Σοκολάτα: Η απενοχοποίηση μιας «γλυκιάς» αμαρτίας

Εμφανίσεις: 5.291
Σοκολάτα: Η απενοχοποίηση μιας «γλυκιάς» αμαρτίας

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | |

Εκτέλεση συνταγής

Η σοκολάτα είναι το πιο διαδεδομένο γλύκισμα και το πλέον λατρεμένο μικρών και μεγάλων, συχνά όμως συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των τροφίμων. Αυτή η γλυκιά «αμαρτία», όμως, μπορεί να αποτελέσει και υγιεινή επιλογή. Ας δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας έτσι ώστε ούτε αυτή να πάψει να είναι ισορροπημένη, αλλά ούτε να μας λείπει η αγαπημένη μας σοκολάτα.

Διαλέγουμε σοκολάτα «χωρίς ζάχαρη»

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει και την κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο, όμως πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την παχυσαρκία ή με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίες επιβάλλουν τον περιορισμό ή και την απαγόρευση ακόμη και των απλών σακχάρων. Ακόμη κι αν θέλουμε να καταναλώνουμε γλυκές απολαύσεις με μέτρο, η ζάχαρη είναι σχεδόν απαγορευτική.

Μια υγιεινή εναλλακτική λύση ώστε να μη στερούμαστε τη σοκολάτα, είναι η επιλογή εκείνης στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες, οι οποίες της δίνουν μεν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, αποδίδουν όμως λιγότερες θερμίδες και παράλληλα δεν αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, αν η σοκολάτα εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως οι φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθά και στο να δημιουργείται αίσθημα κορεσμού, περιορίζοντάς μας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.

«Αναβάθμιση» της θρεπτικής αξίας της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την «αμαρτία», αφού νομίζουμε πως το μόνο που μας προσφέρει είναι θερμίδες, λιπαρά και αύξηση του βάρους μας. Αν, όμως, μελετήσουμε καλύτερα τη διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, θα παρατηρήσουμε πως εκτός από θερμίδες περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μερικά από αυτά είναι οι πρωτεΐνες και μικρή ποσότητα καλών λιπαρών και επιπλέον, είναι γνωστό πως η σοκολάτα, ως παράγωγο του κακάο, περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Ειδικά τα τελευταία, συχνά έχουν φέρει τη σοκολάτα στο προσκήνιο από τους επιστήμονες ως ένα τρόφιμο εξαιρετικά αγαπητό από την… καρδιά μας.

Όλο και περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο αποτέλεσμα πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας ακόμη και καθημερινά, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην προστασία της υγείας της καρδιάς μας. Μπορούμε λοιπόν καθημερινά να απολαύσουμε τα οφέλη της σοκολάτας, αρκεί να ελέγχουμε την ποσότητά της και να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώνουμε σοκολάτες οι οποίες περιέχουν φυτικές ίνες ή να προτιμούμε τις έτοιμες μικρές συσκευασίες, οι οποίες περιέχουν μίνι σοκολατάκια.

Η επιλογή: Μαύρη, λευκή ή γάλακτος;

Η σοκολάτα έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ειδικότερα τα φλαβονοειδή. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο τόσο αυξάνεται και η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο πως η λευκή σοκολάτα, η οποία δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλέον πλούσια σε λιπαρά, καλό θα είναι να αποτελεί την τελευταία μας επιλογή. Αντίθετα, φλαβονοειδή περιέχει η σοκολάτα γάλακτος, η οποία περιέχει ακόμη και μικρές ποσότητες ασβεστίου. Βεβαίως, υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά έχει η μαύρη σοκολάτα. Αν, λοιπόν, η πολύ υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες, τότε σίγουρα την καθιστά ως μια από τις καλύτερες επιλογές μας για την ικανοποίηση της αίσθησης του γλυκού.

«Κλειδί» η κατανάλωση με μέτρο και οι σωστές επιλογές

Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε πως παρά τα πιθανά οφέλη της, η κατανάλωση της σοκολάτας καλό θα είναι να γίνεται με μέτρο. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε εγκρατείς και να περιοριζόμαστε στην κατανάλωση μικρής ποσότητας ώστε να γευόμαστε τη γλύκα της και να βλέπουμε την… ευεργετική της πλευρά, χωρίς τα άσχημα αποτελέσματα που θα μας φέρει η υπερκατανάλωσή της. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τη σοκολάτα ακόμη και καθημερινά, αρκεί να αναζητούμε έξυπνες και ισορροπημένες θερμιδικά λύσεις στην επιλογή της!
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0