Αρχική σελίδαΥλικά ▸ prosciutto di San Daniele

Υλικά:
prosciutto di San Daniele

Δημοσιεύθηκε: 19/10/2014 - Εμφανίσεις: 3603
Το prosciutto di San Daniele είναι επεξεργασμένο αλλαντικό από χοιρινό πόδι, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1970 στην Ιταλία και από το 1996 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα και οφείλονται στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών αλλά και των ανθρώπινων παραγόντων. Το prosciutto di San Daniele παράγεται από 31 εταιρίες στο San Daniele del Friuli, στην επαρχία του Untine με έναν τρόπο που ορίζεται αυστηρά από τους κανονισμούς της παραγωγής του οι οποίοι έχουν ισχύ νόμου. Μόνο τα χοιρομέρια που ανταποκρίνονται σε όλες τις παραμέτρους και είναι πιστοποιημένα και σφραγισμένα για το λόγο αυτό, μπορούν να φέρουν τη σφραγίδα του γνήσιου prosciutto di San Danielo, η οποία περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του παραγωγού και αποτελεί στοιχείο της πιστοποίησης αλλά και εγγύηση.

Τα μόνα συστατικά του prosciutto di San Daniele είναι μηρός από ιταλικούς χοίρους, θαλασσινό αλάτι και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής San Daniele. Δεν χρησιμοποιούνται καθόλου συντηρητικά. Οι χοίροι έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ιταλία και ιδίως σε δέκα κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας (Friuli, Venezia, Giulia, Piemonte, Lombardia, Emilia Romagna, Veneto, Marche, Umbria, Toscana, Lazio, Abruzzo). Όλα τα στάδια της μετατροπής και της επεξεργασίας του προϊόντος (από τον μηρό στο φρέσκο χοιρομέρι) πρέπει να πραγματοποιούνται εντός των ορίων της πόλης του San Daniele del Friuli.

Ο κύκλος παραγωγής διαρκεί τουλάχιστον 13 μήνες. Οι χοιρινοί μηροί, όταν φτάνουν στο San Daniele del Friuli πρέπει να ζυγίζουν μέχρι 12 κιλά και να διατηρούν το «πόδι», το οποίο πέρα από το ότι αποτελεί φόρο τιμής στην παράδοση, επιτρέπει να διατηρηθεί η βιολογική ακεραιότητα του μηρού και διευκολύνει την αποστράγγιση της υγρασίας.Σχόλια