primo fiore sardo

Εμφανίσεις: 2.902
primo fiore sardo

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Chips calories

Εκτέλεση συνταγής

Το primo fiore sardo (επίσης γνωστό και ως pecorino sardo) είναι ένα ιταλικό τυρί το οποίο παράγεται στη Σαρδηνία από πρόβειο γάλα και ειδικότερα από το γάλα της τοπικής φυλής προβάτων του νησιού. Το 1991 το τυρί μπήκε στο καθεστώς ονομασίας προέλευσης και το 1996 έγινε τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) παίρνοντας την πιστοποίηση από την Ε.Ε.

Η γεύση του διαφέρει από εκείνη του Pecorino Romano, το οποίο επίσης παράγεται στο νησί της Σαρδηνίας. Η γεύση του primo fiore είναι πλουσιότερη, ενώ του Romano πολύ πιο έντονη και πιο αλμυρή. Το τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές όπως το πέστο της Λιγουρίας, όπου το Pecorino Romano –λόγω της αλμυρής γεύσης του– εξουδετέρωνε τις άλλες γεύσεις.

Το primo fiore sardo είναι άψητο σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από νωπό πλήρες πρόβειο γάλα το οποίο πήζεται με πυτιά αρνίσια ή κατσικίσια. Το μείγμα μπαίνει σε καλούπια τα οποία δίνουν στο τυρί το χαρακτηριστικό σχήμα του. Μετά από μια σύντομη περίοδο σε άλμη, οι φόρμες καπνίζονται ελαφρά και αφήνονται να ωριμάσουν σε δροσερά κελάρια στη Σαρδηνία.

Το μέσο βάρος του τελικού προϊόντος είναι γύρω στα 3,5 κιλά, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες παρασκευής. Η κρούστα ποικίλλει σε χρώμα, από βαθύ κίτρινο έως σκούρο καφέ και περιέχει μια πάστα η οποία ποικίλλει σε χρώμα, από λευκό έως κίτρινο του άχυρου.

Η οξύτητα της γεύσης του εξαρτάται από τη διάρκεια της ωρίμανσης.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0