Αρχική σελίδα ▸ Ιστορία του φαγητού ▸ timballo
Ιστορία του φαγητού:
|
Δημοσιεύθηκε: 5/12/2013 - Εμφανίσεις: 4912 |
![]() ![]() |

Το timballo είναι είδος πίτας με πολλά διαφορετικά συστατικά, κλασική γαστρονομική σπεσιαλιτέ της Ιταλίας και αποτελεί παραδοσιακό πιάτο. Μπορεί να περιέχει ζυμαρικά, ρύζι, κρέας, πουλερικά κ.λπ. Σε κάποιες συνταγές τα υλικά τοποθετούνται μέσα σε σφολιάτα ή ζύμη pâte briseé και ψήνονται σε φόρμα.
Τα timballo υπάρχουν στην κουζίνα της Σικελίας από την εποχή των Αράβων (από τους οποίους πιθανόν προέρχεται και η ονομασία τους, δηλαδή από το αραβικό μουσικό όργανο thabal <τύμπανο>
λόγω του κωνικού σχήματός του). Στη ναπολιτάνικη κουζίνα έγιναν πολύ της μόδας μεταξύ του 1700 και του 1800 στις κουζίνες των ευγενών. Συνταγές για timballo έχουν βρεθεί στα έργα του Vincenzo Corrado και του Ippolito Cavalcanti. Ακόμη και σήμερα τα timballo είναι πολύ διαδεδομένα στη Νάπολη, ειδικά με βάση το ρύζι, ενώ στο Παλέρμο είναι η τυπική πίτα της Σικελίας με δακτυλίους μελιτζάνας.
Κατηγορίες
- Εποχιακά ειδικά μενού
- Πρωινό
- Σάλτσες & ζωμοί
- Ορεκτικά
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Φρέσκα ζυμαρικά
- Ρύζι & ριζότο
- Κρέας
- Κοτόπουλο & πουλερικά
- Ψάρια & θαλασσινά
- Slow cooking - Cocotte
- Όσπρια & λαχανικά
- Σαλάτες
- Vegetarian
- Ζυμωτά & πίτσα
- Γλυκά
- Κοκτέιλ κρύα & ζεστά
- Παραδοσιακά λικέρ
- Ροφήματα κρύα & ζεστά
- Coffee corner
- Σιρόπια
