Αρχική σελίδαΔιατροφή & Υγεία ▸ Το ελαιόλαδο και τα πολυάριθμα οφέλη του

Διατροφή & Υγεία:
Το ελαιόλαδο και τα πολυάριθμα οφέλη του

Δημοσιεύθηκε: 8/1/2014 - Εμφανίσεις: 6343




Το ελαιόλαδο είναι ένα ωφέλιμο έλαιο και αναμφισβήτητα πολύ ωφέλιμο για την ανθρώπινη καρδιά. Αυξάνει
Έχει αποδειχθεί πως το ελαιόλαδο είναι το πιο ωφέλιμο έλαιο, ιδιαίτερα για την καρδιά, αφού αυξάνει τις υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL) που είναι καλή χοληστερόλη και περιορίζει τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL) που είναι η κακή χοληστερόλη. Αποτελεί επίσης μια άφθονη πηγή για πολυφενόλες, οι οποίες θεωρείται πως παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Το παρθένο ελαιόλαδο παρέχει υψηλή προστασία επειδή έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες. Εκτός από την ωφέλεια στην καρδιά, εξίσου μπορεί να ωφεληθεί και να προστατευθεί το στήθος και το παχύ έντερο από τον καρκίνο. Επίσης, το παρθένο ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία της αρθρίτιδας.
Τα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των μεσογειακών πληθυσμών είναι αρκετά χαμηλότερα από τον υπόλοιπο κόσμο και το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Το ελαϊκό οξύ φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, στις εργαστηριακές αναλύσεις. Αυτά τα στοιχεία είναι σίγουρα προκαταρκτικά, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Οι υγιείς κάτοικοι της Μεσογείου
Είναι εκπληκτικό πώς η μεσογειακή διατροφή συνδυάζεται με την υγεία και την ευεξία. Η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και βουτύρου ελαχιστοποιεί τη λήψη των κορεσμένων λιπών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, που είναι υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.
Η μεσογειακή διατροφή, πλήρης σε ανεπεξέργαστα δημητριακά, κόκκινο κρασί, νωπούς καρπούς, καρύδια, φασόλια, θαλασσινά και ελαιόλαδο, έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τα μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία κατά ορισμένων καρκίνων. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν τη βήτα-καροτίνη, τη βιταμίνη C, τις τοκοφερόλες, τις πολυφενόλες και τα πρόσθετα ουσιαστικά μεταλλικά στοιχεία.
Το πρόσθετο παρθένο ελαιόλαδο είναι βεβαίως ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεσογειακής διατροφής σε δεκαέξι χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αυτή η διατροφή και κυρίως το ελαιόλαδο, είναι οι κύριοι παράγοντες στο γεγονός ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών είναι 20% λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν ασθένειες στεφανιαίων αρτηριών, έναντι των αμερικανών πολιτών.



Σχόλια