Φίλτρο καφέ: Τόσο απλό και καθημερινό όσο και η ιστορία του

Εμφανίσεις: 3.605
Φίλτρο καφέ: Τόσο απλό και καθημερινό όσο και η ιστορία του

Προτεινόμενες μερίδες: 1

Ετικέτες | | | | | Alexander calories

Εκτέλεση συνταγής

Η ιστορία του χάρτινου φίλτρου για τον καφέ είναι κι αυτή μια καθημερινή ιστορία όπως και η δική μας καθημερινότητα, μόνο που είχε την τύχη να καταγραφεί στην ιστορία.

Βρισκόμαστε στα 1908 στη Δρέσδη της Γερμανίας όταν μια γυναίκα 35 χρόνων, ούτε επιστήμονας ούτε εφευρέτης αλλά νοικοκυρά, έφτιαχνε καφέ με τον τρόπο τής ενστάλαξης (φίλτρου) και τα τότε δεδομένα, που ήθελαν να βράζεται ο αλεσμένος καφές και να τον περνάνε από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα. Ο καφές άφηνε μια πικρίλα που ήταν ανεπιθύμητη και έκανε τη γυναίκα αυτή να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να την εξαφανίσει. Σκέφτηκε τότε να χρησιμοποιήσει στυπόχαρτο, ένα είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να αφαιρέσει διάφορους λεκέδες από μελάνι ή λάδι πάνω από τα ρούχα, το οποίο πήρε από το σημειωματάριο του μεγάλου της γιου, το έκανε σαν χωνί και «πέρασε» τον καφέ από μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που το επόμενο βήμα της ιδιοφυούς, τελικά, αυτής νοικοκυράς ήταν να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα από αυτό, αν μπορούσε να βγάλει την ιδέα της στο εμπόριο. Στις 8 Ιουλίου του 1908 κατοχύρωσε την πατέντα της στη Γερμανία και μετά άνοιξε μια επιχείρηση κατασκευής χάρτινων φίλτρων με τον άντρα της, αλλά με το δικό της όνομα σαν τίτλο: Melitta bentz company.

Η εταιρία Melitta σήμερα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην παγκόσμια αγορά των μηχανημάτων και αναλώσιμων καφέ.

Το 1957 ιδρύθηκε η αμερικανική εταιρεία Bunn στο Springfield του Illinois από τον George Bunn και άρχισε και αυτή να κατασκευάζει χάρτινα φίλτρα για την αμερικανική αγορά, ερίζοντας για την εφεύρεσή τους με τη Melitta.


Η διαφορά των χρόνων είναι σαφέστατη και προφανώς δεν υπάρχει αμφιβολία για την πρώτη εφαρμογή του χάρτινου φίλτρου.

Η σημαντική εφεύρεση, για την οποία μπορεί να παινεύεται η εταιρεία Bunn, είναι η αυτόματη μηχανή ενστάλαξης, η οποία εφευρέθηκε το 1963 και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα (με τις διάφορες βελτιώσεις που έχει υποστεί κατά καιρούς) και χωρίς αυτήν δύσκολα θα πίναμε καφέ της προκοπής στις καφετέριες και στα ξενοδοχεία.

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα


Θερμίδες0