Home ▸ Συνταγές ▸
Χρήστος Μανουσίδης

Ο Χρήστος Μανουσίδης εργάζεται ως barista trainer σε μεγάλη εμπορική εταιρία καφέ για πάνω από 10 χρόνια. Προέρχεται από τον χώρο του bar και είναι ενεργό μέλος της «Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος».
Έχει συμμετοχές σε διαγωνισμούς Barista και Cocktail ως διαγωνιζόμενος αλλά και ως κριτής.
Έχει πολυετή πείρα στον χώρο του καφέ και είναι μέλος διεθνών οργανώσεων για τον καφέ.
Διδάσκει αρκετά χρόνια σε ιδιωτικές σχολές και κάνει σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Το εγχειρίδιο του καφέ», που είναι το μόνο ελληνικό βιβλίο που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και έχει πουλήσει πάνω από 5.000 αντίτυπα.
Είναι γνωστός στον κόσμο του internet για το blog «The Barista Way» που πλέον έχει γίνει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται καθημερινά με την ανάδειξη του ποιοτικού καφέ, με ανάδειξη ανθρώπων μέσα από διαγωνισμούς αλλά κυρίως μέσα από την καθημερινή εργασία του καθενός.
Είναι παντρεμένος και έχει τρία κορίτσια που του δίνουν αστείρευτη δύναμη και έμπνευση για να συνεχίσει το έργο του.
Συνταγές:
Ροφήματα, καφέδες και... φλιτζάνια
Η επιλογή του φλιτζανιού, της κούπας ή του ποτηριού για τα ροφήματά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί επηρεάζει την γεύση του ροφήματός μας και δεύτερον, γιατί θα ήταν λάθος να φτιάξουμε ένα καταπληκτικό ρόφημα και να το σερβίρουμε σε ένα απλό ποτήρι.
Φανταστείτε έναν espresso να μπαίνει σε ένα φλιτζάνι των 12 cl αντί για τα 7 cl που είναι το σωστό ή ακόμη, φανταστείτε έναν cappuccino σε φλιτζάνι των 22 cl αντί των 16 cl που είναι κανονικά. Ο espresso θα έδειχνε φτωχός και ο cappuccino θα ήταν πολύ αδύναμος σε γεύση.
Πολλοί επιχειρηματίες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ακριβές και άχρηστες κούπες με μεγαλύτερη χωρητικότητα από την κανονική, για να δώσουν στον πελάτη τους το κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να δίνουν κάτι χειρότερο. Μερικοί από αυτούς κιόλας, κάνουν και δεύτερο πιο σημαντικό λάθος με το να τσιγκουνεύονται να βάλουν λίγη ποσότητα παραπάνω από το ρόφημα που επιλέγουν.
Φανταστείτε μια σοκολάτα με 20 γρ. που πρέπει να φτιαχτεί σε κούπα των 20 cl το πολύ, να φτιάχνεται σε 30 cl. Θα είναι κι αυτή μι...
Διαβάστε περισσότερα
Μικρά μυστικά για τον καφέ φίλτρου
Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τον καφέ φίλτρου (για όλους τους τρόπους φιλτραρίσματος) είναι συνήθως μονοποικιλιακός καφές, αλλά μπορεί να είναι και χαρμάνι. Στους μονοποικιλιακούς προτιμώνται καφέδες από την κεντρική Αμερική με πλούσια αρώματα και πιο σπάνια από χώρες τις Αφρικής.
Ο καφές φίλτρου στις καφετέριες γίνεται με δύο τρόπους συνήθως, με τη μέθοδο ενστάλαξης (drip method) και με τη γαλλική πρέσα (french press). Ας δούμε αυτές τις δύο περιπτώσεις.
Μηχανή ενστάλαξης (drip method):
Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μια ηλεκτρική και αυτόματη καφετιέρα, οικιακή ή επαγγελματική και σπάνια για φίλτρα μερίδας, τα οποία μπαίνουν πάνω στο φλιτζάνι. Στην τελευταία περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού χρειαζόμαστε μόνο νερό. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό μεταξύ 90° - 96°C.
Οι οικιακές μηχανές φίλτρου έχουν χωρητικότητα νερού από 1-1,8 lt, ισχύ περίπου στα 1.000 watt και καλό είναι να επιλέξουμε κάποια που να έχει κανάτα-θερμός έτσι ώστε να μην μας καίει τον καφέ λίγο-λίγο στην αντίσταση της βάσης. Είναι πολύ πρακτικ...
Διαβάστε περισσότερα
Γεύση και γευσιγνωσία
Το πρώτο που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε για να αναπτύξουμε τη γεύση μας είναι να σταματήσουμε να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε. Το κάθε τρόφιμο ή ποτό που γευόμαστε σίγουρα είναι διαφορετικό όταν το φτιάχνει ο τάδε από όταν το φτιάχνει ο δείνα.
Για παράδειγμα: αγόρασα μία κολοκύθα από αυτές τις… πορτοκαλί και μεγάλες που φορούν τα Αμερικανάκια το Halloween και όταν είπα ότι θα την κάνω φαγητό ή σούπα, οι άνθρωποι που μου την πούλησαν, κάπου στον δρόμο μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου, ξαφνιάστηκαν. Αυτοί έχουν συνηθίσει να την κάνουν μόνο κολοκυθόπιτα.
Μεγάλο πράγμα η συνήθεια. Ξέρετε την παροιμία που λέει ότι πρώτα πεθαίνει ο άνθρωπος και μετά το χούι; Έ, κάπως έτσι είναι και με τη γεύση. Πρώτα θα πρέπει να μας προσβάλουν και μετά θα μάθουμε να δοκιμάζουμε. Και άντε, καλά αυτοί που δεν ξέρουν και προσπαθούν να μάθουν ή καλύτερα «προσπαθούμε» να τους μάθουμε. Με μας που «ξέρουμε» τι γίνεται; Ξέρουμε ή το «παίζουμε» ότι ξέρουμε; Και ας υποθέσουμε ότι ξέρουμε, γιατί δεν κρατάμε τις παραμέτρους που πρέπει;
Θα αναφέρω κάποιες, όχι ότι δε...
Διαβάστε περισσότερα
Ζεστά ροφήματα (hot beverages)
Ο τρόπος που κάνουμε τα ζεστά special ροφήματα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Άλλες φορές τα αναμειγνύουμε όλα μαζί και άλλες θέλουμε κάτι να έρθει πρώτο στη γεύση και κάτι να έρθει δεύτερο. Υπάρχουν οι κλασικοί τρόποι ανάμειξης, όμως μπορούμε να μπλέξουμε τη ζαχαροπλαστική ή τη μαγειρική και να έχουμε μοναδικά αποτελέσματα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στα βασικά βήματα και σε κάποια κλασικά πλέον ροφήματα.
Οι τρεις πιο απλές μορφές είναι:
Steamer: Η μέθοδος που όλοι ξέρουμε και αναφέρεται στο χτύπημα στον ατμό όλων των υλικών μαζί. Η μορφή αυτή άρχισε με βάση το γάλα, προστέθηκαν σιρόπια γεύσεων κάνοντας το γάλα πιο γευστικό και στη συνέχεια βάλαμε ό,τι μας ερχόταν στο νου.
Latte: Είναι το μεγάλο cappuccino ή αλλιώς το πρωινό των Ιταλών. Πρόκειται για μια δόση espresso και άφθονο γάλα, αλλά μπορούμε επίσης να προσθέσουμε σιρόπι γεύσης και να κάνουμε ένα Latte με καραμέλα ή φουντούκι κ.λπ.
Λένε ότι αυτό το ρόφημα βγήκε όταν οι μητέρες στην Ιταλία θέλανε να σπάσουν τη μονοτονία του σκέτου γάλακτος...
Διαβάστε περισσότερα
Κρύα ροφήματα (cold beverages)
Στα κρύα ροφήματα οι επιλογές που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλές.
Για αρχή θα τα χώριζα σε δύο κατηγορίες, σε κρύα και παγωμένα. Δηλαδή σε cold και frozen.
Cold: Είναι τα ροφήματα που γίνονται κρύα στο mixer (ελληνιστί-φραπιέρα). Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του mixer ή σε shaker και να τα χτυπήσουμε για καλύτερο ανακάτεμα. Στην ίδια λογική που κάνουμε το κρύο αφρόγαλα για τα freddo’s μπορούμε να κρατήσουμε το χτύπημα λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο κρεμώδη υφή, αν βέβαια μέσα στα υλικά μας έχουμε και γάλα. Συνήθως χτυπάμε τα υλικά με πάγο και μετά σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο.
Frozen: Στα frozen ροφήματα βάζουμε τα υλικά μας στο blender μαζί με πάγο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σπάσει. Μπορούμε να τα κάνουμε σε μορφή γρανίτας ή smooth, ανάλογα με τα υλικά που επιλέξαμε. Το πλεονέκτημα του blender είναι πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα σκληρά υλικά κάνοντας απίθανους συνδυασμούς, που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μερικά από τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι...
Διαβάστε περισσότερα
Φίλτρο καφέ: Τόσο απλό και καθημερινό όσο και η ισ
Η ιστορία του χάρτινου φίλτρου για τον καφέ είναι κι αυτή μια καθημερινή ιστορία όπως και η δική μας καθημερινότητα, μόνο που είχε την τύχη να καταγραφεί στην ιστορία.
Βρισκόμαστε στα 1908 στη Δρέσδη της Γερμανίας όταν μια γυναίκα 35 χρόνων, ούτε επιστήμονας ούτε εφευρέτης αλλά νοικοκυρά, έφτιαχνε καφέ με τον τρόπο τής ενστάλαξης (φίλτρου) και τα τότε δεδομένα, που ήθελαν να βράζεται ο αλεσμένος καφές και να τον περνάνε από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα. Ο καφές άφηνε μια πικρίλα που ήταν ανεπιθύμητη και έκανε τη γυναίκα αυτή να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να την εξαφανίσει. Σκέφτηκε τότε να χρησιμοποιήσει στυπόχαρτο, ένα είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να αφαιρέσει διάφορους λεκέδες από μελάνι ή λάδι πάνω από τα ρούχα, το οποίο πήρε από το σημειωματάριο του μεγάλου της γιου, το έκανε σαν χωνί και «πέρασε» τον καφέ από μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που το επόμενο βήμα της ιδιοφυούς, τελικά, αυτής νοικοκυράς ήταν να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα από αυτό, αν μπορούσε να βγάλει την ιδέα...
Διαβάστε περισσότερα
Καφές: Μύθοι και αλήθειες για την κατανάλωσή του
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences», πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να αρχίσουν τα αυτιά μας να μας... παίζουν παιχνίδια.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη διαπίστωσαν πως εθελοντές που ένιωθαν έντονο στρες, έκαναν υπερκατανάλωση καφέ και στη συνέχεια άκουγαν έναν «μουντό» ήχο και διέκριναν μέσα του ένα τραγούδι που δεν υπήρχε, μόνο και μόνο επειδή οι ερευνητές τούς είχαν πει πως μπορεί και να το άκουγαν!
Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι «η καφεΐνη ασκεί ψυχοτρόπο δράση» κατά τον δρα Σάιμον Κράου, καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του πανεπιστημίου και υποδηλώνει πως «ο συνδυασμός της με το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος ψυχωσικό σύμπτωμα».
Πρόσφατα, η καφεΐνη βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο ως το νέο «υπερ-όπλο» της ομορφιάς, με τους θιασώτες των προϊόντων που την περιέχουν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να διώξει χρόνια και κούραση από το πρόσωπο, αμβλύνοντας τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια....
Διαβάστε περισσότερα
|
|
Κατηγορίες
|