαβάστε περισσότερα
Πρωτεΐνες: Ωφέλη και πηγές πρόσληψής τους
Δημοσιεύθηκε: 28/5/2015 - Εμφανίσεις: 3956

Η πρωτεΐνη είναι μια από τις σημαντικότερες θρεπτικές πηγές που απαιτούνται για την υγιεινή διατροφή του ανθρώπου. Εντούτοις, σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην πρόσληψή της. Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν εκπονήσει πολλές έρευνες για την πρωτεΐνη και τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια λήψη πρωτεΐνης είναι γενικά κάτω από 60 γραμμάρια για τους ενήλικες, σύμφωνα με τις περισσότερες εθνικές υπηρεσίες σύστασης τροφίμων. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλες οι πηγές πρωτεΐνης εξίσου καλές. Οι καλές πρωτεϊνικές πηγές περιέχουν και αμινοξέα, τα οποία το σώμα επίσης χρειάζεται αλλά δεν μπορεί να παράγει από μόνο του. Η πρωτεΐνη η οποία προέρχεται από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια δεν περιέχει και τα αντίστοιχα υψηλά επίπεδα αμινοξέων, τα οποία όμως βρίσκονται άφθονα στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Έτσι, η πρόσληψη πρωτεΐνης από τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης μπορεί, σε μερικές περιπτώσεις, να οδηγήσει σε πρωτεϊνικό υποσιτισμό. Έτσι,
Διαβάστε περισσότερα
Χυμός ντομάτας και λυκοπένιο: Ισχυρή προστασία από τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα
Δημοσιεύθηκε: 28/5/2015 - Εμφανίσεις: 3579

Ένας μύθος καταρρίπτεται, όπως φαίνεται. Πρόκειται για εκείνον του φόβου για τη σάλτσα με βάση την ντομάτα, την οποία μάλλον θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να καταναλώνουμε πιο συχνά. Οι κόκκινες ντομάτες περιέχουν το συστατικό λυκοπένιο, το οποίο δρα αποτελεσματικότερα απ’ όλα τα καροτινοειδή στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελεύθερων ριζών από το σώμα μας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως κάποια από τα οφέλη, τα οποία παλαιότερα αποδίδονταν στη βήτα-καροτίνη, τελικά απορρέουν από το λυκοπένιο. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο παρέχει ίσως και δεκαπλάσια προστασία απ’ ό,τι η βήτα-καροτίνη, από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του πνεύμονα, του στομάχου, του προστάτη και του μαστού. Καταναλώνοντας σχεδόν καθημερινά χυμό ή σάλτσα ντομάτας σε συνδυασμό με λίγο ελαιόλαδο, προστατεύουμε το σώμα μας από τον καρκίνο σε διάφορα σημεία κατά 40-45% περισσότερο. Επιπλέον, ο χυμός ντομάτας μας προστατεύει από την οξείδωση εξαιτίας της χοληστερόλης LDL. Δηλαδή, το λυκοπένιο είναι πολύ καλό για την προστασία των αρτηριών και της καρδιάς, αφού εμποδίζει το σ
Διαβάστε περισσότερα
Το Πάσχα πέρασε! Και τώρα, τι τρώμε;
Δημοσιεύθηκε: 23/4/2014 - Εμφανίσεις: 4542

Οι άγιες ημέρες του Πάσχα πέρασαν και καλό θα είναι το διαιτολόγιό μας να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μια και «φορτώθηκε» με αρκετές ζωικές πρωτεΐνες υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, αλλά και γλυκά και κάθε είδους γλυκίσματα με πολλές θερμίδες. Η άνοιξη όμως είναι εδώ και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, γι’ αυτό οι περισσότεροι θα προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά που μας προσθέτει η χαλαρότητα του χειμώνα ή τα 2-3 παραπανίσια κιλά που ίσως μας πρόσθεσαν τα γιορτινά τραπέζια των ημερών του Πάσχα. Καλό θα είναι λοιπόν να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια αποτοξίνωση και να τον βοηθήσουμε να κάψει το περιττό λίπος, ακολουθώντας πιο ισορροπημένη διατροφή. Φυσικά, θα πρέπει να δώσουμε στον οργανισμό τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στις διατροφικές αλλαγές. Ο καθένας μας θα κρίνει πότε θα ξεκινήσει την προσπάθειά του και πάντα οι στόχοι που θα θέτουμε είναι καλό να είναι ρεαλιστικοί και κοντά στα δεδομένα του καθενός. Μπορούμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανό
Διαβάστε περισσότερα
Προϊόντα ολικής αλέσεως: Να τα προτιμάμε ή όχι;
Δημοσιεύθηκε: 31/3/2014 - Εμφανίσεις: 5881

Σήμερα, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που τους απασχολεί ο υγιεινός τρόπος ζωής, φαίνεται να κάνουν στροφή προς τη σωστή διατροφή, καθώς κατανοούν ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους αλλά ακόμη και να την παρατείνει. Και όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, σ’ αυτήν περιλαμβάνονται πολλά είδη μέσα στα οποία και τα προϊόντα των σιτηρών ολικής άλεσης όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι. Οι τροφές αυτής της κατηγορίας ανήκουν στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Η δομή όλων των σιτηρών αποτελείται κυρίως από 3 μέρη, το εξωτερικό στρώμα του σπόρου που διαμορφώνει ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το σιτηρό (φλοιός ή πίτουρο), το ενδιάμεσο στρώμα του σπόρου (ενδοσπέρμιο) που περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και το τρίτο στρώμα, που είναι ο «πυρήνας» του σπόρου και ονομάζεται φύτρο. Η μέθοδος παρασκευής τροφών ολικής αλέσεως σημαίνει ότι ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακό, αλλά όχι μόνο) αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού. Η άλεση και ο εξευγενισμός ο
Διαβάστε περισσότερα
Η θρεπτική αξία του χαλβά
Δημοσιεύθηκε: 10/3/2014 - Εμφανίσεις: 10699

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά τρόφιμα στην Ελλάδα, κυρίως κατά την περίοδο της Σαρακοστής, ο χαλβάς, θεωρείται πολύ σημαντικός ως προς την θρεπτική του αξία. Μπορεί να καταναλωθεί σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο μετά το γεύμα ή το δείπνο και με τον καφέ και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία του οργανισμού. Το ταχίνι αποτελεί το 60% της περιεκτικότητας του χαλβά, κάτι που σημαίνει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων του σουσαμιού μεταφέρονται και στο γλυκό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαλβά, διαφορετικοί στην όψη και στην υφή, καθώς και στα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι χαλβά είναι: ο σησαμένιος, ο οποίος παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτός από σουσάμι) και συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι ή λευκή καραμέλα, ο σιμιγδαλένιος, ο οποίος παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, βούτυρο (ή λάδι), ζάχαρη και νερό, αλλά και ο χαλβάς Φαρσάλων (σαπουνέ), που με βασικά συστατικά το νισεστέ και το βούτυρο θεωρείται ο πιο λιπαρός. Από τα διαφορετικά είδη χαλβά ξεχωρίζει ο σησαμένιος λόγω των συστατι
Διαβάστε περισσότερα
Όσπρια: Ένας "θησαυρός" της φύσης στο τραπέζι μας
Δημοσιεύθηκε: 24/2/2014 - Εμφανίσεις: 6090

Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα, ο αρακάς, τα κουκιά, τα λούπινα, το λαθούρι κ.ά. αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία φυσικών τροφών, τα όσπρια. Όλες αυτές οι τροφές αποτελούνται από τα αποξηραμένα ώριμα σπέρματα συγκεκριμένης ομάδας φυτών, τα οποία ονομάζονται ψυχανθή. Τα όσπρια εδώ και χιλιετίες αποτελούν βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής. Αυτή η ομάδα των τροφίμων, με την πολύ υψηλή διατροφική αξία, βοήθησε αποτελεσματικά στην επιβίωση και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είχαν απειλήσει με υποσιτισμό μεγάλες ομάδες πληθυσμών παγκοσμίως. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο απέδωσε ειδικό φόρο τιμής στα όσπρια, λόγω της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιστορίας: «Χωρίς τα όσπρια ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν θα είχε διπλασιαστεί σε μόλις λίγους αιώνες και δεν θα ήμασταν οι εκατοντάδες εκατομμυρίων που είμαστε σήμερα…». Όλοι οι λαοί που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, είχαν ως βάση της καθημερινής διατροφ
Διαβάστε περισσότερα
Χυμός παντζαριού για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Δημοσιεύθηκε: 8/2/2014 - Εμφανίσεις: 5782

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία διεξήχθη από την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertention», o χυμός των παντζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Στη μελέτη αυτή οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα φλιτζάνι χυμό παντζαριών καθημερινά και παρατήρησαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 10 mm Hg. Ο χυμός από παντζάρια περιέχει περίπου 0,2 γραμμάρια νιτρικά άλατα (αντίστοιχη ποσότητα παίρνουμε από ένα μεγάλο μπολ σαλάτα λάχανο ή από 2 παντζάρια). Στο ανθρώπινο σώμα τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε οξείδια, τα οποία σε μορφή αερίων διαστέλλουν τις αρτηρίες, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 250 ml χυμό παντζαριών ή νερό που περιείχε χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη και παρακολούθησαν την πίεση για εικοσιτέσσερις ώρες. Οι ερευνητές με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησαν ότι χρειάστηκε μια πολύ μικρή ποσότητα νιτρικών αλάτων ώστε να δουν ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, στους συμμετέχ
Διαβάστε περισσότερα
Το αυγό και η διατροφική του αξία
Δημοσιεύθηκε: 4/2/2014 - Εμφανίσεις: 5253

Όλοι γνωρίζουμε πως το αυγό είναι ένα τρόφιμο το οποίο μας έχει χαρίσει η φύση. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι πως το αυγό είναι η πιο ολοκληρωμένη φυσική τροφή, η οποία περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Χωρίζοντας το αυγό από άποψη δομής, μπορούμε να διακρίνουμε τα κατωτέρω τρία κύρια μέρη: 1. Το κέλυφος (τσόφλι) 2. Το λεύκωμα (ασπράδι) 3. Ο λέκιθος (κρόκος) Στο εσωτερικό του κελύφους υπάρχουν δύο μεμβράνες, οι οποίες περιβάλλουν το ασπράδι και οι οποίες μαζί και με το κέλυφος λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια έτσι ώστε να μην εισέρχονται μικρόβια προς το εσωτερικό του αυγού. Σε αυτές τις μεμβράνες όπως και στο ασπράδι περιέχεται το ένζυμο λυσοζύμη, το οποίο έχει την ικανότητα -με φυσικό τρόπο επίσης- να καταστρέφει τα βακτήρια που περνούν μέσα στο αυγό. Μία επιπλέον μεμβράνη περιβάλλει τον κρόκο και τον διαχωρίζει από το ασπράδι (μεμβράνη βιτελλίνης). Ο κρόκος βρίσκεται πάντα στο κέντρο του αυγού κι αυτό γιατί κατά κάποιον τρόπο συγκρατείται από ένα σύμπλεγμα συστατικών του ασπραδιού το οποίο ονομάζεται χάλαζα.
Διαβάστε περισσότερα
Μέλι: Το Νέκταρ των θεών, αλλά και των ανθρώπων
Δημοσιεύθηκε: 1/2/2014 - Εμφανίσεις: 6102

Η φύση μάς έχει προσφέρει απλόχερα πολλά προϊόντα που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα από τα πλέον ωφέλιμα είναι το μέλι. Ήδη από την αρχαιότητα, ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης ο Κώος (462 – 352 π.Χ.) συνιστούσε το μέλι σε ασθενείς και υγιείς, πιστεύοντας στις τεράστιες ευεργετικές ιδιότητες που αυτό παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το Νέκταρ των Θεών Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η φυσική τροφή η οποία έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αρχαίοι πίστευαν πως οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών). Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της Φαρμακευτικής και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη, το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτές τις διαπιστώσεις. Στην Αίγυπτο, μετά από ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν πάπυροι 3.500 π.Χ., που αναφέρουν το μέλι ως θεραπευτικό μέσο για δεκάδες παθήσεις. Σύγχρονη εποχή Σήμερα εί
Διαβάστε περισσότερα
Το ελαιόλαδο και τα πολυάριθμα οφέλη του
Δημοσιεύθηκε: 8/1/2014 - Εμφανίσεις: 5896

Το ελαιόλαδο είναι ένα ωφέλιμο έλαιο και αναμφισβήτητα πολύ ωφέλιμο για την ανθρώπινη καρδιά. Αυξάνει Έχει αποδειχθεί πως το ελαιόλαδο είναι το πιο ωφέλιμο έλαιο, ιδιαίτερα για την καρδιά, αφού αυξάνει τις υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL) που είναι καλή χοληστερόλη και περιορίζει τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL) που είναι η κακή χοληστερόλη. Αποτελεί επίσης μια άφθονη πηγή για πολυφενόλες, οι οποίες θεωρείται πως παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Το παρθένο ελαιόλαδο παρέχει υψηλή προστασία επειδή έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες. Εκτός από την ωφέλεια στην καρδιά, εξίσου μπορεί να ωφεληθεί και να προστατευθεί το στήθος και το παχύ έντερο από τον καρκίνο. Επίσης, το παρθένο ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Τα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των μεσογειακών πληθυσμών είναι αρκετά χαμηλότερα από τον υπόλοιπο κόσμο και το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Το ελαϊκό οξύ φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τον καρκίνο του
Διαβάστε περισσότερα
Οι τροφές-«σκούπες» για το συκώτι
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 17873

Οι συνθήκες ζωής του σύγχρονου ανθρώπου προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας και από τα όργανα του ανθρώπινου σώματος σχεδόν κανένα δεν μένει ανεπηρέαστο. Ένα από τα όργανα που επηρεάζονται είναι και το συκώτι, αφού όταν τρώμε παραπάνω απ’ το κανονικό ή καταναλώνουμε επεξεργασμένα ή τηγανιτά τρόφιμα, αλλά και από την έκθεσή μας στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο καθημερινό στρες, το συκώτι υπερλειτουργεί και υπερφορτώνεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι το συκώτι μας να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να επιτελέσει το έργο του, δηλαδή να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις τοξίνες και τα λιπαρά που δέχεται ο οργανισμός μας. Αν το συκώτι μας επιβαρύνεται από τους πιο πάνω παράγοντες, υπάρχουν και τροφές που το βοηθούν ώστε να αποτοξινωθεί και να επαναλειτουργήσει σωστά, αποκτώντας ξανά τη φυσική του ικανότητα να καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα του οργανισμού μας. Ας δούμε μερικά από αυτά τα πολύ χρήσιμα για το συκώτι μας τρόφιμα, τα οποία θα το βοηθήσουν να αποτοξινωθεί: 1. Το σκόρδο Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σκόρδου μπορ
Διαβάστε περισσότερα
Παιδική διατροφή και ψάρι: Πόσο αναγκαίο είναι;
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 5094

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ειδικότερα, τα λεγόμενα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα θεωρούνται ως άκρως απαραίτητα για τη διατροφή μας, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα λάβει μέσω της τροφικής αλυσίδας. Θα πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών στην καθημερινή μας διατροφή, αφού αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς αποτελούν σημαντικό δομικό συστατικό για το νευρομυικό τους σύστημα. Στη βρεφική ηλικία, το μητρικό γάλα αλλά και τα βρεφικά γάλατα του εμπορίου περιέχουν τις σωστές ποσότητες και αναλογίες αυτών των καλών λιπαρών. Παρ’ όλα αυτά, όπως καταδεικνύουν μελέτες, τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν λαμβάνουν τις σωστές ποσότητες πολυακόρεστων μέσω της διατροφής τους. Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Maternal and Child Nutrition» και στην οποία λήφθηκαν πληροφορίες για 2.500 παιδιά έως 5 ετών, κατέδειξε ότι έπειτα από το πρώτο έτος ηλικίας τους υπάρχει μια σημαντική
Διαβάστε περισσότερα
Τροφές - «ασπίδες» κατά του στρες
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 5070

Η πίεση που υφίσταται ο σύγχρονος άνθρωπος από το συνεχές τρέξιμο για να προλάβει τις καθημερινές του δραστηριότητες, μετατρέπεται σε στρες. Το στρες, όμως, μπορεί να αυξηθεί και μέσω της διατροφής μας, καθώς κάποιες κατηγορίες τροφών έχουν ενοχοποιηθεί ως «στρεσογόνες», σε αντίθεση με άλλες οι οποίες θεωρείται πως δρουν αγχολυτικά. Ποιες τροφές είναι αυτές που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το στρες και αποτελούν «εχθρό» του; Κατ’ αρχάς τα καρύδια: Όπως κατέδειξαν μελέτες, η κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών ημερησίως (περίπου 40 γραμμάρια) είναι επαρκής ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό μας για να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Η βρώμη, επίσης, αποτελεί «εχθρό» του στρες, καθώς είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β, οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μια άλλη ουσία, η τρυπτοφάνη, στην οποία είναι πλούσια η βρώμη, ανακουφίζει επίσης από το άγχος. Ακόμη, ο σολομός είναι ψάρι πολύ πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Σύμφωνα με μελέτες τα ωμέγα-3 λιπαρά δ
Διαβάστε περισσότερα