Εκτέλεση συνταγής
Το Cantharellus cibarius, κοινώς γνωστό ως chanterelle (ελ. κανθαρέλες), χρυσό chanterelle ή girolle, είναι είδος μανιταριού. Έχει χρώμα πορτοκαλί ή κίτρινο και έχει σχήμα χωνιού. Το άρωμά του είναι φρουτώδες και θυμίζει βερίκοκο, η γεύση του είναι ήπια πιπεράτη γεύση και θεωρείται ένα εξαιρετική εδώδιμο μανιτάρι.
Το βρίσκουμε στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων και σε κάποιες χώρες της Αφρικής.
Τα cantharellus μεγαλώνουν σε ομάδες σε ποώδη κονωφόρα δάση, αλλά επίσης συχνά βρίσκονται σε ορεινά δάση σημύδας και μεταξύ των χόρτων και των αρωματικών φυτών χαμηλής καλλιέργειας. Στην κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, η χρυσή chanterelle βρίσκεται συχνά σε δάση οξιάς μεταξύ ομοειδών ειδών και μορφών. Στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να βρεθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τα cantharellus έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (0,4 mg / g νωπού βάρους), πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (περίπου 0,5%, νωπού βάρους) και είναι από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης D, με τη βιταμίνη D2 σε πιο υψηλή συγκέντρωση (212 IU / 100 γραμμάρια νωπού βάρους).
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η χρυσή chanterelle μπορεί να έχει ισχυρές εντομοκτόνες ιδιότητες που είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και ακόμη προστατεύουν το σώμα του μανιταριού από τα έντομα και άλλους δυνητικά επιβλαβείς οργανισμούς.
Τα chanterelle ως ομάδα γενικά περιγράφονται με πλούσια χαρακτηριστική γεύση και με άρωμα που είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί. Ορισμένα είδη έχουν μια φρουτώδη οσμή, άλλα πιο ξυλώδες γήινο άρωμα και άλλα μπορεί να θεωρηθούν ακόμη και πικάντικα. Η χρυσή chanterelle είναι ίσως το πιο περιζήτητο και γευστικό chanterelle και πολλοί σεφ το κατατάσσουν στη λίστα των γκουρμέ μανιταριών όπως οι τρούφες. Ως εκ τούτου, διατηρεί πάντα μια υψηλή τιμή και στα εστιατόρια αλλά και στα εξειδικευμένα καταστήματα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτούν τα chanterelle. Οι περισσότερες από τις γευστικές ενώσεις με μανιτάρια είναι λιποδιαλυτές, καθιστώντας τα πολύ καλά για να σοταριστούν στο βούτυρο, στο λάδι ή σε κρέμα. Περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες νερού και διαλυτές σε αλκοόλη αρωματικές ύλες, τα οποία τα καθιστούν ιδανικά για συνταγές που περιλαμβάνουν κρασί ή άλλες αλκοόλεες. Χρησιμοποιούνται πολύ και είναι δημοφιλή για συνταγές σοτέ, για σουφλέ, για σάλτσες κρέμας και σούπες. Τα chanterelle δεν καταναλώνονται ωμά λόγω της πλούσιας και πολύπλοκης γεύσης τους, η οποία είναι καλύτερα να απελευθερώνεται με το μαγείρεμα.
Το βρίσκουμε στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων και σε κάποιες χώρες της Αφρικής.
Τα cantharellus μεγαλώνουν σε ομάδες σε ποώδη κονωφόρα δάση, αλλά επίσης συχνά βρίσκονται σε ορεινά δάση σημύδας και μεταξύ των χόρτων και των αρωματικών φυτών χαμηλής καλλιέργειας. Στην κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, η χρυσή chanterelle βρίσκεται συχνά σε δάση οξιάς μεταξύ ομοειδών ειδών και μορφών. Στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να βρεθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τα cantharellus έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (0,4 mg / g νωπού βάρους), πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (περίπου 0,5%, νωπού βάρους) και είναι από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης D, με τη βιταμίνη D2 σε πιο υψηλή συγκέντρωση (212 IU / 100 γραμμάρια νωπού βάρους).
Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η χρυσή chanterelle μπορεί να έχει ισχυρές εντομοκτόνες ιδιότητες που είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και ακόμη προστατεύουν το σώμα του μανιταριού από τα έντομα και άλλους δυνητικά επιβλαβείς οργανισμούς.
Τα chanterelle ως ομάδα γενικά περιγράφονται με πλούσια χαρακτηριστική γεύση και με άρωμα που είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί. Ορισμένα είδη έχουν μια φρουτώδη οσμή, άλλα πιο ξυλώδες γήινο άρωμα και άλλα μπορεί να θεωρηθούν ακόμη και πικάντικα. Η χρυσή chanterelle είναι ίσως το πιο περιζήτητο και γευστικό chanterelle και πολλοί σεφ το κατατάσσουν στη λίστα των γκουρμέ μανιταριών όπως οι τρούφες. Ως εκ τούτου, διατηρεί πάντα μια υψηλή τιμή και στα εστιατόρια αλλά και στα εξειδικευμένα καταστήματα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτούν τα chanterelle. Οι περισσότερες από τις γευστικές ενώσεις με μανιτάρια είναι λιποδιαλυτές, καθιστώντας τα πολύ καλά για να σοταριστούν στο βούτυρο, στο λάδι ή σε κρέμα. Περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες νερού και διαλυτές σε αλκοόλη αρωματικές ύλες, τα οποία τα καθιστούν ιδανικά για συνταγές που περιλαμβάνουν κρασί ή άλλες αλκοόλεες. Χρησιμοποιούνται πολύ και είναι δημοφιλή για συνταγές σοτέ, για σουφλέ, για σάλτσες κρέμας και σούπες. Τα chanterelle δεν καταναλώνονται ωμά λόγω της πλούσιας και πολύπλοκης γεύσης τους, η οποία είναι καλύτερα να απελευθερώνεται με το μαγείρεμα.