Ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια porcini και άρωμα τρούφας

Εμφανίσεις: 3.474
Ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια porcini και άρωμα τρούφας
Υλικά:
2 ml λάδι τρούφας
Μισό κρεμμύδι ξερό άσπρο μέτριο
50 γρ. μανιτάρια porcini (αποξηραμένα)
320 γρ. ρύζι arborio (ή καρολίνα κ.λπ.)
20 γρ. τυρί Parmigiano-Reggiano (παρμεζάνα) (2 κουτ. σούπας τριμμένο)
500 ml ζωμός κότας (ή ζωμός λαχανικών)
15 γρ. βούτυρο (1 κουτ. γλυκού)
3 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι μαύρο
15 ml ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας)


Προτεινόμενες μερίδες: 4

Ετικέτες : Lowcal | Frog legs calories

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά συνεχώς, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί μόλις το ρύζι ζεσταθεί καλά, χωρίς να έχει πάρει χρώμα (αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γίνει κρεμώδες το ριζότο στο τέλος, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο «ραγίζουμε» τον κόκκο, αφήνοντας να ψηθεί ομοιόμορφα το ρύζι).

Αφήνουμε το ριζότο να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο τον ζωμό ζεστό.

Βάζουμε τα porcini σε ένα μπολ με ζεστό νερό να μουλιάσουν για 5 λεπτά.

Μαγειρεύουμε το ριζότο για 16-17 λεπτά συνολικά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού, ενώ για τα πρώτα 5 λεπτά μαγειρεύουμε μόνο με τον ζωμό και στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Στο τέλος του χρόνου δοκιμάζουμε το ρύζι να δούμε αν έβρασε και συμπληρώνουμε αλατοπίπερο αν χρειαστεί. Τέλος, το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο και το τριμμένο Parmigiano-Reggiano για το «δέσιμο».

Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ το ριζότο ή αν θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να καταναλωθεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμη και ανακατεύουμε πριν το αποσύρουμε από την εστία, κρατώντας το ριζότο μας πάντα αρκετά κρεμώδες. Αντίθετα, αν το ριζότο μας βγει λίγο ζουμερό, το αφήνουμε στο τηγάνι να «ξεκουραστεί» σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες373
Πρωτεΐνες ζωικές2,46 γρ.
Πρωτεΐνες φυτικές6,77 γρ.
Υδατάνθρακες61,61 γρ.
Λιπαρά9,55 γρ.
Σάκχαρα0,78 γρ.
Φυτικές ίνες0,5 γρ.