Αρχική σελίδα ▸ Διατροφή & Υγεία ▸ Η θρεπτική αξία του χαλβά
Διατροφή & Υγεία:
|
Δημοσιεύθηκε: 10/3/2014 - Εμφανίσεις: 11520 |
![]() ![]() |

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά τρόφιμα στην Ελλάδα, κυρίως κατά την περίοδο της Σαρακοστής, ο χαλβάς, θεωρείται πολύ σημαντικός ως προς την θρεπτική του αξία. Μπορεί να καταναλωθεί σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο μετά το γεύμα ή το δείπνο και με τον καφέ και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία του οργανισμού.
Το ταχίνι αποτελεί το 60% της περιεκτικότητας του χαλβά, κάτι που σημαίνει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων του σουσαμιού μεταφέρονται και στο γλυκό.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαλβά, διαφορετικοί στην όψη και στην υφή, καθώς και στα θρεπτικά συστατικά.
Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι χαλβά είναι: ο σησαμένιος, ο οποίος παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτός από σουσάμι) και συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι ή λευκή καραμέλα, ο σιμιγδαλένιος, ο οποίος παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, βούτυρο (ή λάδι), ζάχαρη και νερό, αλλά και ο χαλβάς Φαρσάλων (σαπουνέ), που με βασικά συστατικά το νισεστέ και το
βούτυρο θεωρείται ο πιο λιπαρός. Από τα διαφορετικά είδη χαλβά ξεχωρίζει ο σησαμένιος λόγω των συστατικών του.
Μία μικρή μπάρα χαλβά περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, για ένα προϊόν του φυτικού βασιλείου, γι’ αυτό και πολλές φορές το προτιμούν οι χορτοφάγοι. Στο σουσάμι συναντάμε υψηλά επίπεδα λευκίνης και αργινίνης, αμινοξέα που αδυνατεί να συνθέσει ο οργανισμός, γι’ αυτό και πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας. Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί συνδυαστικά με ξηρούς καρπούς ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, τότε η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι άτομα τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας μπορούν να βρουν στον χαλβά μία καλή πηγή πρωτεϊνών.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Χαλβάς Φαρσάλων
Οι σπόροι του σουσαμιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, του νευρικού συστήματος και προστατεύουν το δέρμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως σελήνιο, λιγνάνες, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως θειαμίνη).
Ακόμη, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καθώς και την οστική του μάζα, αφού περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Επίσης, στο σουσάμι περιέχονται φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την καρδιά και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Αν και λόγω του σουσαμιού και των ξηρών καρπών που περιέχονται συνήθως στον χαλβά, η θρεπτική του αξία αυξάνεται, εν τούτοις είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του, διότι οι περισσότεροι τύποι χαλβά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών.
Ας δούμε όμως τις θερμίδες που αποδίδουν οι διάφοροι τύποι χαλβά.
Η θερμιδική αξία του χαλβά διαφέρει ανάλογα με το είδος και τα συστατικά με τα οποία συνοδεύεται. Μπορεί, λοιπόν, μία μπάρα 100 γρ. να περιέχει 350 θερμίδες όταν αναφερόμαστε σε έναν απλό χαλβά, χωρίς την προσθήκη άλλων υλικών. Σε περίπτωση, όμως, που ο χαλβάς περιέχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα ή άλλα πρόσθετα, τότε οι θερμίδες ανεβαίνουν στις 450 ή και στις 500.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν και ο χαλβάς αποτελεί μία πολύ σημαντική τροφή για την καθημερινότητά μας λόγω των ουσιών που διαθέτει, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, κάτι που ίσως αποφέρει αύξηση του σωματικού βάρους.
Κατηγορίες
- Εποχιακά ειδικά μενού
- Πρωινό
- Σάλτσες & ζωμοί
- Ορεκτικά
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ρύζι & ριζότο
- Κρέας
- Κοτόπουλο & πουλερικά
- Ψάρια & θαλασσινά
- Slow cooking - Cocotte
- Όσπρια & λαχανικά
- Σαλάτες
- Vegetarian
- Ζυμωτά & πίτσα
- Γλυκά
- Κοκτέιλ κρύα & ζεστά
- Παραδοσιακά λικέρ
- Ροφήματα κρύα & ζεστά
- Coffee corner
- Σιρόπια
