Αρχική σελίδαΥλικά ▸ prosciutto crudo

Υλικά:
prosciutto crudo

Δημοσιεύθηκε: 15/1/2014 - Εμφανίσεις: 4334
Το prosciutto crudo είναι ιταλικό αλλαντικό. Είναι είδος ζαμπόν από χοιρομέρι, το οποίο συνήθως κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται ωμό.

Συνδέεται με τις περιοχές της Ιταλίας, Friuli και Emilia. Τα πιο φημισμένα και πιο ακριβά πόδια prosciutto crudo προέρχονται από την κεντρική και τη βόρεια Ιταλία, όπως Parma και San Daniele, στην περιφέρεια Friuli-Venezia Giulia.
Η ονομασία prosciutto σημαίνει «για να απορροφήσει έξω» (την υγρασία). Επίσης, συγκρίνεται με το σύγχρονο ιταλικό ρήμα prosciugare (να στεγνώσει καλά).
Το prosciutto παρασκευάζεται είτε από χοιρινό ή από αγριογούρουνο (χρησιμοποιείται ο μηρός από τα πίσω πόδια). Η διαδικασία παρασκευής και ωρίμανσής του μπορεί να διαρκέσει από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, ανάλογα με το μέγεθός του.
Το prosciutto crudo στην ιταλική κουζίνα συχνά σερβίρεται σε φέτες ως ορεκτικό, τυλιγμένο γύρω από κριτσίνια ή συνοδεύοντας φέτες από πεπόνι. Επίσης, τρώγεται ως συνοδευτικό με ανοιξιάτικα λαχανικά, όπως σπαράγγια και αρακά. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνεται σε μια απλή σάλτσα ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος ή σε ένα πιάτο που συνηθίζεται στην Τοσκάνη με tagliatelle και λαχανικά. Χρησιμοποιείται επίσης ως γέμιση για άλλα κρέατα, αλλά και ως περιτύλιγμα γύρω από κομμάτια κρεάτων, ως γέμισμα σε ψωμιά αλλά και σε πίτσες.Σχόλια