Εκτέλεση συνταγής
Το brunoise είναι ένας όρος της γαστρονομίας και αφορά τον τρόπο κοπής λαχανικών. Αρχικά τα λαχανικά κόβονται σε julienne και στη συνέχεια κόβονται ξανά σε μικρούς κύβους, με πλάτος πλευράς περίπου 3 χιλιοστά. Στη γαλλική γαστρονομία το brunoise κόβεται σε ακόμα μικρότερους κύβους, πλάτους πλευράς 2 ή και 1 χιλιοστού.
Χαρακτηριστικά λαχανικά για κόψιμο brunoise είναι τα καρότα, το σέλινο, τα πράσα και τα γογγύλια. Μετά το κόψιμο, τα λαχανικά βυθίζονται (πλανζάρονται από το γαλλικό plonzon) σε βραστό νερό και αμέσως βγαίνουν και βυθίζονται σε αλατισμένο νερό με πάγο, για λίγα δευτερόλεπτα, για να διατηρήσουν ζωντανό το χρώμα τους. Τα λαχανικά brunoise χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα σε πολλά πιάτα. Συχνά τα συναντάμε ως γαρνιτούρα ζωμού. Τα λαχανικά brunoise καλό θα είναι να έχουν συνέπεια ως προς το μέγεθος και το σχήμα, καθώς αυτό θα βοηθήσει ώστε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε μια δημιουργική επαγγελματική γαστρονομική παρουσίαση.
Χαρακτηριστικά λαχανικά για κόψιμο brunoise είναι τα καρότα, το σέλινο, τα πράσα και τα γογγύλια. Μετά το κόψιμο, τα λαχανικά βυθίζονται (πλανζάρονται από το γαλλικό plonzon) σε βραστό νερό και αμέσως βγαίνουν και βυθίζονται σε αλατισμένο νερό με πάγο, για λίγα δευτερόλεπτα, για να διατηρήσουν ζωντανό το χρώμα τους. Τα λαχανικά brunoise χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα σε πολλά πιάτα. Συχνά τα συναντάμε ως γαρνιτούρα ζωμού. Τα λαχανικά brunoise καλό θα είναι να έχουν συνέπεια ως προς το μέγεθος και το σχήμα, καθώς αυτό θα βοηθήσει ώστε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε μια δημιουργική επαγγελματική γαστρονομική παρουσίαση.