Εκτέλεση συνταγής
Το κέρωμα της επιφάνειας των οπωροκηπευτικών αποτελεί μία μέθοδο επεξεργασίας που χρησιμοποιείται για ορισμένα προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, οι πιπεριές και τα αγγούρια. Καθυστερεί τον ρυθμό απώλειας υγρασίας, ενώ διατηρεί τη σπαργή και την αφράτη υφή του και μπορεί να μεταβάλει την εσωτερική ατμόσφαιρα του προϊόντος.
Η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως λόγω του αισθητικού αποτελέσματος, καθώς το κερί γυαλίζει την επιδερμίδα και δίνει στα προϊόντα μια πιο λαμπερή όψη σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν δεχτεί κέρωμα. Ωστόσο, προβλήματα ενδέχεται να εμφανιστούν σε περίπτωση χρήσης μη καταχωρημένων παρασκευασμάτων ή σε περίπτωση που η επιδερμίδα καταναλώνεται από ανθρώπους ή δίδεται ως τροφή σε ζώα.
Για το κέρωμα χρησιμοποιείται συνήθως παραφίνη και είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως στα εισαγόμενα λεμόνια και σπάνια στην Ελλάδα, αφού οι αποστάσεις μεταφοράς τους είναι μικρές .
Τα κερωμένα φρούτα αναγνωρίζονται από την υπερβολικά αφύσικη γυαλάδα της φλούδας τους και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το ξύσμα τους και φυσικά να μην καταναλώνονται με τη φλούδα.
Η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως λόγω του αισθητικού αποτελέσματος, καθώς το κερί γυαλίζει την επιδερμίδα και δίνει στα προϊόντα μια πιο λαμπερή όψη σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν δεχτεί κέρωμα. Ωστόσο, προβλήματα ενδέχεται να εμφανιστούν σε περίπτωση χρήσης μη καταχωρημένων παρασκευασμάτων ή σε περίπτωση που η επιδερμίδα καταναλώνεται από ανθρώπους ή δίδεται ως τροφή σε ζώα.
Για το κέρωμα χρησιμοποιείται συνήθως παραφίνη και είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως στα εισαγόμενα λεμόνια και σπάνια στην Ελλάδα, αφού οι αποστάσεις μεταφοράς τους είναι μικρές .
Τα κερωμένα φρούτα αναγνωρίζονται από την υπερβολικά αφύσικη γυαλάδα της φλούδας τους και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το ξύσμα τους και φυσικά να μην καταναλώνονται με τη φλούδα.