Αρχική σελίδαΥλικά ▸ carpaccio

Υλικά:
carpaccio

Δημοσιεύθηκε: 20/10/2014 - Εμφανίσεις: 4576




Το carpaccio είναι ένα ιταλικό πιάτο από ωμό κρέας ή ψάρι (όπως από βόειο κρέας, κρέας ελαφιού, σολομό ή τόνο) κομμένο σε λεπτές φέτες ή σφυροκοπημένο λεπτό και σερβίρεται κυρίως ως ορεκτικό.

Το carpaccio είναι διεθνής ονομασία αυτού του τυπικού ιταλικού πιάτου, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με αυτό το όνομα στη Βενετία, κατά τη διάρκεια έκθεσης αφιερωμένης στον Ενετό ζωγράφο Vittore carpaccio, γύρω στο 1950 και με βάση την ειδική σπεσιαλιτέ Piedmont «carne cruda all’ albese» («κρύο κρέας all’ albese»). Το πιάτο επινοήθηκε και διαδόθηκε από τον Giuseppe Cipriani, ιδρυτή του Harry’s Bar στη Βενετία. Εκείνος αρχικά παρασκεύασε το πιάτο για την κόμισσα Amalia Nani Mocenigo, όταν έμαθε ότι οι γιατροί της συνέστησαν να τρώει ωμό κρέας. Το πιάτο ονομάστηκε carpaccio αργότερα προς τιμήν του Vittore carpaccio, του Ενετού ζωγράφου γνωστού για τις χαρακτηριστικές κόκκινες και λευκές αποχρώσεις των έργων του.



Σχόλια