Αρχική σελίδαΔιατροφή & Υγεία ▸ Οι τροφές-«σκούπες» για το συκώτι

Διατροφή & Υγεία:
Οι τροφές-«σκούπες» για το συκώτι

Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 18952




Οι συνθήκες ζωής του σύγχρονου ανθρώπου προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας και από τα όργανα του ανθρώπινου σώματος σχεδόν κανένα δεν μένει ανεπηρέαστο.

Ένα από τα όργανα που επηρεάζονται είναι και το συκώτι, αφού όταν τρώμε παραπάνω απ’ το κανονικό ή καταναλώνουμε επεξεργασμένα ή τηγανιτά τρόφιμα, αλλά και από την έκθεσή μας στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο καθημερινό στρες, το συκώτι υπερλειτουργεί και υπερφορτώνεται.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το συκώτι μας να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να επιτελέσει το έργο του, δηλαδή να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τις τοξίνες και τα λιπαρά που δέχεται ο οργανισμός μας.

Αν το συκώτι μας επιβαρύνεται από τους πιο πάνω παράγοντες, υπάρχουν και τροφές που το βοηθούν ώστε να αποτοξινωθεί και να επαναλειτουργήσει σωστά, αποκτώντας ξανά τη φυσική του ικανότητα να καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα του οργανισμού μας.

Ας δούμε μερικά από αυτά τα πολύ χρήσιμα για το συκώτι μας τρόφιμα, τα οποία θα το βοηθήσουν να αποτοξινωθεί:

1. Το σκόρδο

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα σκόρδου μπορεί να ενεργοποιήσει τα ένζυμα του συκωτιού, τα οποία είναι ικανά να βοηθήσουν το σώμα μας να διώξει τις τοξίνες. Ακόμη, η κατανάλωση σκόρδου βοηθά την αλισίνη και το σελήνιο να κρατούνται σε υψηλά επίπεδα και αυτό είναι σημαντικό, γιατί είναι τα δύο φυσικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος.

2. Το γκρέιπφρουτ

Γνωρίζουμε πως το γκρέιπφρουτ έχει υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε βιταμίνη C όσο και σε αντιοξειδωτικά. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι πολύ αποτελεσματικό και στην αποτοξίνωση του ήπατος. Καταναλώνοντας ένα μικρό ποτήρι φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην αυξημένη παραγωγή ενζύμων, τα οποία συντελούν ώστε να αποβληθούν οι καρκινογόνες ουσίες τις οποίες συλλέγει ο οργανισμός.

3. Τα παντζάρια και τα καρότα

Τα παντζάρια και τα καρότα είναι τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να προκαλέσει τη συνολική ηπατική λειτουργία, αλλά και να τη βελτιώσει.

4. Το πράσινο τσάι

Πρόκειται για ένα ρόφημα εκπληκτικό για το ήπαρ, αφού είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τις γνωστές κατεχίνες, τα οποία είναι συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του συκωτιού. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο εξαιρετικό ως αφέψημα, αφού έχει υπέροχη γεύση, αλλά και ένα εξαιρετικό βοήθημα ώστε να βελτιώσουμε συνολικά τη διατροφή μας. Καλό θα είναι να το γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε την ευεργετική του δράση και να το καταναλώνουμε καθημερινά.

5. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν τους πιο δυνατούς σύμμαχούς μας στην αποτοξίνωση του ήπατος. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά, μαγειρεμένα αλλά και σε χυμούς. Η συγκεκριμένη ομάδα λαχανικών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και κυριολεκτικά μπορούν να λειτουργήσουν ως απορροφητήρες των τοξινών από το αίμα μας. Ακόμη, τα λαχανικά αυτά διαθέτουν την ξεχωριστή ικανότητα να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα και τα χημικά. Έτσι, μπορεί να αποτελέσουν και μια πανίσχυρη προστατευτική ασπίδα για το συκώτι.

6. Το αβοκάντο

Πρόκειται για φρούτο γεμάτο με εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία. Βοηθά τον οργανισμό μας να παράγει γλουταθειόνη, απαραίτητο συστατικό για να μπορέσει το συκώτι να καθαρίσει τον οργανισμό μας από τις επιβλαβείς τοξίνες.

7. Τα μήλα

Πρόκειται για φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα πηκτίνης και βοηθούν το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Έτσι κι αυτό με τη σειρά του, διευκολύνει το ήπαρ στη διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος.

8. Το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αλλά και το ηλιέλαιο είναι εξαιρετικές τροφές για το συκώτι, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Μπορούν να βοηθήσουν το σώμα, αφού του παρέχουν μια βάση λιπιδίων η οποία είναι ικανή να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό. Έτσι, διευκολύνουν το ήπαρ στο έργο του, αφού οι τοξίνες είναι ήδη μειωμένες και απομακρύνονται πιο γρήγορα από το σώμα.

9. Τα δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό του ανθρώπου, τη λειτουργία του ήπατος, αλλά και την αποτοξίνωσή του. Θα πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων από λευκό αλεύρι και να τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

10. Τα σταυρανθή λαχανικά

Λαχανικά τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την μιας ουσίας που ονομάζεται glucosinolate και η οποία συνεισφέρει στην παραγωγή ενζύμων του συκωτιού. Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην αποβολή των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

11. Το λεμόνι και το lime

Αυτά τα δυο φρούτα περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα τοξικά στοιχεία σε ουσίες που μπορεί να απορροφηθούν από το νερό. Επομένως, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού ή lime, ειδικά όταν καταναλώνεται το πρωί, βοηθά στην ενεργοποίηση του ήπατος.

12. Τα καρύδια

Πρόκειται για ξηρούς καρπούς πλούσιους στο αμινοξύ αργινίνη και βοηθούν το συκώτι να αποτοξινωθεί από την αμμωνία. Ακόμη, τα καρύδια είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και ωμέγα-3 λιπαρά, ουσίες οι οποίες βοηθούν στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα καρύδια πρέπει να μασιούνται πολύ καλά πριν τα καταπιούμε, ώστε να έχουν διαλυθεί πλήρως.

13. Το λάχανο

Ακριβώς όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έτσι και το λάχανο μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία δύο βασικών ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών. Εκτός από την ωμή σαλάτα, μπορούμε να καταναλώνουμε και το λάχανο σε τουρσί ή σε σούπα, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωσή του.

14. Ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι εκείνο το μπαχαρικό που αγαπάει το συκώτι. Είναι η φυσική κορτιζόνη, με όλες τις ευεργετικές ιδιότητές της αλλά χωρίς τις παρενέργειές της, γι’ αυτό καλό θα είναι να δοκιμάσουμε να το προσθέσουμε στη διατροφή μας, για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του συκωτιού και να το αποτοξινώσουμε. Ο κουρκουμάς είναι πολύ αποτελεσματικός, αφού βοηθά τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.

Μερικά ακόμη τρόφιμα τα οποία βοηθούν το συκώτι μας να αποτοξινωθεί είναι η αγκινάρα, τα σπαράγγια, οι λαχανίδες και τα λαχανάκια Βρυξελλών.



Σχόλια