Τροφές - «ασπίδες» κατά του στρες

Εμφανίσεις: 5.467
Τροφές - «ασπίδες» κατά του στρες

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Walnut oil calories

Εκτέλεση συνταγής

Η πίεση που υφίσταται ο σύγχρονος άνθρωπος από το συνεχές τρέξιμο για να προλάβει τις καθημερινές του δραστηριότητες, μετατρέπεται σε στρες. Το στρες, όμως, μπορεί να αυξηθεί και μέσω της διατροφής μας, καθώς κάποιες κατηγορίες τροφών έχουν ενοχοποιηθεί ως «στρεσογόνες», σε αντίθεση με άλλες οι οποίες θεωρείται πως δρουν αγχολυτικά.

Ποιες τροφές είναι αυτές που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το στρες και αποτελούν «εχθρό» του;

Κατ’ αρχάς τα καρύδια: Όπως κατέδειξαν μελέτες, η κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών ημερησίως (περίπου 40 γραμμάρια) είναι επαρκής ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό μας για να διαχειριστεί καλύτερα το στρες.

Η βρώμη, επίσης, αποτελεί «εχθρό» του στρες, καθώς είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β, οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μια άλλη ουσία, η τρυπτοφάνη, στην οποία είναι πλούσια η βρώμη, ανακουφίζει επίσης από το άγχος.

Ακόμη, ο σολομός είναι ψάρι πολύ πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Σύμφωνα με μελέτες τα ωμέγα-3 λιπαρά διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά ωφέλιμα λιπαρά, όπως τα ω-3, παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους όταν αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις. Έτσι, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) συνιστά να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τα λεγόμενα «παχιά» ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί, τόνο, σαρδέλα κ.λπ.

Μια άλλη τροφή ωφέλιμη στην καταπολέμηση του στρες είναι το σπανάκι. Πρόκειται για χορταρικό πολύ πλούσιο στο ιχνοστοιχείο μαγνήσιο, το οποίο βοηθά ώστε να διατηρείται η κορτιζόλη (βασική ορμόνη του στρες) σε χαμηλά επίπεδα και έτσι να συμβάλλει άμεσα στην καταπολέμησή του. Η ανεπάρκεια του οργανισμού σε μαγνήσιο, ακόμη κι αν είναι ήπια, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στους θορύβους, νευρικότητα και κατάθλιψη.

Επίσης, μελέτες σε άτομα που αντιμετώπιζαν άσχημες καταστάσεις ψυχικής υγείας, κατέδειξαν πως το μαύρο τσάι τούς βοήθησε αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, σε μία από αυτές, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ψυχοφαρμακολογία», οι εθελοντές που κατανάλωσαν μαύρο τσάι έπειτα από ένα στρεσογόνο συμβάν, κατόρθωσαν να ηρεμήσουν πιο γρήγορα από εκείνους οι οποίοι κατανάλωσαν άλλο ρόφημα το οποίο περιείχε καφεΐνη (το τσάι περιέχει και καφεΐνη, εκτός από διάφορες άλλες ουσίες). Επιπροσθέτως, μία ώρα μετά το συμβάν, σε όσα άτομα είχαν καταναλώσει τσάικ τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους ήταν χαμηλότερα,.

Τέλος, τα πορτοκάλια βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες, καθώς είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η παραγωγή κορτιζόλης. Στα άτομα, λοιπόν, τα οποία βρίσκονται επί μακρόν υπό από την επήρεια στρεσογόνων καταστάσεων, τα αποθέματα της βιταμίνης C του οργανισμού τους εξαντλούνται, οπότε επιβάλλεται η λήψη της μέσω της κατανάλωσης πορτοκαλιών.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0