Home ▸ Συνταγές ▸
The art of taste and spirits ▸
Ροφήματα κρύα & ζεστά
Ζεστά ροφήματα
Κρύα ροφήματα
Ροφήματα, καφέδες και... φλιτζάνια
Η επιλογή του φλιτζανιού, της κούπας ή του ποτηριού για τα ροφήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί επηρεάζει την γεύση του ροφήματός μας και δεύτερον, γιατί θα ήταν λάθος να φτιάξουμε ένα καταπληκτικό ρόφημα και να το σερβίρουμε σε ένα απλό ποτήρι.
Φανταστείτε έναν espresso να μπαίνει σε ένα φλιτζάνι των 12 cl αντί για τα 7 cl που είναι το σωστό ή ακόμη, φανταστείτε έναν cappuccino σε φλιτζάνι των 22 cl αντί των 16 cl που είναι κανονικά. Ο espresso θα έδειχνε φτωχός και ο cappuccino θα ήταν πολύ αδύναμος σε γεύση.
Πολλοί επιχειρηματίες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ακριβές και άχρηστες κούπες με μεγαλύτερη χωρητικότητα από την κανονική, για να δώσουν στον πελάτη τους το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να δίνουν κάτι χειρότερο. Μερικοί από αυτούς κιόλας, κάνουν και δεύτερο πιο σημαντικό λάθος με το να τσιγκουνεύονται να βάλουν λίγη ποσότητα παραπάνω από το ρόφημα που επιλέγουν.
Φανταστείτε μια σοκολάτα με 20 γρ. που πρέπει να φτιαχτεί σε κούπα των 20 cl το πολύ, να φτιάχνεται σε 30 cl. Θα είναι κι αυτή μι...
Διαβάστε περισσότερα
Ζεστά ροφήματα (hot beverages)
Ο τρόπος που κάνουμε τα ζεστά special ροφήματα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Άλλες φορές τα αναμειγνύουμε όλα μαζί και άλλες θέλουμε κάτι να έρθει πρώτο στη γεύση και κάτι να έρθει δεύτερο. Υπάρχουν οι κλασικοί τρόποι ανάμειξης, όμως μπορούμε να μπλέξουμε τη ζαχαροπλαστική ή τη μαγειρική και να έχουμε μοναδικά αποτελέσματα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στα βασικά βήματα και σε κάποια κλασικά πλέον ροφήματα.
Οι τρεις πιο απλές μορφές είναι:
Steamer: Η μέθοδος που όλοι ξέρουμε και αναφέρεται στο χτύπημα στον ατμό όλων των υλικών μαζί. Η μορφή αυτή άρχισε με βάση το γάλα, προστέθηκαν σιρόπια γεύσεων κάνοντας το γάλα πιο γευστικό και στη συνέχεια βάλαμε ό,τι μας ερχόταν στο νου.
Latte: Είναι το μεγάλο cappuccino ή αλλιώς το πρωινό των Ιταλών. Πρόκειται για μια δόση espresso και άφθονο γάλα, αλλά μπορούμε επίσης να προσθέσουμε σιρόπι γεύσης και να κάνουμε ένα Latte με καραμέλα ή φουντούκι κ.λπ.
Λένε ότι αυτό το ρόφημα βγήκε όταν οι μητέρες στην Ιταλία θέλανε να σπάσουν τη μονοτονία του σκέτου γάλακτος...
Διαβάστε περισσότερα
Κρύα ροφήματα (cold beverages)
Στα κρύα ροφήματα οι επιλογές που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλές.
Για αρχή θα τα χώριζα σε δύο κατηγορίες, σε κρύα και παγωμένα. Δηλαδή σε cold και frozen.
Cold: Είναι τα ροφήματα που γίνονται κρύα στο mixer (ελληνιστί-φραπιέρα). Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του mixer ή σε shaker και να τα χτυπήσουμε για καλύτερο ανακάτεμα. Στην ίδια λογική που κάνουμε το κρύο αφρόγαλα για τα freddo’s μπορούμε να κρατήσουμε το χτύπημα λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο κρεμώδη υφή, αν βέβαια μέσα στα υλικά μας έχουμε και γάλα. Συνήθως χτυπάμε τα υλικά με πάγο και μετά σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο.
Frozen: Στα frozen ροφήματα βάζουμε τα υλικά μας στο blender μαζί με πάγο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σπάσει. Μπορούμε να τα κάνουμε σε μορφή γρανίτας ή smooth, ανάλογα με τα υλικά που επιλέξαμε. Το πλεονέκτημα του blender είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα σκληρά υλικά κάνοντας απίθανους συνδυασμούς, που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μερικά από τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι...
Διαβάστε περισσότερα
|
|
Κατηγορίες
|