Μέλι: Το Νέκταρ των θεών, αλλά και των ανθρώπων

Εμφανίσεις: 6.746
Μέλι: Το Νέκταρ των θεών, αλλά και των ανθρώπων

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Galaktoboureko calories

Εκτέλεση συνταγής

Η φύση μάς έχει προσφέρει απλόχερα πολλά προϊόντα που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα από τα πλέον ωφέλιμα είναι το μέλι.

Ήδη από την αρχαιότητα, ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης ο Κώος (462 – 352 π.Χ.) συνιστούσε το μέλι σε ασθενείς και υγιείς, πιστεύοντας στις τεράστιες ευεργετικές ιδιότητες που αυτό παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Νέκταρ των Θεών

Το μέλι θεωρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η φυσική τροφή η οποία έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αρχαίοι πίστευαν πως οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών). Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της Φαρμακευτικής και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη, το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού.

Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτές τις διαπιστώσεις. Στην Αίγυπτο, μετά από ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, βρέθηκαν πάπυροι 3.500 π.Χ., που αναφέρουν το μέλι ως θεραπευτικό μέσο για δεκάδες παθήσεις.

beesΣύγχρονη εποχή

Σήμερα είναι γνωστή σε όλους η προσπάθεια που έχει αρχίσει, ώστε να γίνει γνωστή ανά τον κόσμο, η περίφημη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία περιλαμβάνει και το μέλι.

Το μέλι είναι ένα προϊόν μιας πραγματικά φυσικής βιομηχανίας, που αξιοποιεί τις φυσικές πρώτες ύλες (νέκταρ-γύρη-κ.λπ.) και αποδίδει το τελικό προϊόν μέσα από επίπονη φυσικοχημική διαδικασία. Το μέλι σήμερα θεωρείται ως τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία και ένα φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό. Έχουν ανιχνευθεί σ’ αυτό περίπου 180 υψηλής βιολογικής αξίας στοιχεία απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Κάποτε οι επιστήμονες θεώρησαν το μέλι αμφιλεγόμενο προϊόν, αφού είναι μεν ωφέλιμο για τον οργανισμό, αλλά είναι και πολύ πλούσιο σε γλυκόζη και φρουκτόζη, δηλαδή πολύ πλούσιο σε σάκχαρα.

Ως σάκχαρο, το μέλι είχε χαρακτηριστεί ως τρόφιμο με «αμφίβολα οφέλη υγείας». Εξάλλου, τα σάκχαρα μαζί με το αλεύρι και το αλάτι, θεωρούνται εχθροί της υγείας και εξετάζοντας το μέλι κάτω από το μικροσκόπιο, δεν φαίνεται διαφορετικό από την άσπρη ζάχαρη.

Οι επιστήμονες, όμως, εξέτασαν το μέλι υπό άλλο πρίσμα, αφότου επιβεβαιώθηκαν οι θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά πολλές ασθένειες και –το κυριότερο– την πρόληψή τους έπειτα από την τακτική κατανάλωσή του.

HoneySpoonsΑς δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού:

Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. «Επιτίθεται» στα κακά βακτηρίδια και τα εξολοθρεύει με μεγάλη επιτυχία, αφού πολλοί μικροοργανισμοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ένα περιβάλλον με χαμηλή δραστηριότητα νερού.

Το μέλι βοηθά ώστε ο οργανισμός να παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμογλοβίνη. Ακόμη, βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του στομάχου και της πεπτικής οδού, συστήνεται δε ιδιαίτερα για τους πόνους του στομάχου και τη δυσλειτουργία των ζωτικής σημασίας ανθρώπινων οργάνων.

Το μέλι χαμηλώνει και ισορροπεί τη αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σημαντικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Το μέλι βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος γενικά και στην ακμή. Ειδικά τα κοψίματα, τα εγκαύματα και τα κάθε είδους τραύματα και πληγές, θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα αν σ’ αυτά επιθέσουμε λίγη ποσότητα μελιού.

Το μέλι είναι επίσης καλό για το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση. Λαμβάνοντας τακτικά μέλι με το γάλα ή διαλυμένο σε ζεστό νερό, μπορούμε να αποφύγουμε τα κρυολογήματα.

Επίσης το μέλι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον πονοκέφαλο αλλά και στον πονόλαιμο.

honeyΤι είναι αυτό, όμως, που καθιστά το μέλι τόσο υγιεινό τρόφιμο; Δεν είναι τόσο προφανές αλλά είναι πιθανώς ένας συνδυασμός παραγόντων: το μέλι παράγεται από τις μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ από πολλούς διαφορετικούς τύπους λουλουδιών. Έχει διάφορα μικροστοιχεία και βιταμίνες όπως οι Α, B1, B2, B6, B12 και C. Το μέλι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η καταλάση, η βιταμίνη C και η χρυσίνη.

Το μέλι έχει ακόμη περισσότερα ευεργετικά οφέλη για την υγεία, όταν αραιωθεί σε ζεστό νερό και μείνει μία νύχτα πριν καταναλωθεί. Συνιστάται να λαμβάνεται το πρωί, επειδή οι θεραπευτικές ιδιότητές του ενισχύονται σημαντικά όταν ο οργανισμός έχει κοιμηθεί καλά και είναι ξεκούραστος.

 
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0