Αρχική σελίδαΙστορία του φαγητού ▸ trasteverina

Ιστορία του φαγητού:
trasteverina

Δημοσιεύθηκε: 28/1/2014 - Εμφανίσεις: 5585




Η περιοχή Trastevere είναι η 13η περιφέρεια της Ρώμης, στη δυτική όχθη του Τίβερη, νότια της Πόλης του Βατικανού. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό trans Tiberim, που σημαίνει κυριολεκτικά «πέρα από τον Τίβερη». Το σήμα της είναι μια χρυσή κεφαλή ενός λιονταριού σε κόκκινο φόντο, η έννοια της οποίας είναι αβέβαιη. Στα βόρεια, η Trastevere συνορεύει με την συνοικία XIV, Borgo.

Ιστορία

Κατά την βασιλική περίοδο της Ρώμης (753-509 π.Χ.) η περιοχή της απέναντι όχθης του Τίβερη ανήκε στους εχθρούς Ετρούσκους και οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν Ripa Etrusca (ετρουσκική τράπεζα). Η Ρώμη την κατέλαβε και κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο και την πρόσβαση στον ποταμό και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον για οικοδόμηση σε αυτή την πλευρά του ποταμού. Στην πραγματικότητα, η μόνη σύνδεση μεταξύ Trastevere και της υπόλοιπης πόλης ήταν μια μικρή ξύλινη γέφυρα που ονομάζεται Pons Sublicius (λατινικά: «γέφυρα που χτίστηκε πάνω σε ξύλινες σωρούς»).
Όταν έγινε δημοκρατία, περί το 509 π.Χ., ο αριθμός των ναυτικών και των αλιέων που ζούσαν από τον ποταμό είχε αυξηθεί και πολλοί κατοικούσαν στο Trastevere. Επίσης, μετανάστες από την Ανατολή εγκαταστάθηκαν εκεί, κυρίως Εβραίοι και Σύριοι. Η περιοχή άρχισε να θεωρείται τμήμα της πόλης όταν η Ρώμη βρισκόταν υπό τον Αύγουστο, ο οποίος χώρισε τη Ρώμη σε 14 περιφέρειες (regiones στα λατινικά). Μετά το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας ήταν επίσης το κέντρο μιας σημαντικής εβραϊκής κοινότητας, η οποία κατοικούσε εκεί μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα.


trastevere1
Isola Tibernia αργά το απόγευμα. Η θέα από την Trastevere (Photo by Dean Forbes/Getty)


Με τον πλούτο της αυτοκρατορικής εποχής, αρκετές σημαντικές προσωπικότητες αποφάσισαν να χτίσουν τις βίλες τους στο Trastevere, όπως η γνωστή ευγενής της εποχής Clodia («φίλη» του Gaius Valerius Catullus) και ο Ιούλιος Καίσαρας (το Horti Caesaris).


Trastevere: Piazza di Santa Maria
Trastevere: Piazza di Santa Maria


Στην περιφέρεια της Trastevere υπάρχουν δύο από τις πιο αρχαίες εκκλησίες της Ρώμης, η Titulus Callixti, η οποία αργότερα ονομάστηκε Basilica di Santa Maria in Trastevere και η Titulus Cecilae, Santa Cecilia στο Trastevere.
Για να υπάρχει ένα προπύργιο και να ελέγχεται ο λόφος Gianicolo, η Transtiberim περιλήφθηκε εν μέρει από τον αυτοκράτορα Αυρήλιο (270-275) μέσα στα τείχη που ανοικοδομήθηκαν για να προστατεύεται η πόλη της Ρώμης από τις επιθέσεις των γερμανικών φύλων.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η Trastevere είχε στενά, δαιδαλώδη, ακανόνιστα δρομάκια. Εξάλλου, λόγω των Mignani (δομές στο μπροστινό μέρος των κτιρίων) δεν υπήρχε χώρος για να γίνονται οι μεταφορές μέσα στα στενά. Στο τέλος του 15ου αιώνα τα Mignani απομακρύνθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η Trastevere παρέμεινε ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια. Υπήρξε μια έντονη αντίθεση μεταξύ των μεγάλων, πολυτελών σπιτιών των ανώτερων τάξεων και των μικρών ερειπωμένων σπιτιών των φτωχών. Οι δρόμοι δεν είχαν πεζοδρόμια μέχρι την εποχή του Sixtus IV, κατά το τέλος του 15ου αιώνα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τούβλα για την κατασκευή πεζοδρομίων, αλλά αυτά αργότερα έγιναν λιθόστρωτα και ήταν πιο κατάλληλα για τις μεταφορές. Χάρη στη μερική απομόνωσή της (ήταν «πέρα από τον Τίβερη») και στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της ήταν πολυπολιτισμική από την αρχαία ρωμαϊκή περίοδο, οι κάτοικοι της περιοχής Trastevere, που ονομάζονται Trasteverini, ανέπτυξαν έναν δικό τους πολιτισμό. Το 1744 ο Πάπας Βενέδικτος XIV τροποποίησε τα σύνορα της περιφέρειας, δίνοντας στην Trastevere τα σύγχρονα όριά της.

trastevere2
Σύγχρονη εποχή


Σήμερα, η Trastevere διατηρεί και το χαρακτήρα και το χρώμα της, χάρη στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα υπέροχα μεσαιωνικά σπίτια. Τη νύχτα, ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στα πολλά παμπ, κλαμπ και εστιατόρια της περιοχής, αλλά ένα μεγάλο μέρος του αρχικού χαρακτήρα της Trastevere παραμένει. Στην περιοχή στεγάζονται επίσης διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού όπως το The American University of Rome και John Cabot University (ιδιωτικά αμερικανικά πανεπιστήμια), η Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης, της πανεπιστημιούπολη της Ρώμης του πανεπιστημίου Thomas More College of Liberal Arts, το καναδικό πανεπιστήμιο του Waterloo School of Architecture (μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου) και η αμερικανική σχολή Pratt Institute of Architecture, η οποία χρησιμεύει ως κατοικία για ξένους φοιτητές.



Σχόλια