τυρί fontina

Εμφανίσεις: 4.732
τυρί fontina

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Mandarin calories

Εκτέλεση συνταγής

Το fontina είναι ιταλικό τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.

Πατρίδα του τυριού είναι η κοιλάδα της Αόστα στις ιταλικές Άλπεις, από τον 12ο αιώνα. Έχει περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος περίπου 45%.

Το ιταλικό fontina προσδιορίζεται από το Consortium Matterhorn, με την άδεια του οποίου σφραγίζεται ως «Fontina».

Όπως συμβαίνει και με άλλες ποικιλίες που αντιγράφουν πρωτότυπα τυριά, τα μη γνήσια εμφανίζονται ως «Fontinella», «Fontal» και «Fontella». Το fontina που παράγεται στην Αόστα είναι το πρωτότυπο και το πιο διάσημο, αλλά παραλλαγές του τυριού παράγονται και σε άλλα μέρη της Ιταλίας καθώς και στη Δανία, στη Σουηδία, στο Κεμπέκ του Καναδά, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γνήσιο ιταλικό fontina είναι αρκετά πικάντικο και έχει αρκετά έντονη γεύση, ενώ άλλα τυριά τύπου fontina που παράγονται σε άλλες χώρες, μπορεί να είναι πολύ πιο ήπια. Το σουηδικό και το δανέζικο fontina συχνά βρίσκεται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ, αλλά μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει από το γνήσιο λόγω του κέρινου φλοιού που το περιβάλλει, σε έντονο κόκκινο χρώμα. Σε αντίθεση, το γνήσιο ιταλικό fontina διαθέτει φυσική κρούστα στο εξωτερικό του, λόγω της γήρανσής του, η οποία συνήθως έχει χρώμα πορτοκαλί σκούρο ή καφέ.

Το φρέσκο fontina έχει απαλότερη υφή από το παλαιωμένο και είναι κατάλληλο και για fondue. Το Fonduta alla valdostana ( fondue à la valdôtaine) είναι παραδοσιακό πιάτο με fontina χτυπημένο με γάλα, αυγά και μανιτάρια τρούφες. Το ώριμο fontina είναι σκληρό τυρί, με ήπια γεύση που θυμίζει καρύδι και με πλούσιο ποώδες και φρουτώδες άρωμα, ενώ λιώνει πολύ καλά.

Το fontina που παράγεται στην κοιλάδα της Αόστα επιβάλλεται να παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο γάλα το οποίο προέρχεται από ένα μόνο άρμεγμα, με δύο παρτίδες που γίνονται ανά ημέρα. Να σημειώσουμε πως το fontina, με τη γήινη, μανιταρώδη και ξυλώδη γεύση του ταιριάζει εξαιρετικά καλά με ψητά κρέατα και μανιτάρια τρούφες.

Το τυρί fontina είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

 
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0