Εκτέλεση συνταγής
Ο μηλίτης είναι αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από τη ζύμωση του καρπού της οικογένειας του Pomoideae, μιας υποοικογένειας των Rosaceae, στην οποία ανήκουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια και τα μούσμουλα.
Η προέλευσή του χρονολογείται από τον μεσαίωνα. Περισσότερο από το 95% της παγκόσμιας παραγωγής μηλίτη γίνεται με μήλα, αλλά για τους γνώστες του μηλίτη, ο καλύτερος φαίνεται να είναι ο σπανιότερος, που παρασκευάζεται από κυδώνια. Στη Γαλλία από τη ζύμωση των αχλαδιών παράγεται ένα ποτό παρόμοιο με τον μηλίτη, το οποίο ονομάζεται στα γαλλικά poiré (απίτης).
Ο μηλίτης είναι πολύ δημοφιλές ποτό, με μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και κατανάλωσης τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία τη Γαλλία (ιδίως την περιοχή της Βρετάνης και της Νορμανδίας), την Ισπανία (όπου η παραγωγή συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Αστούριας), τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ελβετία. Στην Ιταλία ο μηλίτης είναι λιγότερο δημοφιλής και μπορεί να βρεθεί σε παμπ αγγλοσαξωνικού στυλ.
Ο μηλίτης εισήχθη στη Νορμανδία στην περιοχή της Vizcaya (Ισπανία) στον 6ο αιώνα από τους ναυτικούς στην περιοχή του Dieppe, στο γαλλικό διαμέρισμα Seine-Maritime.
Ο μηλίτης παράγεται εμπορικά όπου παράγονται και σε μεγάλες ποσότητες τα μήλα που είναι κατάλληλα για την παραγωγή αυτού του ποτού και ειδικότερα:
Στη Βόρεια Αμερική, στον Καναδά και στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ, όπου ο μηλίτης είναι μια παράδοση που μεταφέρθηκε από τους Νορμανδούς εποίκους κατά τον 17ο αι. Εδώ γεννήθηκε και ένα συγκεκριμένο είδος μηλίτη, ο λεγόμενος « μηλίτης πάγου».
Μηλίτης παράγεται επίσης στο Βέλγιο, στην πόλη Herve και στην επαρχία της Λιέγης.
Η προέλευσή του χρονολογείται από τον μεσαίωνα. Περισσότερο από το 95% της παγκόσμιας παραγωγής μηλίτη γίνεται με μήλα, αλλά για τους γνώστες του μηλίτη, ο καλύτερος φαίνεται να είναι ο σπανιότερος, που παρασκευάζεται από κυδώνια. Στη Γαλλία από τη ζύμωση των αχλαδιών παράγεται ένα ποτό παρόμοιο με τον μηλίτη, το οποίο ονομάζεται στα γαλλικά poiré (απίτης).
Ο μηλίτης είναι πολύ δημοφιλές ποτό, με μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και κατανάλωσης τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία τη Γαλλία (ιδίως την περιοχή της Βρετάνης και της Νορμανδίας), την Ισπανία (όπου η παραγωγή συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Αστούριας), τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ελβετία. Στην Ιταλία ο μηλίτης είναι λιγότερο δημοφιλής και μπορεί να βρεθεί σε παμπ αγγλοσαξωνικού στυλ.
Ο μηλίτης εισήχθη στη Νορμανδία στην περιοχή της Vizcaya (Ισπανία) στον 6ο αιώνα από τους ναυτικούς στην περιοχή του Dieppe, στο γαλλικό διαμέρισμα Seine-Maritime.
Ο μηλίτης παράγεται εμπορικά όπου παράγονται και σε μεγάλες ποσότητες τα μήλα που είναι κατάλληλα για την παραγωγή αυτού του ποτού και ειδικότερα:
Στη Βόρεια Αμερική, στον Καναδά και στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ, όπου ο μηλίτης είναι μια παράδοση που μεταφέρθηκε από τους Νορμανδούς εποίκους κατά τον 17ο αι. Εδώ γεννήθηκε και ένα συγκεκριμένο είδος μηλίτη, ο λεγόμενος « μηλίτης πάγου».
Μηλίτης παράγεται επίσης στο Βέλγιο, στην πόλη Herve και στην επαρχία της Λιέγης.