Αρχική σελίδα ▸ Ιστορία του φαγητού ▸ Bagna càôda
Ιστορία του φαγητού:
|
Δημοσιεύθηκε: 26/1/2014 - Εμφανίσεις: 2964 |
![]() ![]() |

Το Bagna càôda (από το Piedmontese «εν θερμώ», σχετίζεται ετυμολογικά με την ιταλική ρίζα bagn- που σημαίνει «υγρή») είναι ένα ζεστό dip χαρακτηριστικό του Piedmont στην Ιταλία, αλλά με πολλές τοπικές παραλλαγές. Το πιάτο, το οποίο σερβίρεται και καταναλώνεται με έναν τρόπο παρόμοιο με το fondue, παρασκευάζεται με σκόρδο, αντσούγιες, ελαιόλαδο, βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Παλαιότερα εμπλουτιζόταν με καρύδια και φουντούκια. Στην περιοχή γύρω από την Alba χρησιμοποιούνται επίσης και οι τρούφες για την παρασκευή του.
Το πιάτο τρώγεται με εμβάπτιση ωμών, βραστών ή ψητών λαχανικών. Παραδοσιακά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και πρέπει να σερβίρεται ζεστό, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Αρχικά στο Piedmont η Bagna càôda σερβιριζόταν σε ένα μεγάλο σκεύος (peila) στο κέντρο του τραπεζιού για όλους τους συνδαιτυμόνες. Τώρα συνήθως σερβίρεται σε ατομικά μπολ, τα fojòt, ένα είδος fondue, τα οποία είναι παραδοσιακά κεραμικά σκεύη.
Κατηγορίες
- Εποχιακά ειδικά μενού
- Πρωινό
- Σάλτσες & ζωμοί
- Ορεκτικά
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ρύζι & ριζότο
- Κρέας
- Κοτόπουλο & πουλερικά
- Ψάρια & θαλασσινά
- Slow cooking - Cocotte
- Όσπρια & λαχανικά
- Σαλάτες
- Vegetarian
- Ζυμωτά & πίτσα
- Γλυκά
- Κοκτέιλ κρύα & ζεστά
- Παραδοσιακά λικέρ
- Ροφήματα κρύα & ζεστά
- Coffee corner
- Σιρόπια
