Εκτέλεση συνταγής
Τα Cappelletti είναι είδος γεμιστών ζυμαρικών, τα οποία παρασκευάζονται κόβοντας το φύλλο σε τετράγωνα ή κύκλους, τοποθετώντας τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνοντας τη ζύμη στα δύο και στη συνέχεια συνδέοντας τα δύο άκρα γύρω από το ένα δάχτυλο του χεριού. Στη συνέχεια τα Cappelletti συνήθως μαγειρεύονται σε ζωμό κρέατος ή πιο συχνά σε ζωμό κοτόπουλου.
Σήμερα τα Cappelletti αποτελούν πολύ δημοφιλή συνταγή σχεδόν σε όλη την Ιταλία και αρκετές περιοχές ερίζουν μεταξύ τους υποστηρίζοντας την εντοπιότητα των συγκεκριμένων ζυμαρικών. Πάντως, σίγουρα η περιοχή προέλευσης είναι η κεντρική και βόρεια Ιταλία, όπου πιθανότατα τα ζυμαρικά αυτά αναπτύχθηκαν παράλληλα και στις δύο περιοχές.
Τα Cappelletti είναι το πιάτο της επαρχίας Εμίλια-Ρομάνα. Υπάρχει και της περιοχής των Απέννινων, αλλά είναι πιο μικρά σε μέγεθος. Συνήθως μαγειρεύονται σε ζωμό κοτόπουλου ή με τυπικές σάλτσες της Ρομάνα. Παραδοσιακά τα Cappelletti μαγειρεύονται στην Εμίλια Ρομάνα και στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ειδικότερα γεμιστά με τυρί.
Ο Pellegrino Artusi περιγράφει στο «η τέχνη του καλού φαγητού» την ιδιαίτερη συνταγή του Cappelletti Romagna γεμιστά με χοιρινό κρέας, γεμιστά με ricotta, με στήθος κοτόπουλου ή χοιρινό φιλέτο μαγειρεμένα σε ζωμό κοτόπουλου.
Σε όλες τις εκδόσεις, από τον βορά προς το νότο, τα Cappelletti θεωρούνται παραδοσιακά ζυμαρικά και γι’ αυτό είναι και πολύ δημοφιλή. Ενώ τα Tortellini σε ορισμένες περιοχές κυκλοφόρησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Cappelletti παρασκευάζονταν στα σπίτια από πολύ νωρίτερα. Τα ξηρά Cappelletti με σάλτσα με βάση το κρέας ή άλλη σάλτσα, είναι πιο πρόσφατη δημιουργία.
Σήμερα τα Cappelletti αποτελούν πολύ δημοφιλή συνταγή σχεδόν σε όλη την Ιταλία και αρκετές περιοχές ερίζουν μεταξύ τους υποστηρίζοντας την εντοπιότητα των συγκεκριμένων ζυμαρικών. Πάντως, σίγουρα η περιοχή προέλευσης είναι η κεντρική και βόρεια Ιταλία, όπου πιθανότατα τα ζυμαρικά αυτά αναπτύχθηκαν παράλληλα και στις δύο περιοχές.
Τα Cappelletti είναι το πιάτο της επαρχίας Εμίλια-Ρομάνα. Υπάρχει και της περιοχής των Απέννινων, αλλά είναι πιο μικρά σε μέγεθος. Συνήθως μαγειρεύονται σε ζωμό κοτόπουλου ή με τυπικές σάλτσες της Ρομάνα. Παραδοσιακά τα Cappelletti μαγειρεύονται στην Εμίλια Ρομάνα και στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ειδικότερα γεμιστά με τυρί.
Ο Pellegrino Artusi περιγράφει στο «η τέχνη του καλού φαγητού» την ιδιαίτερη συνταγή του Cappelletti Romagna γεμιστά με χοιρινό κρέας, γεμιστά με ricotta, με στήθος κοτόπουλου ή χοιρινό φιλέτο μαγειρεμένα σε ζωμό κοτόπουλου.
Σε όλες τις εκδόσεις, από τον βορά προς το νότο, τα Cappelletti θεωρούνται παραδοσιακά ζυμαρικά και γι’ αυτό είναι και πολύ δημοφιλή. Ενώ τα Tortellini σε ορισμένες περιοχές κυκλοφόρησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Cappelletti παρασκευάζονταν στα σπίτια από πολύ νωρίτερα. Τα ξηρά Cappelletti με σάλτσα με βάση το κρέας ή άλλη σάλτσα, είναι πιο πρόσφατη δημιουργία.