Αρχική σελίδα ▸ Υλικά ▸ κουρκουμά
Υλικά:
|
Δημοσιεύθηκε: 5/12/2013 - Εμφανίσεις: 2860 |
![]() ![]() |

Το κουρκουμά ή κιτρινόριζα (επιστημονική ονομασία Curcuma longa - Κουρκούμη η μακρά ή Curcuma domestica - Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της είναι η κουρκουμίνη. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.
Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι τη γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Η κιτρινόριζα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Επίσης, η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα γιατί τους παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Κατηγορίες
- Εποχιακά ειδικά μενού
- Πρωινό
- Σάλτσες & ζωμοί
- Ορεκτικά
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ρύζι & ριζότο
- Κρέας
- Κοτόπουλο & πουλερικά
- Ψάρια & θαλασσινά
- Slow cooking - Cocotte
- Όσπρια & λαχανικά
- Σαλάτες
- Vegetarian
- Ζυμωτά & πίτσα
- Γλυκά
- Κοκτέιλ κρύα & ζεστά
- Παραδοσιακά λικέρ
- Ροφήματα κρύα & ζεστά
- Coffee corner
- Σιρόπια
