Αρχική σελίδαΙστορία του φαγητού ▸ chantilly

Ιστορία του φαγητού:
chantilly

Δημοσιεύθηκε: 8/11/2014 - Εμφανίσεις: 4947




Ο όρος crème chantilly είναι ένα διαφορετικό όνομα για τη χτυπημένη κρέμα. Η διαφορά μεταξύ της «χτυπημένης κρέμας» και της «crème chantilly» δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Ορισμένοι συγγραφείς διακρίνουν τις δύο κρέμες σε κρέμα chantilly που έχει υποστεί γλύκανση και στη χτυπημένη κρέμα χωρίς γλυκαντικό. Ωστόσο, οι περισσότεροι συγγραφείς αντιμετωπίζουν τις δύο κρέμες ως συνώνυμες είτε έχουν υποστεί γλύκανση είτε όχι, καθιστώντας την προαιρετική και για τις δύο. Επίσης, άλλοι συγγραφείς χρησιμοποιούν μόνο μία από τις δύο ονομασίες (για την έκδοση με γλυκαντική ουσία και για τη χωρίς γλύκανση έκδοση) και έτσι δεν είναι σαφές ότι διακρίνουν και κάποια διαφορά ανάμεσα στις δύο κρέμες.

Η εφεύρεση της crème chantilly συχνά χρεώνεται λανθασμένα και χωρίς αποδείξεις στον Francois Vatel, μετρ του Château de chantilly στα μέσα του 17ου αιώνα. Αντιθέτως, το όνομα chantilly συνδέεται για πρώτη φορά με τη χτυπημένη κρέμα στα μέσα του 18ου αιώνα, την εποχή που η Baronne d’Oberkirch επαίνεσε την «κρέμα» που σερβιρίστηκε σε ένα γεύμα στο Hameau de chantilly, αλλά και τότε δεν αναφέρεται τι ακριβώς ήταν αυτή η «κρέμα» ή αν το όνομα chantilly αφορούσε απλώς την κρέμα γάλακτος.

Οι ονομασίες «crème chantilly», «crème de chantilly», «à la crème chantilly» ή «crème fouettée à la chantilly» έγιναν κοινές μόνο κατά τον 19ο αιώνα. Το 1806 η πρώτη έκδοση από τον Viard του Cuisinier Impérial δεν αναφέρει ούτε τη «χτυπημένη κρέμα» ούτε την crème chantilly, όμως η έκδοση του 1820 τις αναφέρει και τις δύο.

Το όνομα chantilly πιθανότατα δόθηκε επειδή το Château de Chantilly* είχε γίνει σύμβολο των εξευγενισμένων τροφίμων.

Château_de_chantilly
* Το Château de chantilly είναι ένας ιστορικός πύργος που βρίσκεται στην πόλη chantilly της Γαλλίας και το οποίο αποτελούσε κέντρο της αριστοκρατίας, των τεχνών και των γραμμάτων από τον 15ο αι. Σήμερα το Château de chantilly στεγάζει το μουσείο τεχνών Conté)



Σχόλια