κουρκουμά

Εμφανίσεις: 2.641
κουρκουμά

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Takos calories

Εκτέλεση συνταγής

Το κουρκουμά ή κιτρινόριζα (επιστημονική ονομασία Curcuma longa - Κουρκούμη η μακρά ή Curcuma domestica - Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της είναι η κουρκουμίνη. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.

Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι τη γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Η κιτρινόριζα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Επίσης, η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα γιατί τους παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

 
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0