Τα ποτήρια

Εμφανίσεις: 12.858
Τα ποτήρια

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Apple pie calories

Εκτέλεση συνταγής

caption id="attachment_4143" align="alignleft" width="640"Χρωματιστά κρυστάλλινα ποτήρια. Χρωματιστά κρυστάλλινα ποτήρια./caption

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τη σημερινή εποχή τα κατάλληλα ποτήρια για κρασί και νερό, δεν είναι απαραίτητο να είναι από ακριβό υλικό όπως παλαιότερα. Μπορείτε να φέρετε στο τραπέζι σας με ασφάλεια ποτήρια σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Μπορείτε άφοβα να ανακατέψετε στο τραπέζι ποτήρια από κρύσταλλο αλλά και άλλα από χρωματιστό γυαλί και είναι μια ωραία και πρωτότυπη λύση. Η επιλογή είναι ευρεία.

Το κρύσταλλο: Η ποιότητα του κρυστάλλου ορίζεται από την ποσότητα του οξειδίου του μολύβδου που περιέχει. Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξείδιο του μολύβδου κάνει το κρύσταλλο λιγότερο πολύτιμο. Το κρύσταλλο είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί να μεταβάλει το χρώμα από ένα κοκτέιλ ή ένα καλό κρασί, αν και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο φως.

Τα ποτήρια στο τραπέζι τοποθετούνται δεξιά από το μαχαίρι, με πρώτο το μικρότερο, δηλαδή του κρασιού και στη συνέχεια το μεγαλύτερο, του νερού.

Τα καλά κρυστάλλινα ποτήρια δεν πλένονται ποτέ στο πλυντήριο πιάτων, αλλά στο χέρι με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Όταν είναι ακόμη ζεστά, τα στεγνώνετε με ένα λινό πανί που δεν πρέπει να αφήνει ίνες. Πριν από τη χρήση τους, ελέγξτε πάντα τη λάμψη τους και αν είναι απαραίτητο, τρίψτε τα ξανά με προσοχή. Αποφύγετε να αποθηκεύετε τα κρυστάλλινα ποτήρια και τα πιάτα σας σε έπιπλα-αντίκες, επειδή απορροφούν τη μυρωδιά της πολυκαιρίας.br

caption id="attachment_4154" align="alignright" width="242"Από αριστερά: ποτήρι για κοκτέιλ ή κόκκινο κρασί,  με μακρύ μίσχο και μεγάλο άνοιγμα. Ποτήρι σε σχήμα τουλίπας, χρησιμοποιείται  κυρίως για σαμπάνια.  Ποτήρι για κόκκινο κρασί. Από αριστερά: ποτήρι για
κοκτέιλ ή κόκκινο κρασί,
με μακρύ μίσχο και μεγάλο
άνοιγμα. Ποτήρι σε σχήμα
τουλίπας, χρησιμοποιείται
κυρίως για σαμπάνια.
Ποτήρι για κόκκινο κρασί./caption

caption id="attachment_4144" align="alignleft" width="226"Αριστερά ποτήρι νερού και δεξιά, στο ίδιο σχήμα αλλά μικρότερο, ποτήρι κρασιού. Το λευκό κρασί συνήθως σερβίρεται σε ποτήρι σαν το  εικονιζόμενο στο κέντρο, το  ποτήρι-φλάουτο. Είναι το ποτήρι με τον μακρύ λαιμό και είναι κατάλληλο για αφρώδη κρασιά και σαμπάνια. Αριστερά ποτήρι νερού και δεξιά, στο
ίδιο σχήμα αλλά μικρότερο, ποτήρι
κρασιού. Το λευκό κρασί συνήθως
σερβίρεται σε ποτήρι σαν το
εικονιζόμενο στο κέντρο, το
ποτήρι-φλάουτο. Είναι το ποτήρι με
τον μακρύ λαιμό και είναι κατάλληλο
για αφρώδη κρασιά και σαμπάνια./caption

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

caption id="attachment_4149" align="alignleft" width="219"Ποτηράκια του λικέρ, Ballon.  Στο μέσον, τυπικό ποτήρι για κονιάκ. Το σχήμα του  ενισχύει το άρωμά του. Ποτηράκια του λικέρ, Ballon.
Στο μέσον, τυπικό ποτήρι
για κονιάκ. Το σχήμα του
ενισχύει το άρωμά του./caption

potiria5

 

 

 

 

 

Η κατασκευή του γυάλινου ποτηριού προέρχεται από την Αίγυπτο, όπου βρέθηκαν τα αρχαιότερα δείγματα. Πιστεύεται, όμως, πως οι Αιγύπτιοι έμαθαν την τέχνη από τους τεχνίτες γυαλιού της Μικράς Ασίας.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατασκευή γυάλινου ποτηριού έγινε τον 1ο αι. μ.Χ., όταν ένας ανώνυμος τεχνίτης γυαλιού-ιδιοφυΐα πήρε ένα σωλήνα από σίδηρο, εισήγαγε το άκρο του στο χωνευτήριο του γυαλιού παίρνοντας ένα μικρό μέρος. Έπειτα φύσηξε σ’ αυτό και σχηματίστηκε μια φούσκα από γυαλί. Αυτό ήταν και το σημείο όπου γεννήθηκε το φυσητό γυαλί.

caption id="attachment_4150" align="alignleft" width="207"Κλασικά γυάλινα ποτήρια. Κλασικά γυάλινα ποτήρια./caption

Τα απεριτίφ, το κρασί και το λικέρ

Πριν από το γεύμα ή το δείπνο συνηθίζεται να προσφέρεται στους επισκέπτες ένα απεριτίφ, συνήθως τσέρι, βερμούτ, κοκτέιλ και αφρώδεις οίνοι, συνοδευόμενο από κράκερ ή καναπεδάκια.

Είναι σημαντικό το απεριτίφ να είναι φρέσκο και καλό, για να τονώσει την όρεξη πριν από το γεύμα.

Η επιλογή των κρασιών για κάθε γεύμα είναι αυστηρή, ακόμη και αν σήμερα, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, σερβίρεται ένα και μοναδικό είδος κρασιού.

Το λευκό ξηρό κρασί και το ροζέ, σερβίρονται με τα ορεκτικά, τις σούπες, τα ζυμαρικά και το ρύζι με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά και τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Το γλυκό λευκό κρασί, το αφρώδες κρασί και η σαμπάνια είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν επιδόρπια ή γλυκά σε γενικές γραμμές.

 

Τα συγκεκριμένα κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία όχι μικρότερη από 6-8°C, έτσι ώστε να μην χάνεται το μπουκέτο των αρωμάτων τους.

Το σκούρο κόκκινο κρασί ταιριάζει με τα ζυμαρικά και το ρύζι συνοδευόμενα με σάλτσες με βάση το κρέας ή τα λαχανικά και με τα λευκά κρέατα.

Το κόκκινο κρασί με πιο «γεμάτη» γεύση είναι ιδανικό για να συνοδεύσει πιάτα με κόκκινο κρέας, βραστά ή ψητά.

Το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία γύρω στους 16°C. Φροντίζουμε να ανοίξουμε το μπουκάλι περίπου μία ώρα πριν το σερβίρουμε.

Ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί πρέπει να μεταγγίζεται αρκετές ώρες πριν σερβιριστεί, έτσι ώστε το ίζημα να κατακάτσει στον πυθμένα. Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε κανάτα ή μπουκάλι.

Όταν το μπουκάλι του κρασιού προέρχεται από οινοποιείο πρέπει να φτάσει στη θερμοκρασία περιβάλλοντος με διαβάθμιση, χωρίς βιασύνη και να αποφύγουμε να το βάλουμε κοντά σε πηγές θερμότητας.

Μετά από το γεύμα, προσφέροντας καφέ, πάντα ρωτάμε ποιος θέλει μικρό, κανονικό, μεγάλο, με ή χωρίς καφεΐνη. Μην χρησιμοποιείτε κύβους ζάχαρης, αλλά κανονική. Με τον καφέ μπορείτε να σερβίρετε και απεριτίφ, όπως πόρτο, κονιάκ, ουίσκι ή οποιοδήποτε πικρό ποτό.

Για να τονίσετε τη γεύση του κονιάκ θερμάνετε ελαφρά το ειδικό ποτήρι για το σερβίρισμά του.

Τα απεριτίφ σερβίρονται σε μικρές ποσότητες. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει πάγο, χρησιμοποιήστε τα ποτήρια του μπράντι.

potiria6-polla

 

 

 

 

 

 

 

            Πόρτο              Τσέρι             Σαμπάνια                  Νερό             Λευκό κρασί

potiria7-polla

 

 

 

 

 

 

 

      Μαρτίνι ή κοκτέιλ       Αφρώδες κρασί              Μπράντι               Κόκκινο κρασί
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0