Εκτέλεση συνταγής
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία διεξήχθη από την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertention», o χυμός των παντζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Στη μελέτη αυτή οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα φλιτζάνι χυμό παντζαριών καθημερινά και παρατήρησαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 10 mm Hg.
Ο χυμός από παντζάρια περιέχει περίπου 0,2 γραμμάρια νιτρικά άλατα (αντίστοιχη ποσότητα παίρνουμε από ένα μεγάλο μπολ σαλάτα λάχανο ή από 2 παντζάρια). Στο ανθρώπινο σώμα τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε οξείδια, τα οποία σε μορφή αερίων διαστέλλουν τις αρτηρίες, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 250 ml χυμό παντζαριών ή νερό που περιείχε χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη και παρακολούθησαν την πίεση για εικοσιτέσσερις ώρες. Οι ερευνητές με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησαν ότι χρειάστηκε μια πολύ μικρή ποσότητα νιτρικών αλάτων ώστε να δουν ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση.
Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, στους συμμετέχοντες οι οποίοι κατανάλωσαν τον χυμό παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης του αίματος (η μικρή και η μεγάλη πίεση) ακόμη και όταν η περιεκτικότητα σε νιτρώδη στο αίμα έπεσε στα επίπεδα που ήταν πριν από την κατανάλωση του χυμού. Το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε τρεις με έξι ώρες έπειτα από την κατανάλωση, αλλά η δράση παρέμεινε για 24 ώρες.
Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα των νιτρωδών που απαιτείται για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση είναι αρκετά μικρή και μπορεί να δώσει σημαντικά κλινικά οφέλη στα άτομα τα οποία χρήζουν ρύθμιση της πίεσής τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη το πόσο μακροπρόθεσμο είναι το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα παντζάρια, είναι μια εφικτή πρόταση για τον περισσότερο κόσμο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία της καρδιάς.
Η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων προτείνει να γεμίσουμε το πιάτο μας τουλάχιστον κατά το ήμισυ με φρούτα και λαχανικά, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει την κατανάλωση 8 ή περισσότερων μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο φρούτο ή σε ένα μπολ ωμή σαλάτα.
Ο χυμός από παντζάρια περιέχει περίπου 0,2 γραμμάρια νιτρικά άλατα (αντίστοιχη ποσότητα παίρνουμε από ένα μεγάλο μπολ σαλάτα λάχανο ή από 2 παντζάρια). Στο ανθρώπινο σώμα τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε οξείδια, τα οποία σε μορφή αερίων διαστέλλουν τις αρτηρίες, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 250 ml χυμό παντζαριών ή νερό που περιείχε χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη και παρακολούθησαν την πίεση για εικοσιτέσσερις ώρες. Οι ερευνητές με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησαν ότι χρειάστηκε μια πολύ μικρή ποσότητα νιτρικών αλάτων ώστε να δουν ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση.
Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, στους συμμετέχοντες οι οποίοι κατανάλωσαν τον χυμό παρατηρήθηκε μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης του αίματος (η μικρή και η μεγάλη πίεση) ακόμη και όταν η περιεκτικότητα σε νιτρώδη στο αίμα έπεσε στα επίπεδα που ήταν πριν από την κατανάλωση του χυμού. Το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε τρεις με έξι ώρες έπειτα από την κατανάλωση, αλλά η δράση παρέμεινε για 24 ώρες.
Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα των νιτρωδών που απαιτείται για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση είναι αρκετά μικρή και μπορεί να δώσει σημαντικά κλινικά οφέλη στα άτομα τα οποία χρήζουν ρύθμιση της πίεσής τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη το πόσο μακροπρόθεσμο είναι το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα παντζάρια, είναι μια εφικτή πρόταση για τον περισσότερο κόσμο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής για την υγεία της καρδιάς.
Η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων προτείνει να γεμίσουμε το πιάτο μας τουλάχιστον κατά το ήμισυ με φρούτα και λαχανικά, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει την κατανάλωση 8 ή περισσότερων μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο φρούτο ή σε ένα μπολ ωμή σαλάτα.