Coffee corner

Tiramisu mocha
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 3595

Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο blender και χτυπάμε μέχρι να σπάσει καλά ο πάγος (30 δευτερόλεπτα περίπου σε δυνατή ταχύτητα). Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο ποτήρι και γαρνίρουμε με την σαντιγί και το σιρόπι σοκολάτας.  
Διαβάστε περισσότερα
Espresso biscuit shake
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 3183

Βάζουμε όλα τα υλικά στο blender (εκτός από ένα μπισκότο που το κρατάμε για γαρνιτούρα) και χτυπάμε για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ποτήρι και γαρνίρουμε με τη σαντιγί και το μπισκότο που κρατήσαμε (ή με τριμμένο μπισκότο).
Διαβάστε περισσότερα
Mochaccino (Cold)
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 41913

Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο shaker μαζί με λίγο πάγο και χτυπάμε δυνατά για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με τη σαντιγί και την sauce σοκολάτας.
Διαβάστε περισσότερα
Affogato
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 4532

Σε ένα ποτήρι του Cocktail βάζουμε στο κέντρο μία μπάλα παγωτό βανίλια. Περιχύνουμε από πάνω μία δόση καφέ espresso και σερβίρουμε με κουτάλι.
Διαβάστε περισσότερα
Freddo Latte
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 36167

Βγάζουμε δύο δόσεις espresso (έναν διπλό) από την μηχανή του καφέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη που θέλουμε. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και μετά ρίχνουμε τον καφέ στο shaker μαζί με 2-3 παγάκια. Χτυπάμε για να κρυώσει και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο. Απογεμίζουμε το ποτήρι μας με φρέσκο γάλα (αχτύπητο)
Διαβάστε περισσότερα
Freddo Cappuccino
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 10985

Βγάζουμε δύο δόσεις espresso (έναν διπλό) από την μηχανή του καφέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη που θέλουμε. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και μετά ρίχνουμε τον καφέ στο shaker μαζί με 2-3 παγάκια. Χτυπάμε για να κρυώσει και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο. Ρίχνουμε στο shaker το γάλα και λίγο πάγο, το χτυπάμε καλά και το σερβίρουμε πάνω από τον παγωμένο espresso.    
Διαβάστε περισσότερα
Freddo espresso
Δημοσιεύθηκε: 6/5/2014 - Εμφανίσεις: 4632

Βγάζουμε δύο δόσεις espresso (έναν διπλό) από την μηχανή του καφέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη που θέλουμε. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και μετά ρίχνουμε τον καφέ στο shaker μαζί με 2-3 παγάκια. Χτυπάμε για να κρυώσει και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.
Διαβάστε περισσότερα
Ροφήματα, καφέδες και... φλιτζάνια
Δημοσιεύθηκε: 20/3/2014 - Εμφανίσεις: 4331

Η επιλογή του φλιτζανιού, της κούπας ή του ποτηριού για τα ροφήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί επηρεάζει την γεύση του ροφήματός μας και δεύτερον, γιατί θα ήταν λάθος να φτιάξουμε ένα καταπληκτικό ρόφημα και να το σερβίρουμε σε ένα απλό ποτήρι. Φανταστείτε έναν espresso να μπαίνει σε ένα φλιτζάνι των 12 cl αντί για τα 7 cl που είναι το σωστό ή ακόμη, φανταστείτε έναν cappuccino σε φλιτζάνι των 22 cl αντί των 16 cl που είναι κανονικά. Ο espresso θα έδειχνε φτωχός και ο cappuccino θα ήταν πολύ αδύναμος σε γεύση. Πολλοί επιχειρηματίες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ακριβές και άχρηστες κούπες με μεγαλύτερη χωρητικότητα από την κανονική, για να δώσουν στον πελάτη τους το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να δίνουν κάτι χειρότερο. Μερικοί από αυτούς κιόλας, κάνουν και δεύτερο πιο σημαντικό λάθος με το να τσιγκουνεύονται να βάλουν λίγη ποσότητα παραπάνω από το ρόφημα που επιλέγουν. Φανταστείτε μια σοκολάτα με 20 γρ. που πρέπει να φτιαχτεί σε κούπα των 20 cl το πολύ, να φτιάχνεται σε 30 cl. Θα είναι κι αυτή μι
Διαβάστε περισσότερα
Espresso
Δημοσιεύθηκε: 20/3/2014 - Εμφανίσεις: 2289

Βάζουμε στο κλείστρο τον καφέ σε αλεσμένη μορφή ή σε χάρτινη ταμπλέτα (ανάλογα με την μηχανή που έχουμε) και πατάμε το κουμπί να τρέξει. Προσπαθούμε να πάρουμε 25-30 ml για έναν espresso σε όσο πιο αργή ροή γίνεται (μέχρι 30 sec.). Προσθέτουμε γάλα και ζάχαρη κατά προτίμηση.
Διαβάστε περισσότερα
Γαλλικός καφές με τη μέθοδο εκχύλισης
Δημοσιεύθηκε: 20/3/2014 - Εμφανίσεις: 2546

Βάζουμε το Dripper πάνω από την κούπα και βάζουμε ένα χάρτινο φίλτρο μέσα. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό για να το ξεπλύνουμε και να αφαιρέσουμε την γεύση του χαρτιού που μπορεί να βγάλει. Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε τον καφέ στο φίλτρο, ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε να στραγγίσει. Προσθέτουμε γάλα και ζάχαρη κατά προτίμηση.
Διαβάστε περισσότερα
Γαλλικός καφές στην πρέσα (french press)
Δημοσιεύθηκε: 20/3/2014 - Εμφανίσεις: 5964

Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό στη καφετιέρα για να την προθερμάνουμε. Το αδειάζουμε μετά από 1 λεπτό και βάζουμε τον καφέ, γεμίζουμε με νερό, ανακατεύουμε ελαφρά για να βραχεί καλά ο καφές και βάζουμε το καπάκι με το φίλτρο σηκωμένο. Περιμένουμε 4 λεπτά και κατεβάζουμε αργά το φίλτρο για να κρατήσει τον καφέ κάτω και να μπορέσουμε να σερβίρουμε. Δεν στραγγίζουμε την καφετιέρα γιατί θα πέσει αλεσμένος καφές μέσα στην κούπα μας και θα δημιουργήσει κατακάθι, με δυσάρεστα αποτελέσματα στη γεύση. Προσθέτουμε γάλα και ζάχαρη σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Tip: Για να καταφέρουμε την θερμοκρασία χωρίς θερμόμετρο, βράζουμε το νερό, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά το χρησιμοποιούμε.
Διαβάστε περισσότερα
Μικρά μυστικά για τον καφέ φίλτρου
Δημοσιεύθηκε: 20/3/2014 - Εμφανίσεις: 16008

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τον καφέ φίλτρου (για όλους τους τρόπους φιλτραρίσματος)  είναι συνήθως μονοποικιλιακός καφές, αλλά μπορεί να είναι και χαρμάνι. Στους μονοποικιλιακούς προτιμώνται καφέδες από την κεντρική Αμερική με πλούσια αρώματα και πιο σπάνια από χώρες τις Αφρικής. Ο καφές φίλτρου στις καφετέριες γίνεται με δύο τρόπους συνήθως, με τη μέθοδο ενστάλαξης (drip method) και με τη γαλλική πρέσα (french press). Ας δούμε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Μηχανή ενστάλαξης (drip method): Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μια ηλεκτρική και αυτόματη καφετιέρα, οικιακή ή επαγγελματική και σπάνια για φίλτρα μερίδας, τα οποία μπαίνουν πάνω στο φλιτζάνι. Στην τελευταία περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού χρειαζόμαστε μόνο νερό. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό μεταξύ 90° - 96°C. Οι οικιακές μηχανές φίλτρου έχουν χωρητικότητα νερού από 1-1,8 lt, ισχύ περίπου στα 1.000 watt και καλό είναι να επιλέξουμε κάποια που να έχει κανάτα-θερμός έτσι ώστε να μην μας καίει τον καφέ λίγο-λίγο στην αντίσταση της βάσης. Είναι πολύ πρακτικ
Διαβάστε περισσότερα
Γεύση και γευσιγνωσία
Δημοσιεύθηκε: 19/3/2014 - Εμφανίσεις: 3392

Το πρώτο που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε για να αναπτύξουμε τη γεύση μας είναι να σταματήσουμε να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε. Το κάθε τρόφιμο ή ποτό που γευόμαστε σίγουρα είναι διαφορετικό όταν το φτιάχνει ο τάδε από όταν το φτιάχνει ο δείνα. Για παράδειγμα: αγόρασα μία κολοκύθα από αυτές τις… πορτοκαλί και μεγάλες που φορούν τα Αμερικανάκια το Halloween και όταν είπα ότι θα την κάνω φαγητό ή σούπα, οι άνθρωποι που μου την πούλησαν, κάπου στον δρόμο μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου, ξαφνιάστηκαν. Αυτοί έχουν συνηθίσει να την κάνουν μόνο κολοκυθόπιτα. Μεγάλο πράγμα η συνήθεια. Ξέρετε την παροιμία που λέει ότι πρώτα πεθαίνει ο άνθρωπος και μετά το χούι; Έ, κάπως έτσι είναι και με τη γεύση. Πρώτα θα πρέπει να μας προσβάλουν και μετά θα μάθουμε να δοκιμάζουμε. Και άντε, καλά αυτοί που δεν ξέρουν και προσπαθούν να μάθουν ή καλύτερα «προσπαθούμε» να τους μάθουμε. Με μας που «ξέρουμε» τι γίνεται; Ξέρουμε ή το «παίζουμε» ότι ξέρουμε; Και ας υποθέσουμε ότι ξέρουμε, γιατί δεν κρατάμε τις παραμέτρους που πρέπει; Θα αναφέρω κάποιες, όχι ότι δε
Διαβάστε περισσότερα
Ελληνικός καφές
Δημοσιεύθηκε: 18/3/2014 - Εμφανίσεις: 2305

Βάζουμε το νερό με τον καφέ στο μπρίκι και το βάζουμε στη φωτιά (καμινέτο ή στο μάτι της κουζίνας). Περιμένουμε λίγο να γίνει χλιαρό το νερό και μετά, εφ' όσον προτιμούμε τον καφέ μας με ζάχαρη, βάζουμε την ανάλογη με τα γούστα μας ποσότητα. Ανακατεύουμε καλά για να διαλύσουμε τη ζάχαρη και να βρέξουμε καλά τον καφέ και μετά αφήνουμε να βράσει. Περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και το τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με προσοχή για να διατηρήσουμε το καϊμάκι που φτιάξαμε. Tip: Για να μη χαλάσει το καϊμάκι, ανακατεύουμε μία φορά όταν γίνει χλιαρό το νερό και δεν ανακατεύουμε ξανά.
Διαβάστε περισσότερα
Φίλτρο καφέ: Τόσο απλό και καθημερινό όσο και η ιστορία του
Δημοσιεύθηκε: 18/3/2014 - Εμφανίσεις: 3680

Η ιστορία του χάρτινου φίλτρου για τον καφέ είναι κι αυτή μια καθημερινή ιστορία όπως και η δική μας καθημερινότητα, μόνο που είχε την τύχη να καταγραφεί στην ιστορία. Βρισκόμαστε στα 1908 στη Δρέσδη της Γερμανίας όταν μια γυναίκα 35 χρόνων, ούτε επιστήμονας ούτε εφευρέτης αλλά νοικοκυρά, έφτιαχνε καφέ με τον τρόπο τής ενστάλαξης (φίλτρου) και τα τότε δεδομένα, που ήθελαν να βράζεται ο αλεσμένος καφές και να τον περνάνε από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα. Ο καφές άφηνε μια πικρίλα που ήταν ανεπιθύμητη και έκανε τη γυναίκα αυτή να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να την εξαφανίσει. Σκέφτηκε τότε να χρησιμοποιήσει στυπόχαρτο, ένα είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να αφαιρέσει διάφορους λεκέδες από μελάνι ή λάδι πάνω από τα ρούχα, το οποίο πήρε από το σημειωματάριο του μεγάλου της γιου, το έκανε σαν χωνί και «πέρασε» τον καφέ από μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που το επόμενο βήμα της ιδιοφυούς, τελικά, αυτής νοικοκυράς ήταν να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα από αυτό, αν μπορούσε να βγάλει την ιδέα
Διαβάστε περισσότερα
Καφές: Μύθοι και αλήθειες για την κατανάλωσή του
Δημοσιεύθηκε: 18/3/2014 - Εμφανίσεις: 3882

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences», πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να αρχίσουν τα αυτιά μας να μας... παίζουν παιχνίδια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη διαπίστωσαν πως εθελοντές που ένιωθαν έντονο στρες, έκαναν υπερκατανάλωση καφέ και στη συνέχεια άκουγαν έναν «μουντό» ήχο και διέκριναν μέσα του ένα τραγούδι που δεν υπήρχε, μόνο και μόνο επειδή οι ερευνητές τούς είχαν πει πως μπορεί και να το άκουγαν! Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι «η καφεΐνη ασκεί ψυχοτρόπο δράση» κατά τον δρα Σάιμον Κράου, καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του πανεπιστημίου και υποδηλώνει πως «ο συνδυασμός της με το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος ψυχωσικό σύμπτωμα». Πρόσφατα, η καφεΐνη βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο ως το νέο «υπερ-όπλο» της ομορφιάς, με τους θιασώτες των προϊόντων που την περιέχουν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να διώξει χρόνια και κούραση από το πρόσωπο, αμβλύνοντας τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
Διαβάστε περισσότερα