Εκτέλεση συνταγής
Το κουρκουμά ή κιτρινόριζα (επιστημονική ονομασία Curcuma longa - Κουρκούμη η μακρά ή Curcuma domestica - Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της είναι η κουρκουμίνη. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.
Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι τη γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Η κιτρινόριζα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Επίσης, η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα γιατί τους παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι τη γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Η κιτρινόριζα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Επίσης, η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα γιατί τους παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.