Εκτέλεση συνταγής
Το cacio-cavallo είναι ένα είδος ημίσκληρου τυριού που παρασκευάζεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Παράγεται σε όλη τη νότια Ιταλία, ιδιαίτερα στα Απέννινα Όρη. Παρασκευάζεται σε «κεφάλι» και είναι παρόμοιο σε γεύση με το ιταλικό provolone, αλλά με σκληρό φλοιό.
Η ιταλική ονομασία του τυριού cacio-cavallo σημαίνει «τυριά στο άλογο» και πιστεύεται ότι η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι δύο «κεφάλια» τυριού πάντα δένονται μεταξύ τους με σχοινί και στη συνέχεια κρεμιούνται «καβάλα» σε μια οριζόντια δοκό για να ωριμάσουν.
Ιστορία
Το cacio-cavallo αναφέρθηκε πρώτη φορά το 500 π.Χ. από τον Ιπποκράτη, ο οποίος τόνιζε «την εξυπνάδα των Ελλήνων στην παραγωγή τυριού». Είδη τυριού με ονόματα παρόμοια με το cacio-cavallo παράγονται σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ στην Ελλάδα παρόμοιο τυρί είναι το κασέρι. Στη Σικελία, το ragusano DOP, γνωστό στους ντόπιους ως « cacio-cavallo ragusano», αφαίρεσε από την ονομασία τη λέξη cacio-cavallo προκειμένου να θεωρηθεί προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Στην Ιταλία παράγονται πολλοί διαφορετικοί τύποι cacio-cavallo και αρκετοί αναγνωρίζονται ως τοπικά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, όπως το cacio-cavallo podolico (το οποίο παράγεται αποκλειστικά από γάλα ράτσας βοοειδών podolica) ή το cacio-cavallo di godrano (συχνά ονομάζεται και cacio-cavallo palermitano).
Το cacio-cavallo silano γίνεται με αγελαδινό γάλα σε καθορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας , στις περιοχές της Basilicata, της Calabria, της Campania, της Molise και της Puglia και απέκτησε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1993.
Η ιταλική ονομασία του τυριού cacio-cavallo σημαίνει «τυριά στο άλογο» και πιστεύεται ότι η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι δύο «κεφάλια» τυριού πάντα δένονται μεταξύ τους με σχοινί και στη συνέχεια κρεμιούνται «καβάλα» σε μια οριζόντια δοκό για να ωριμάσουν.

Το cacio-cavallo αναφέρθηκε πρώτη φορά το 500 π.Χ. από τον Ιπποκράτη, ο οποίος τόνιζε «την εξυπνάδα των Ελλήνων στην παραγωγή τυριού». Είδη τυριού με ονόματα παρόμοια με το cacio-cavallo παράγονται σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ στην Ελλάδα παρόμοιο τυρί είναι το κασέρι. Στη Σικελία, το ragusano DOP, γνωστό στους ντόπιους ως « cacio-cavallo ragusano», αφαίρεσε από την ονομασία τη λέξη cacio-cavallo προκειμένου να θεωρηθεί προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Στην Ιταλία παράγονται πολλοί διαφορετικοί τύποι cacio-cavallo και αρκετοί αναγνωρίζονται ως τοπικά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, όπως το cacio-cavallo podolico (το οποίο παράγεται αποκλειστικά από γάλα ράτσας βοοειδών podolica) ή το cacio-cavallo di godrano (συχνά ονομάζεται και cacio-cavallo palermitano).
Το cacio-cavallo silano γίνεται με αγελαδινό γάλα σε καθορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας , στις περιοχές της Basilicata, της Calabria, της Campania, της Molise και της Puglia και απέκτησε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1993.