Αρχική σελίδα ▸ Διατροφή & Ψυχολογία ▸ Οι τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
Διατροφή & Ψυχολογία:
|
Δημοσιεύθηκε: 5/1/2014 - Εμφανίσεις: 6144 |
Tweet
|
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορεί να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε διάθεση και να νιώσουμε καλύτερα.
Τα ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, πέστροφα) και τα μύδια μπορούν να προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται «ενισχυτές» της διάθεσής μας και συγκαταλέγονται στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ η ντοπαμίνη αποτελεί χημική ουσία που ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ως απάντηση σε ευχάριστες εμπειρίες, όπως το φαγητό ή το σεξ.
Το σαφράν
…ή αλλιώς κρόκος Κοζάνης. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης οι επιστήμονες χορήγησαν σε 50 γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο κάψουλες που περιείχαν είτε σαφράν είτε εικονικό φάρμακο (placebo) καθημερινά για περισσότερους από δύο έμμηνους κύκλους. Οι γυναίκες κατέγραφαν τα συμπτώματά τους σε ημερολόγια. Μέχρι το τέλος της μελέτης, πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών που είχαν πάρει την κάψουλα που περιείχε το σαφράν ανέφεραν ότι τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη) μειώθηκαν τουλάχιστον κατά το ήμισυ, σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας που έλαβε το εικονικό φάρμακο και στην οποία παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων μόνο κατά ποσοστό 8%.
Για να μην τα βλέπετε μαύρα…
… επιλέξτε μαύρη σοκολάτα. Ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση μπορεί να μην είναι νέο, αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει κάποια επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη θεωρία: Τρώγοντας λίγη μαύρη σοκολάτα (για την ακρίβεια αρκούν 40 g μαύρης σοκολάτας) κάθε μέρα για δύο εβδομάδες μειώνονται οι ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης, σε άτομα που έχουν έντονο άγχος. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που έγινε πρόσφατα στην Ελβετία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στη σοκολάτα.
Πείτε ναι στα μακαρόνια
Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Archives of Internal Medicine», οι άνθρωποι που για ένα έτος ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια καθημερινά, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος και θυμό σε σχέση με όσους ακολούθησαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες. Η διατροφή τους περιλάμβανε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και φασόλια. Ο λόγος που οι υδατάνθρακες βελτιώνουν τη διάθεση; Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης.
Λίγο… αλάτι στη ζωή μας
Το αλάτι έχει την ιδιότητα να «ανεβάζει» τη διάθεσή μας και αυτός είναι ίσως ο λόγος που κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με έρευνα. Έπειτα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι όσα στερούνταν το αλάτι απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως για παράδειγμα να καταναλώνουν μια γλυκιά ουσία που τους έδιναν οι ερευνητές. Φυσικά, θα πρέπει να προσέχουμε γιατί η κατάχρηση του αλατιού ενέχει κινδύνους για την υγεία, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Κατηγορίες
- Εποχιακά ειδικά μενού
- Πρωινό
- Σάλτσες & ζωμοί
- Ορεκτικά
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ρύζι & ριζότο
- Κρέας
- Κοτόπουλο & πουλερικά
- Ψάρια & θαλασσινά
- Slow cooking - Cocotte
- Όσπρια & λαχανικά
- Σαλάτες
- Vegetarian
- Ζυμωτά & πίτσα
- Γλυκά
- Κοκτέιλ κρύα & ζεστά
- Παραδοσιακά λικέρ
- Ροφήματα κρύα & ζεστά
- Coffee corner
- Σιρόπια