Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και την ψίχα του ψωμιού, αφού τη μουλιάσουμε πρώτα σε λίγο γάλα και τη στύψουμε. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 200°C για 40 με 45 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι για τη σάλτσα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ντομάτα passata, το αλάτι και το κύμινο και αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις για 5 λεπτά περίπου. Κατόπιν, χαμηλώνουμε την εστία μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια, τα βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε την ένταση της εστίας όπου βράζουμε τη σάλτσα. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να πάρουν δυο-τρεις βράσεις. Χαμηλώνουμε ξανά την ένταση της εστίας και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μέχρι τη μέση κρύο νερό και ρίχνουμε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού πρώτα τις πλύνουμε. Τις βράζουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους και στη συνέχεια τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Τις περνάμε ζεστές από τον πολτοποιητή πατάτας, φτιάχνοντας τον πουρέ μας, τον αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε αμέσως τα 20 γρ. βουτύρου και το αλάτι και ανακατεύουμε, για να πάρει ο πουρές μας βελουδένια υφή. Στο μεταξύ, έχουμε βάλει το γάλα να κάψει και το προσθέτουμε στον πουρέ καυτό, ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τα σουτζουκάκια, περιχύνοντας τον πουρέ με τη σάλτσα.
Tip: Αντί για τον πολτοποιητή πατάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ μας εφ' όσον διαθέτει κόφτη, για μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή του πουρέ.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι για τη σάλτσα να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ντομάτα passata, το αλάτι και το κύμινο και αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις για 5 λεπτά περίπου. Κατόπιν, χαμηλώνουμε την εστία μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια, τα βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε την ένταση της εστίας όπου βράζουμε τη σάλτσα. Μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να πάρουν δυο-τρεις βράσεις. Χαμηλώνουμε ξανά την ένταση της εστίας και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μέχρι τη μέση κρύο νερό και ρίχνουμε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού πρώτα τις πλύνουμε. Τις βράζουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους και στη συνέχεια τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Τις περνάμε ζεστές από τον πολτοποιητή πατάτας, φτιάχνοντας τον πουρέ μας, τον αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε αμέσως τα 20 γρ. βουτύρου και το αλάτι και ανακατεύουμε, για να πάρει ο πουρές μας βελουδένια υφή. Στο μεταξύ, έχουμε βάλει το γάλα να κάψει και το προσθέτουμε στον πουρέ καυτό, ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τα σουτζουκάκια, περιχύνοντας τον πουρέ με τη σάλτσα.
