brie

Εμφανίσεις: 4.853
brie

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Pasta calories

Εκτέλεση συνταγής

Το brie είναι γαλλικό μαλακό τυρί, το οποίο παράγεται από αγελαδινό γάλα. Την ονομασία brie πήρε από την περιοχή της Γαλλίας brie από την οποία προέρχεται (διοικητικά ανήκει στο γαλλικό γεωγραφικό διαμέρισμα Seine-et-Marne).

Το τυρί έχει συνήθως το χρώμα της ώχρας με μικρή γκριζωπή χροιά κάτω από τον εξωτερικό υπόλευκο φλοιό, ο οποίος συνήθως τρώγεται, ανάλογα με τη γεύση που παίρνει και η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά παρασκευής και το περιβάλλον παραγωγής του τυριού.

Το brie παράγεται από πλήρες αλλά και ημι-αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα. Το τυρόπηγμα λαμβάνεται με την προσθήκη πυτιάς σε νωπό γάλα και θέρμανση σε μέγιστη θερμοκρασία 37C. Το τυρί στη συνέχεια αδειάζεται σε καλούπια, συχνά με μια παραδοσιακή διάτρητη κουτάλα που ονομάζεται Pelle à brie. Το καλούπι, 20 εκ. ύψους, γεμίζεται με αρκετές λεπτές στρώσεις τυριού και αποστραγγίζονται για 18 ώρες περίπου. Στη συνέχεια, το τυρί βγαίνει από τα καλούπια, αλατίζεται, εμβολιάζεται με μύκητα μούχλας (Penicillium candidum, Penicillium camemberti) ή Brevibacterium linens και ωριμάζει σε κελάρι για τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες.

Αν αφεθεί να ωριμάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως από αρκετούς μήνες έως και ένα έτος, αποκτά ισχυρότερη γεύση και άρωμα, πιο σκούρο χρώμα και το τυρί και η κάλυψη, η οποία γίνεται και πιο εύθρυπτη. Γι’ αυτό, το συγκεκριμένο τυρί ονομάζεται brie noir (μαύρο brie).

Στην περιοχή του Île-de-France, όπου παρασκευάζεται το τυρί brie, οι κάτοικοι το απολαμβάνουν στο πρωινό τους, εμβαπτίζοντάς το σε καφέ au lait.

Το υπερώριμο brie αναδίδει υπερβολικό άρωμα αμμωνίας, η οποία παράγεται με τον καιρό από τους ίδιους μικροοργανισμούς που απαιτούνται για την ωρίμανσή του.

Το τυρί brie υπάρχει και σε καπνιστό.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0