decanter

Εμφανίσεις: 4.499
decanter

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Breakfast cereals calories

Εκτέλεση συνταγής

Το decanter είναι ένα δοχείο το οποίο χρησιμοποιείται για να μεταγγίσουμε κάποιο υγρό και στην προκειμένη το κρασί, ειδικά το παλαιωμένο, αν περιέχει ιζήματα. Το decanter χρησιμοποιείται συνήθως για να αδειάσουμε μπουκάλια κρασιού και ποικίλλει σε σχήμα και σχεδιασμό. Συνήθως είναι γυάλινο και η χωρητικότητά του είναι όσο ενός τυπικού μπουκαλιού κρασιού (δηλαδή 750 ml). Παρόμοιο είδος είναι η καράφα (kəræf), το οποίο όμως δεν διαθέτει πώμα.

 

 

 

Ιστορία

caption id="attachment_4199" align="alignright" width="180"Ελεύθερες-φυσητές, κομμένες  με τροχό καράφες. Πρώτο μισό του 11ου αι. Βρέθηκαν σε ανασκαφές στο Teppe Madraseh,  Neishapur, στο Ιράν.  New York Metropolitan Museum of Art Ελεύθερες-φυσητές, κομμένες
με τροχό καράφες.
Πρώτο μισό του 11ου αι.
Βρέθηκαν σε ανασκαφές
στο Teppe Madraseh,
Neishapur, στο Ιράν.
New York Metropolitan
Museum of Art/caption

Στη μακραίωνη ιστορία του κρασιού, καράφες κάθε είδους έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σερβίρισμά του.

oinochoeΑπό την αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι ήταν λάτρεις του κρασιού, υπήρχε αξιοζήλευτη ποικιλία πήλινων αγγείων για τη μεταφορά αλλά και το σερβίρισμά του (κρατήρας, οινοχόη κ.λπ.).

Με το πέρασμα των αιώνων, τα υλικά κατασκευής των σκευών αυτών μπορεί να άλλαξαν, όμως εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σερβιρίσματος του κρασιού. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πρωτοστάτησαν στην χρήση του γυαλιού ως υλικό κατασκευής. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η παραγωγή γυαλιού σταμάτησσε, οπότε η πλειονότητα των δοχείων μετάγγισης κατασκευαζόταν από χαλκό, ασήμι, χρυσό ή πηλό. Οι Ενετοί επανέφεραν τις κρυστάλλινες καράφες κατά την περίοδο της Αναγέννησης και πρωτοστάτησαν στο στιλ ενός δοχείου με μακρύ λεπτό λαιμό το οποίο άνοιγε σε ένα ευρύ σώμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της εκτεθειμένης επιφάνειας του οίνου και την αντίδρασή του ερχόμενος σε επαφή με τον αέρα. Στα 1730, οι Βρετανοί παραγωγοί γυαλιού εισήγαγαν το πώμα, έτσι ώστε να περιορίσουν την έκθεση στον αέρα. Από τότε, έχει υπάρξει μικρή αλλαγή στις βασικές πτυχές αυτών των δοχείων.

Άλλα ποτά όπως το κονιάκ ή το single malt Scotch ουίσκι, αποθηκεύονται και σερβίρονται σε δοχεία μετάγγισης και πιο συχνά με πώμα. Ειδικά μερικά ακριβά κονιάκ και και malt ουίσκι πωλούνται σε φανταχτερά δοχεία μετάγγισης.

decanterveritasΗ διαδικασία μετάγγισης του κρασιού

Το κρασί αδειάζεται στο decanter προκειμένου να διαχωριστεί από το ίζημα που υπάρχει στον πάτο του μπουκαλιού και να ληφθεί μόνο το διαυγές. Το decanter συνήθως χρησιμοποιείται για κρασιά παλαιωμένα ή για εκείνα που δεν φιλτράρονται, σύμφωνα με διευκρινίσεις του οινοποιείου τους. Στα περισσότερα σύγχρονα κρασιά που παράγουν τα οινοποιεία, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη μετάγγισης, αφού πολλά κρασιά δεν παράγουν πλέον ίζημα κατά τη διαδικασία παλαίωσής τους.

Ένας επιπλέον λόγος για τη μετάγγιση του κρασιού είναι για να αεριστεί ή να του επιτραπεί να "αναπνέει". Το decanter έχει ως στόχο να μιμηθεί τη δράση του στροβιλισμού στο ποτήρι, για να τονώσει τη διαδικασία της οξείδωσης, η οποία προκαλεί την απελευθέρωση του αρώματος και των χημικών ενώσεων των σταφυλιών. Επίσης, πιστεύεται πως με τη μετάγγιση στο decanter το κρασί επωφελείται από την εξομάλυνσή του από τις σκληρότερες πτυχές του (όπως τις τανίνες). Πολλοί ειδικοί συγγραφείς κρασιών, όπως ο Caren MacNeil, στο βιβλίο του "Η Βίβλος του κρασιού" συνηγορεί υπέρ της μετάγγισης για να αερίζεται, ειδικά για πολύ τανικά κρασιά όπως τα Barolo, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Porto και τα κρασιά Rhône, ενώ αντίσστοιχα επισημαίνει πως η μετάγγιση θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για εκλεκτά κρασιά όπως το Chianti και το Pinot noir.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της μετάγγισης αποτελεί θέμα συζήτησης των εμπειτογνωμόνων του κρασιού, όπως λ.χ. ο οινολόγος Emile Reynaud, ο οποίος υποστηρίζει πως η παρατεταμένη έκθεση του κρασιού σε οξυγόνο διαχέει και διαλύει τις ενώσεις των σταφυλιών και το άρωμα απ' ό,τι να τα διεγείρει, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της μικρότερης έκθεσης στο οξυγόνο, όπου άμεσα απελευθερώνονται όταν το κρασί στροβιλίζεται απ' ευθείας στο ποτήρι του πότη. Επίσης, έχει αναφερθεί πως η διαδικασία της μετάγγισης για λίγες ώρες δεν έχει ως αποτέλεσμα να μαλακώσουν οι τανίνες, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της οινοποίησης σε δρύινα βαρέλια κατά την παλαίωση.

Ορισμένοι ειδικοί κρασιού, όπως ο συγγραφέας Jancis Robinson, σημειώνουν την αισθητική αξία της χρήσης του decanter, ειδικά αν πρόκειται για ένα κομψό αγγείο από διάφανο γυαλί ή κρύσταλλο και σημειώνει πως δεν γίνεται πολύ σημαντική ζημιά στο κρασί από τη μετάγγισή του. Επίσης, το decanter είναι ένας όμορφος τρόπος παρουσίασης του κρασιού ανώνυμα.

 
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0