Εκτέλεση συνταγής
Το fondue είναι ένα ελβετικό, γαλλικό και ιταλικό πιάτο με λιωμένο τυρί, το οποίο σερβίρεται σε ένα κοινό μπολ για όλους τους συνδαιτυμόνες και το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα αναμμένο ρεσώ. Στο fondue εμβαπτίζεται το ψωμί μέσα στο τυρί, με τη βοήθεια ειδικών πιρουνιών με μακρύ χέρι. Είχε προωθηθεί ως ένα ελβετικό εθνικό πιάτο από την Ελβετική Ενωση Τυριού (Schweizerische Käseunion) στη δεκαετία του 1930 ως ένας τρόπος για την αύξηση της κατανάλωσης τυριού και διαδόθηκε στη Βόρεια Αμερική στη δεκαετία του 1960.
Από το 1950, η ονομασία «fondue» έχει γενικευτεί και σε άλλα πιάτα, στα οποία ένα τρόφιμο βυθίζεται σε ένα κοινό μπολ με καυτό υγρό. Παραδείγματος χάριν, πολύ διαδεδομένο είναι το fondue σοκολάτας, στο οποίο τα κομμάτια των φρούτων βυθίζονται σε ένα λιωμένο μίγμα σοκολάτας και το fondue bourguignonne, στο οποίο κομμάτια κρέας βυθίζονται και μαγειρεύονται σε καυτό λάδι.
Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για fondue τυριών προέρχεται από ένα βιβλίο του 1699 που δημοσιεύθηκε στην Ζυρίχη, με την επωνυμία «Kass mit Wein zu kochen» («Για να μαγειρέψετε το τυρί με το κρασί»).
Η πρώτη γνωστή συνταγή για το σύγχρονο fondue τυριών με αυτό το όνομα δημοσιεύθηκε το 1875 και έχει ήδη παρουσιαστεί σαν ελβετικό εθνικό πιάτο.
"> fondue" src="http://www.i-food.gr/cms/wp-content/uploads/2013/10/chocolate-fondue-e1382056714679-150x150.jpg" width="150" height="150" />Η επέκταση της ονομασίας «fondue» σε άλλα πιάτα έγινε τη δεκαετία του ’50 στη Νέα Υόρκη. Ο Konrad Egli , ένας Ελβετός εστιάτορας, εισήγαγε το fondue bourguignonne στο εστιατόριό του ονόματι Chalet Suisse, το 1956. Στη συνέχεια, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εφηύρε το fondue σοκολάτας ως μέρος μιας προώθησης για τη σοκολάτα Toblerone.
Από το 1950, η ονομασία «fondue» έχει γενικευτεί και σε άλλα πιάτα, στα οποία ένα τρόφιμο βυθίζεται σε ένα κοινό μπολ με καυτό υγρό. Παραδείγματος χάριν, πολύ διαδεδομένο είναι το fondue σοκολάτας, στο οποίο τα κομμάτια των φρούτων βυθίζονται σε ένα λιωμένο μίγμα σοκολάτας και το fondue bourguignonne, στο οποίο κομμάτια κρέας βυθίζονται και μαγειρεύονται σε καυτό λάδι.
Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για fondue τυριών προέρχεται από ένα βιβλίο του 1699 που δημοσιεύθηκε στην Ζυρίχη, με την επωνυμία «Kass mit Wein zu kochen» («Για να μαγειρέψετε το τυρί με το κρασί»).
Η πρώτη γνωστή συνταγή για το σύγχρονο fondue τυριών με αυτό το όνομα δημοσιεύθηκε το 1875 και έχει ήδη παρουσιαστεί σαν ελβετικό εθνικό πιάτο.